Inrikes.

2017-12-07 13:10
  • Moderaternas kommunalråd Peter Jutterström i samtal med Sotiris Delis när Moderaterna samlades på Rosenlunds herrgård i september. Bild: Daniel Johansson
    Moderaternas kommunalråd Peter Jutterström i samtal med Sotiris Delis när Moderaterna samlades på Rosenlunds herrgård i september.
  • Kent Ly, Peter Jutterström och Bert-Åke Näslund.
    Kent Ly, Peter Jutterström och Bert-Åke Näslund.

Därför petas Sotiris Delis – aktiv i kritiserad chattgrupp

Moderaternas nomineringskommitté föreslår att den nuvarande riksdagsledamoten Sotiris Delis (M) petas till 13:e plats på riksdagslistan. Förklaringen: Han har varit en aktiv del av den kritiserade chattgruppen.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Riksdagsledamoten gick ur gruppen först i november i år.
– Man förbluffas över den råa jargongen och den är Sotiris en del av, säger en moderat med insyn i nomineringskommittén.

De senaste veckorna har det i lokala medier framstått som att en ny konflikt är på uppseglande inom Moderaterna i Jönköping. Att riksdagsledamoten Sotiris Delis petas från valbar plats till förmån för Folke Solheim har beskrivits som att konflikten inom Jönköpingsmoderaterna lyfts till riksnivå.

Anders Gustafsson, ordförande i nomineringskommittén, vill inte kommentera vad som ligger bakom förslaget.
– Det tänker jag inte tala om för dig. För det vet inte ombuden ännu. Det får de på stämman på lördag, säger han.

Sluten chattgrupp

Moderaterna har försökt hålla anledningen hemlig. Men ETC Jönköping kan nu avslöja att Sotiris Delis var en aktiv del av den kritiserade chattgruppen. Det är, enligt uppgifter från moderater med insyn i nomineringskommittén, den huvudsakliga anledningen till att han petas.

Efter att ETC Jönköping hade avslöjat chattgruppen har det framkommit relativt lite information om hur den fungerade och vilka som medverkade i den. Inför nomineringarna till riksdags- och regionlistan har däremot nomineringskommittén fått tillgång till den. Innehållet i gruppen har då spridits till en bredare krets.

Chattgruppen var en sluten grupp på Facebook där 10–15 moderater medverkade. Bland dem fanns de nu avhoppade moderaterna Carin Berggren, AnneMarie Grennhag och Ola Helt – samt riksdagsmannen Sotiris Delis. I gruppen, som var aktiv före och efter valet 2014, skrevs flera råa inlägg om andra moderater. Kent Ly skulle ”kölhalas”, enligt en skribent. Och i annat inlägg skrevs att Folke Solheim skulle ”gurgla sin fula mun med läkarsprit”.

Lyckades kuppa

Syftet med gruppen var att komma över makten inom Moderaterna i Jönköping. Och det lyckades. Berggren blev kommunalråd, AnneMarie Grennhag blev gruppledare i kommunfullmäktige och Ola Helt blev vice gruppledare. Samtliga satt även i kommunstyrelsen – där Grennhag och Helt fortfarande sitter kvar, nu som medlemmar i deras eget nybildade parti Demokraterna.

–  Jag kan inte säga annat än att det är en grupp som har slutit sig samman och har fått kollektivt hjärnsläpp, sade Bert-Åke Näslund, dåvarande vice gruppledare i Moderaternas fullmäktigegrupp, när han presenterade chattgruppen på ett slutet Moderatmöte i våras.

De inblandade har försökt försvara sig med att kalla gruppen för ”ett klipp- och klistramaterial”. Det har låtit som att de enda bevis som finns är otillförlitliga skärmdumpar. Och de inblandade politikerna har aktivt försökt få det att låta som att allting är en konspiration där det inte går att lita på att de verkligen har skrivit någonting.

