Inrikes.

2017-12-08 07:00
  • Alliansen och de rödgröna har nått en uppgörelse om budgeten. Bild: Daniel Johansson
    Alliansen och de rödgröna har nått en uppgörelse om budgeten.
  • Carina Ödebrink, regionråd.  Bild: Daniel Johansson
    Carina Ödebrink, regionråd.
  • Malin Wengholm. Bild: Daniel Johansson
    Malin Wengholm.

Alliansen överens med de rödgröna om budgeten

Länge såg det ut att bli en ny långkörare om budgeten i veckan. Regionstyrelsens ordförande var på semester och förhandlingarna stod stilla. Men i sista stund enades parterna inför fullmäktige i tisdags.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

– Säll är den som har till rättesnöre att man bör nog tänka efter före, sade Hans Rocén (M), regionfullmäktiges ordförande, i talarstolen när han öppnade tisdagens regionfullmäktige.

Han citerade Tage Danielsson. Det där med att tänka efter före kanske hade underlättat för hela regionfullmäktige under budgetmötet i november, konstaterar han.

– Men det har faktiskt mynnat ut i det goda att vi har börjat prata mer med varandra. Så det kan vara bra.

Krävde Alliansens avgång

Och visst blev allting väldigt oklart i och med att SD lade ner sina röster och de rödgrönas budget vann över den styrande alliansens i november. De rödgröna gick genast ut och krävde alliansens avgång – medan alliansen kallade till en presskonferens där de sade att de inte kommer säga någonting. I stället ville de utreda hur de skulle gå vidare.

Flera politiker, på båda sidor om blocken, säger att de efteråt hade räknat med att blocken direkt skulle sätta sig ner och lösa situationen tillsammans. Men då passade Malin Wengholm (M), regionstyrelsens ordförande, på att åka på en planerad semester. Trots kritik både internt och externt så höll hon sig borta till slutet av förra veckan.

Det såg länge ut som att alliansen skulle försöka ta om hela budgetdebatten under den här veckan. Det var planerat för ett två dagar långt nytt budgetmöte. Men så fort Wengholm kom tillbaka satte sig de både blocken ner för att förhandla och under måndagens regionstyrelsemöte kom de överens.

Det är fortfarande de rödgrönas budget som gäller för 2018. Men de hade samtidigt styckat upp sin budget i ett flertal säryrkanden som röstades ner av SD under det ordinarie budgetmötet. Det gjorde att den budget som vann inte var fullständig. Bland annat försvann finansieringen av Jönköpings läns museum från Regionen helt och hållet. Där hade Socialdemokraterna ett säryrkande på att Länsmuseet skulle få 1,5 miljoner kronor inför nästa år. Alliansen föreslog i stället 750 000 kronor. I och med att säryrkandet röstades ner, samtidigt som de rödgrönas budget vann i övrigt, så stod Länsmuseet helt utan finansiering från Regionen. Efter uppgörelsen i regionstyrelsen kommer nu Länsmuseet att få 1 miljon kronor, vilken kan ses som en kompromiss mellan de båda förslagen.

SD: ”Vi är inget passivt stödparti”

Efter uppgörelsen i regionstyrelsen kunde det planerade tvådagarsmötet vara över på bara en förmiddag i tisdags. Samtidigt slog Sverigedemokraterna återigen fast att de även framåt inte kommer gå med på att rösta igenom budgetförslag utan att få genomslag för sin egen politik.

– Sverigedemokraterna kommer aldrig bli något passivt stödparti, sade Samuel Godrén (SD), gruppledare.