Debatt. .

2017-05-25 07:00
”Vi är övertygade om välfärden behöver mer pengar och mindre byråkrati och blanketter. Inte tvärtom.”  Bild: Bertil Ericson/TT
”Vi är övertygade om välfärden behöver mer pengar och mindre byråkrati och blanketter. Inte tvärtom.” 

SD – varför har ni vänt om vinster i välfärden?

I valrörelsen 2014 var Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna tydliga med att de ville ha en begränsning av vinsterna i välfärden. Sedan dess har någonting hänt. 

De står nu för en linje som går ut på att fler uppföljningssystem ska höja kvalitén i välfärden. Något som i praktiken kommer att innebära att lärare, undersköterskor och läkare får ännu fler blanketter att fylla i.

Där håller vi socialdemokrater inte med. Vi vet att det som behövs är mer tid med elever och äldre i välfärden – inte mer administration, fler inspektioner och fortsatt stora vinster till utländska riskkapitalbolag. Vi vet det, liksom 8 av 10 medborgare i Sverige som tycker att det behövs en vinstreglering i välfärden. 

På den yttersta högerkanten i svensk politik trängs många, som vill ha maximal avkastning till de börsnoterade jättar som växer i svensk välfärd. Det är orimligt att Sverige är det enda landet i EU som tillåter fria vinstuttag från skolan. 

Innan valet 2014 skrev SD i sina motioner ”Sverige ska följa de nordiska ländernas exempel: friskolor ska inte ta ut någon vinst.” De förstod då att ”skolsystemets resurser ska användas till att höja kvaliteten – inte delas ut som vinst”. Det var då ”orimligt att skattemedel förs ut från verksamheten.” Så var budskapet till väljarna före valet. 

Efter flitig uppvaktning från riskkapitalister och andra kommersiella aktörer med intressen i den svenska välfärden har Sverigedemokraterna tvärvänt. De beskriver plötsligt att vinst inte är något problem, och de säger att det är ett ”övergrepp” att stoppa läckaget av skattemedel till utländska skatteparadis.

Vi vill annat. Vi är övertygade om välfärden behöver mer pengar och mindre byråkrati och blanketter. Inte tvärtom. Politiken behöver sluta dansa efter välfärdslobbyisternas pipa och i stället se till att pengar avsatt till skola, vård och omsorg inte försvinner till skatteparadis. Vi vill stärka välfärden och den svenska modellen medan Jimmie Åkesson och SD vill nedmontera och avveckla den.

 

Johanna Haraldsson (S)  
riksdagsledamot från Jönköpings län