Inrikes.

2017-02-03 06:00
 • Bild: Daniel Johansson
 • Samuel Godrén (SD)
  Samuel Godrén (SD)
 • Malin Wengholm (M)
  Malin Wengholm (M)
 • Håkan Jansson (M)
  Håkan Jansson (M)
 • Marcus Eskdahl (S)
  Marcus Eskdahl (S)
 • Carina Ödebrink (S)
  Carina Ödebrink (S)

De hemliga mötena som gav SD makten

Samuel Godrén (SD) har dagen till ära klätt sig i en grön fluga till den grå kavajen. Det är den här dagen hans parti etablerar sig som en av de mäktigaste aktörerna i Region Jönköpings län.

ETC Jönköping har kartlagt hur det gick till när Sverigedemokraterna fick en maktposition i regionen. Samtidigt som lokala allianspolitiker bröt sina partiledares löften – och de rödgröna slarvade bort chansen att påverka politiken.

Det är tisdagen den 25 november 2014. Det står fortfarande Landstinget i Jönköpings län på talarstolen – och formellt är det fortfarande ett landstingsfullmäktige som samlas den här morgonen på Rosenlunds vårdcentrum.

Debatten ska handla om den första budgeten för det nya Region Jönköpings län. Men det är inte bara namnbytet och förändringarna det ska innebära som är nytt. Det är den första budgetdebatten sedan valet. Och det är även det första budgetmötet där SD har en vågmästarroll – en förändring som kommer att bli tydlig direkt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 

Första sverigedemokraten

Samuel Godrén är som gruppledare den första sverigedemokraten i talarstolen. Det har varit en lång höst där det in i det sista har varit oklart vilken koalition som ska styra. MP hoppade i sista stund av allians-samarbetet och slog ihop sig med S. Men då kände sig V så förbisedda av S att de röstade fram alliansens minoritetsstyre i stället. I slutändan var det SD som blev den stora vinnaren – och det är även det Godrén slår fast när han nu för första gången tar ton i debatten.

– Att få vara vågmästare är ett stort förtroende. Ett ansvar med tyngd. Men samtidigt en fantastisk förmån, en möjlighet att få påverka politiken, säger han i talarstolen.

Och påverka politiken, det tänker han göra. Budgeten som diskuteras är avstampen för den stora omorganisationen av regionen. Kliniker ska slås ihop och ledningen ska centraliseras. Inför mötet har personal på sjukhusen uttryckt oro för det som komma skall.

I talarstolen nämner Godrén kort att SD är kritiska till delar av förslaget. Han säger att de ska återkomma till frågan – och kort senare yrkar hans partikollega Anne Karlsson på en återremiss av alliansens förslag. Det är här striden om den politiska makten i Region Jönköpings län börjar på allvar.

Det blir ett två dagar långt möte. När debatten återupptas följande morgon ligger SD:s krav på en återremiss kvar – och nu tar Samuel Godrén ett steg till.

Öppet i talarstolen föreslår han en förändring av alliansens förslag. Han vill att personalen ska få en möjlighet att yttra sig och att det slutgiltiga beslutet därför ska skjutas fram ett par månader. Om alliansen är villiga att gå med på det lovar han att SD står bakom deras förslag.

 

Det närmast unika

Och nu händer det närmast unika. Håkan Jansson (M), landstingsstyrelsens dåvarande ordförande, begär en ajournering av mötet. Mot högljudda protester från delar av de samlade fullmäktigeledamöterna vill han ta en paus för att kunna förhandla med SD. Vad fullmäktigeledamöterna då ännu inte vet är att Jansson redan tidigare den hösten har haft ett hemligt möte med Godrén. Där har han erbjudit SD posten som regionfullmäktiges andre vice ordförande – något som senare också kommer att bli verklighet. Jansson ställde inga motkrav när han kom med erbjudandet. Och de inledde heller inget formellt samarbete. Men Jansson erkänner
i dag, två år senare, att det självklart delvis handlade om att göra dem mer välvilliga till alliansen.

– Det är klart att det är så. Men man kan också diskutera att vi hade tre block i fullmäktige, ett alliansblock, ett rödgrönt block och SD. Men vi är vid makten nu. De har stått upp. De hade kunnat rösta fram Ödebrink (S) i stället, säger Håkan Jansson.

Men SD nöjde sig inte med bara en post i presidiet. Trots protesterna beviljas Janssons ajournering. Han går då tillsammans med åtminstone Samuel Godrén, Rune Backlund (C) och landstingsdirektören Agneta Jansmyr till matsalen intill. De sätter sig tillsammans vid ett matbord och diskuterar fram ett stycke som ska läggas till i alliansens förslag. När fullmäktigemötet återupptas ställer sig Håkan Jansson i talarstolen för att kort konstatera att de har kommit överens. Direkt efteråt drar Godrén tillbaka SD:s krav på en återremiss.

I och med det har alliansen i regionfullmäktige för första gången gjort en politisk överenskommelse med SD. Det trots att det under den här tiden tydligt uttrycktes på riksplanet att någonting sådant aldrig skulle ske. Och Rune Backlunds centerparti är på riksplanet än i dag motståndare till förhandlingar med dem.

Under de två år som har gått sedan dess har SD röstat fram alliansens förslag gång på gång. Under 2015 och 2016 gick 33 beslut till omröstning i regionstyrelsen. 19 av de gångerna röstade SD med alliansen. 11 gånger valde de att lägga ner sina röster – men då fick alliansen ändå igenom sin politik med ordförandens avgörande.

Läs vidare på nästa sida: Har inte krävt motprestation

Mandatfördelning i regionfullmäktige:

Vänsterpartiet: 4

Socialdemokraterna: 29

Miljöpartiet: 4

Sverigedemokraterna 8 (Efter att Morgan Malmborg blivit politisk vilde)

Centerpartiet: 7

Folkpartiet: 3

Kristdemokraterna: 10

Moderaterna: 15

Oberoende: 1