Inrikes.

2017-11-17 10:00
Första gången Jönköpings kommun började prata om en ny fotbollsarena var på 1940-talet. De senaste åren, efter att J-Södra tagit sig upp i Allsvenskan, har diskussionen närmast blivit en följetång.  Bild: Daniel Johansson
Första gången Jönköpings kommun började prata om en ny fotbollsarena var på 1940-talet. De senaste åren, efter att J-Södra tagit sig upp i Allsvenskan, har diskussionen närmast blivit en följetång. 

Arenafrågan lever vidare – med nya alternativ

Efter år av politiska strider verkar nu viljan vara större än någonsin för att hitta en bred politisk överenskommelse om den nya fotbollsarenan.
​– Jag uppfattade en öppenhet ifrån Ilan de Basso för förnyade diskussioner kring arenan som jag är väldigt positiv till, säger Andreas Sturesson (KD).

På söndag avgörs J-Södras öde. I den sista och avgörande kvalmatchen får vi veta om klubben är kvar i Allsvenskan nästa år eller inte. Samtidigt börjar nu en annan fråga som rör klubben äntligen nå sin lösning. Politiker på båda sidor om blockgränsen är nu överens om att de behöver sitta ner och hitta en bred överenskommelse om var och hur den nya fotbollsarenan ska byggas – det oavsett hur det går under matchen på söndag.

Första gången Jönköpings kommun började prata om en ny fotbollsarena var på 1940-talet. De senaste åren, efter att J-Södra tagit sig upp i Allsvenskan, har diskussionen närmast blivit en följetång.

För J-Södra som tvingas leva upp till Svenska fotbollsförbundets krav på arena har det inte varit någon särskilt rolig diskussion att följa. Frågan om var arenan skulle byggas såg ut att få sin lösning för ett år sedan då de rödgröna, tillsammans med SD, klubbade igenom att den skulle byggas vid Jordbron.

Satte ner foten

Men efter månader av diskussioner om huruvida det finns en finansiär som kan ta en del av kostnaden eller inte, verkar nu de flesta politiker vara öppna för att riva upp det beslutet och hitta en stabilare och billigare lösning. Totalsumman för arenan vid Jordbron hade väntats landa på närmare 600 miljoner kronor.

Förra veckan satte KD ner foten när de själva skickade in en motion om att riva upp beslutet om Jordbron. KD föreslår att kommunen i stället satsar på att rusta upp Stadsparksvallen – vilket hade blivit en betydligt billigare lösning.

Kort senare gick även J-Södra ut i Jönköpings-Posten och sade att de förespråkar en ny arena i Stadsparken om inte Jordbron blir verklighet.

Efter motionen har diskussionen tagit en ny vändning. Plötsligt var det få som pratade om Jordbron som alternativ, trots att det fortfarande är det enda förslag som har klubbats igenom i kommunfullmäktige.

I stället visade det sig att flera partier redan har börjat titta på Elmia som ett alternativ.

– I den diskussion som blev efter att vi hade lämnat in motionen uppfattade jag att flera partier öppnade för att det kan finnas andra alternativ än Jordbroarenan. Jag uppfattade inte att någon stod upp och sade att vi står benhårt fast vid det beslut som är fattat, säger Andreas Sturesson.

Fanns tidigare inte med som alternativ

I diskussionen har det hittills framför allt varit Socialdemokraterna som har förespråkat arenan vid Jordbron. I valet mellan Stadsparken och Jordbron har den senare uppfattats som ett bättre alternativ för att undvika för stor påverkan på parken.

Men enligt socialdemokraterna har de redan sedan i våras öppnat upp för att titta på andra förslag.

– Vi tog kontakt med kommunstyrelsens ordförande innan sommaren. Det är inte bara arenan, utan det är badhuset vi också måste göra något åt och friidrotten, säger  Mona Forsberg (S), den av de socialdemokratiska oppositionsråden som har frågan på sitt bord.

Hon betonar att Elmia inte fanns med som ett alternativ för ett år sedan. Men sedan dess har det kommit nya öppningar som gör det möjligt att titta på det alternativet i stället. En arena på Elmia skulle enligt förhoppningarna bli en lösning som både är billigare och som gör det lättare att hitta en bred överenskommelse.

– Det får inte vara någon prestige i det här nu. Det får inte bli långbänk. Det ska bli ett klokt beslut som är hållbart för idrotten, säger Mona Forsberg.

Enligt Forsberg planeras det blocköverskridande diskussioner redan under närmsta veckorna för att frågan snabbt ska kunna tas vidare.