Förbluffas av rå jargong

Men i själva verket ligger gruppen fortfarande kvar på Facebook. Enligt flera samstämmiga uppgifter till ETC Jönköping har nomineringskommittén fått fullständig tillgång till gruppen. De har kunnat klicka sig runt för att kontrollera vilket Facebook-konto som har skrivit vad. Sotiris Delis gick själv ur gruppen bara för ett par veckor sedan, enligt uppgifter till ETC Jönköping.

– Man förbluffas över den råa jargongen och den är Sotiris en del av, säger en person med insyn i nomineringskommittén.

Har hejat på

Sotiris Delis har inte skrivit någon av de råare kommentarerna i gruppen. Däremot har han aktivt deltagit och hejat på samtalet. Trots att jargongen har varit rå har han inte gjort någonting för att lugna samtalet. När medlemmarna i gruppen pratade om hur de skulle fira att partikamraten Folke Solheim inte lyckats få tillräckligt många personkryss så erbjöd sig Sotiris Delis dessutom att köpa champagnen, enligt uppgifter till ETC Jönköping.

– Så agerar man inte mot en kollega i samma parti. Man firar sina egna framgångar, inte andras misslyckanden, säger en moderat i länet.

Att just Sotiris Delis har deltagit i gruppen anses inom Moderaterna samtidigt vara allvarligare än då kommunpolitiker längre ner på den politiska stegen har gjort det. Det förväntas mer av en riksdagsledamot än av en fritidspolitiker – och därför påverkas hans riksdagsplats.

– Vi pratar om det finaste uppdrag man kan få i ett parti och då blir detta för mycket. Det ställs höga krav på att man har personlig integritet som riksdagsman, säger en moderat med insyn i nomineringskommittén.

Kommitté fick tillgång

När ETC Jönköping avslöjade gruppen i somras var det bara Moderaternas kommunfullmäktigegrupp och ledningen som kände till den. Sedan dess har ledningen utsatts för ett starkt tryck internt om att gå ut med all information om vem som har skrivit vad. Ett flertal av dem som har medverkat i gruppen har däremot erkänt och bett om ursäkt internt. Det beskrivs som anledningen till att en stor del av innehållet har hållits dolt även för aktiva medlemmar i partiet.

Ledningen har velat skydda dem som redan har ångrat sin medverkan. I stället löstes det genom att nomineringskommittén fick tillgång till gruppen så att de kunde ta med det i sin bedömning när de satte sitt förslag till riksdagslistan.

Det har även spekulerats kring att ledningen även velat skydda riksdagsledamoten Mats Green som inledningsvis pekades ut som delaktig i chattgruppen. Enliga flera uppgifter till ETC Jönköping har den senare däremot inte deltagit så aktivt och på ett sådant sätt så att hans mandat hade kunnat ifrågasättas.

Den slutliga riksdagslistan ska fastställas på Moderaternas stämma på lördag.

FOTNOT: Reportaget baseras på intervjuer med ett flertal moderater i Jönköpings län. ETC Jönköping har även sökt Sotiris Delis men han har inte gått att nå.

 

Ur Facebookgruppen: 

”Vi ska ta honom efter valet. Han kommer att förstå att han passar i disken på sin Vietnamrestaurang eller vad det nu är han driver.”
– medlem i gruppen skriver om Kent Ly.

”Killen ska kölhalas.”
– medlem i gruppen om Kent Ly.

”Har jag inte sedan tidigare stått på hata-listan innan så lär jag göra det efter i dag i samma sekund jag föreslog MUF-Gislaveds Sylvester som motförslag till Knypegård i eftermiddagens distriktsstämma för Öppna moderater. Nåväl, allt slutade gott. We are in control av denna aktivitet. Förutom Carin har vi fyra MUF:are i denna styrelse av totalt sju personer. Av de onda blidde det bara Cissi och Kanslist-Marie.”
– medlem i gruppen skriver om en lyckad kupp under mötet då Öppna moderater bildades.

”Jepp, fram med spriten. Folke får väl gurgla sin fula mun i läkarsprit hemma.”
– gruppen firar att Folke Solheim inte lyckades kryssa sig till riksdagen valet 2014.