Inrikes.

2017-07-14 08:00
Kommunfullmäktige.  Bild: Daniel Johansson
Kommunfullmäktige.

Berggrens polisanmälan om förtal läggs ned

Efter ETC Jönköpings avslöjande om moderaternas chatt-grupp polisanmälde Carin Berggren partikolleger för förtal. Nu har åklagaren beslutat att inte utreda ärendet.

I juni avslöjade ETC Jönköping en kränkande chatt-grupp inom Moderaterna. I en ljudfil från ett internt möte framkom det att det avgående kommunalrådet Carin Berggren och kommunstyrelseledamöterna AnneMarie Grennhag och Ola Helt anklagades för att ha ingått i en kränkande chattgrupp.

Under det inspelade mötet läste fullmäktigegruppens vice gruppledare, Bert-Åke Näslund, högt från chatten. Där förekom både kuppartade planer om hur de skulle ta över makten i partiet och rent rasistiska uttalanden om partivänner.

”Vi ska ta honom efter valet. Han kommer att förstå att han passar i disken på sin Vietnamrestaurang eller vad det nu är han driver”, hade de skrivit enligt Näslund. På det hade någon svarat: ”Killen ska kölhalas”.

Politiska vildar

Alla de tre utpekade lämnade partiet bara en dryg vecka efter det mötet och är nu politiska vildar. Avslöjandet väckte starka reaktioner i Jönköping. P4 Jönköping tog in både Berggren och gruppledaren Peter Jutterström i direktsändning för att diskutera chatt-gruppen. Efter avslöjandet reagerade Berggren starkt. Det avgående kommunalrådet ville däremot inte diskutera det. I stället meddelade hon direkt att hon skulle lämna in en polisanmälan om förtal.
– Det var spännande. Vi välkomnar den här polisanmälan. Jag anar att det inte kan bli till Carins fördel, men det får vi se, sade Peter Jutterström till P4 Jönköping då.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Anmälan sattes på en åklagare som har semester. Länge såg det ut som att ärendet skulle få vänta till hösten. Men nu är det klart att anmälan inte kommer att leda till någon vidare utredning. Åklagaren lägger ner ärendet innan utredningen ens har påbörjats.
– Det är ett målsägandebrott och i de allra flesta fallen driver vi inte det om det inte är påkallat ur en allmän synpunkt, säger åklagaren Klas Hellgren till Jönköpings-Posten.

ETC Jönköping har sökt både Carin Berggren och Peter Jutterström för en kommentar. Men båda befinner sig på semester. Om Berggren vill kan hon däremot fortfarande överklaga ärendet.
– Vill hon driva det vidare kan hon klaga på beslutet i så fall, säger chefsåklagare Klas Lorefors till ETC Jönköping.

Flertal utpekade

Utöver de nu avhoppade moderaterna pekades även riksdagsmännen Mats Green och Sotiris Delis ut som deltagare i chattgruppen. Gruppledningen har fortfarande inte velat bekräfta det. Men Carin Berggren säger själv i ljudfilen att de två riksdagsmännen har pekats ut för att ha varit delaktiga. Efter avslöjandet lämnade ytterligare två moderater sina platser i fullmäktige respektive regionfullmäktige. Även de hade internt fått frågor om de var delaktiga i chatt-gruppen.

Detta har hänt: 
 

•2/5 Carin Berggren (M) avgår oväntat som kommunalråd.

•17/5  Den moderata kommunfull-mäktigegruppen samlas för ett internt möte där gruppledningen väljer att berätta- om den påstådda chatt--gruppen. Där ska det ha skrivits bland annat rasistiska uttalanden om andra partimedlemmar.

Gruppledningen pekar ut Carin Berggren samt tidigare gruppledaren AnneMarie Grennhag och tidigare vice gruppledaren Ola Helt som medlemmar i gruppen. Berggren avslöjar själv att riksdagsmännen Mats Green och Sotiris- Delis har sagts ingå i chatt--gruppen. Inger Krantz säger själv att hon varit med vid ett tillfälle då hon fått frågan om att koka kaffe.

•29/5 Fullmäktigegruppen röstar för en uteslutning av Ola Helt. Samma kväll lämnar han frivilligt partiet tillsammans med Carin Berggren, AnneMarie Grennhag och Anders Jörgensson.

•30/5 AnneMarie Grennhags man, Bo Grennhag, och Ola Helts fru, Caroline Helt meddelar att de lämnar partiet.

•9/6 Moderaternas tf partisekreterare Anders Edholm besöker Jönköping.

•16/6 ETC Jönköping publicerar en ljudinspelning från mötet där Moderaternas fullmäktigegrupp diskuterar chatt-gruppen. Carin Berggren reagerar med att polisanmäla andra moderater. Anmälan har lagts på en åklagare som för tillfället har semester. Det är oklart om han kommer att driva ärendet vidare efter semestern.

•20/6 Martin Hytting lämnar sin plats i regionfullmäktige med omedelbar verkan. Inger Krantz meddelar samma kväll, till P4 Jönköping, att hon lämnar sin plats i kommunfullmäktige.

•10/7 Åklagaren lägger ner Carin Berggrens polisanmälan utan att utreda det.