Inrikes.

2017-02-03 09:02
I dag kom första numret av ETC Jönköping ut. 10 000 exemplar av tidningen delas ut på stan.
I dag kom första numret av ETC Jönköping ut. 10 000 exemplar av tidningen delas ut på stan.

Därför kommer du inte få dagliga nyheter här

Grattis, du har hittat till ETC Jönköpings nyhetssajt. Det här är en nyhetssajt där det publiceras väldigt få nyheter. Jo, det är sant. Vi prioriterar bort den snabba rapporteringen om trafikolyckor och sportresultat för att i stället satsa på de långa fördjupande reportagen.

Reportagen publiceras sedan i första hand i vårt nyhetsmagasin som kommer med posten varje fredag. Ibland kommer du även kunna läsa dem här - men vill du vara säker på att få läsa dem ska du teckna en prenumeration. Du kan självklart även prenumerera digitalt. Och prenumerationen är faktiskt billigare än en pizza - vi tar bara 49 kronor/månad.

I en medievärld som nästan uteslutande pratar om appar och sociala medier kan det här kanske uppfattas som en märklig satsning. När de andra pratar om papperstidnings–död väljer vi att lansera en papperstidning. Men det vi gör är att vi nu inför en journalistisk bevakning i Jönköping som under senare år prioriterats bort bit för bit.

När vi sitter i bussen eller tv-soffan och slösurfar i mobilen så är det sällan de långa reportagen vi klickar på. Även om vi kanske egentligen tycker att det är intressant så orkar vi inte ta till oss det just då. I stället klickar vi på någonting som kan roa oss för stunden – eller på nyheter som är så aktuella att vi måste läsa dem direkt. Följden blir att det oftast är de lättsamma nyheterna eller de snabba ”Just nu”-nyheterna som får flest klick. Nyhetssajterna följer samtidigt i realtid statistiken på vad som klickas mest. Och sakta men säkert förvrids journalistiken till att det som ger mest klick också är det som får mest resurser. Visste du till exempel att ingen av Jönköpings nyhetsmedier bevakar regionfullmäktige längre? Man läser igenom handlingar och protokoll. Men det är ingen som sitter på varje möte och hela tiden sätter press på politikerna – det trots att över 11 procent av det du tjänar går i skatt till Regionen. Det är bara ett av flera exempel på viktiga bevakningsområden i Jönköping som har prioriterats ner i takt med de digitala satsningarna.

På ETC Jönköping låter vi de andra nyhetsmedierna berätta vad som händer – och så kommer vi på fredagen och försöker förklara varför det hände. Vi satsar på granskande journalistik och lägger ner tiden som krävs för att gräva lite djupare och avslöja missförhållanden som annars inte hade kommit upp till ytan. Samtidigt ger vi dig det senaste från Jönköpings kultur- och nöjesliv. Varje fredag publicerar vi en händelsekalender med allt som händer i Jönköping dag för dag.

Sist men inte minst breddar vi också den lokala debatten och lyfter fram röster som tidigare har haft svårare att få plats i Jönköping. Även om vi självklart är helt oberoende på nyhetsplats, och släpper fram de flesta tänkbara åsikter på debatt-plats, så har vi en rödgrön ledarsida till skillnad från Jönköpings-Postens oberoende borgerliga. Och vi har redan från start några av stans vassaste krönikörer.

Vårt mål är inte att konkurrera ut övriga medieaktörer i stan. Vi vill ha mer journalistik, inte mindre. Vi drömmer om en värld där den goda journalistiken kan fortsätta leva även lokalt. Vi hoppas du vill följa med på den resan tillsammans med oss.