Debatt. .

2017-06-22 19:04
”Kostnaden för en höftledsoperation är exempelvis dyr och kan vi förebygga fallolyckor finns mycket att vinna.”, skriver debattören.   Bild: Fredrik Sandberg/TT
”Kostnaden för en höftledsoperation är exempelvis dyr och kan vi förebygga fallolyckor finns mycket att vinna.”, skriver debattören. 

Ge pensionärerna gratis broddar

Varje år blir det vinter och med vintern kommer förr eller senare alltid ishalkan. Många människor, framför allt äldre, kommer att falla och ådra sig smärtsamma och svårläkta frakturer.

 

Frakturer som innebär stort lidande och orsakar stora kostnader för sjukvård och rehabilitering. Men Mia Frisk resonerar (i Jönköpings-Posten den 14/6 red. anm.) som en klassisk nedskärningspolitiker, det enda sättet att spara pengar på är att skära i verksamheten. Vänsterpartiet tror i stället att förebyggande insatser både kan spara pengar och minska antalet obefogade vårdoperationer. Kostnaden för en höftledsoperation är exempelvis dyr och kan vi förebygga fallolyckor finns mycket att vinna. Dessutom gör Mia Frisk misstaget att ställa balansträning och bra skydd under skorna emot varandra. Det är som att hävda att dubbdäck är meningslösa eftersom det är bättre med antisladdsystem. Det är tur för Jönköpingsborna att inte Mia Frisk arbetar på Trafikverket. Träning är en väldigt viktig åtgärd men rätt skydd under skorna förebygger också många fallolyckor vid ishalka. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Enligt Statens beredning för medicinsk och social utvärdering (SBU) så minskar bra broddar under skorna risken för fall vid ishalka betydligt. Dessutom går SBU i sina föreskrifter ut med rekommendationen till de människor som lider av benskörhet att använda skor som du kan gå i utan att tappa balansen eller halka och att sätta på broddar under skorna på vintern. Att broddar är en viktig del i det fallpreventiva arbetet står alltså helt klart även om Mia Frisk helt vill ignorera detta faktum.

Naturligtvis är det så att om man vill fälla ett förslag till varje pris trots att man saknar relevanta argument emot det så kan man så att säga räkna som djävulen själv. I den uträkning som Mia Frisk presenterar tänker sig regionen nämligen göra den absolut sämsta upphandlingen man kan tänka sig. De vill betala tre gånger så mycket per broddpar än vad småkommuner har lyckats att köpa in sina broddar för. Dessutom räknar hon med den initiala kostnaden årligen när alla andra exempel i Sverige med tydlighet visar att kostnaderna sänks drastiskt efter det första året. Broddar slits nämligen olika fort och alla behöver inte bytas ut jämt. Slutligen till det kanske allra mest upprörande i den uträkning som Mia Frisk presenterar, inte en krona i sparade medel räknas in för alla de fraktur-operationer som inte behöver genomföras då färre människor halkar och slår sig illa. Alliansen tar helt enkelt inte fallprevention på allvar och det är både besynnerligt och tråkigt. Ge våra ålderspensionärer gratis broddar, det har de förtjänat. 

Mikael Ekvall 
(V)