Inrikes.

2017-03-03 07:00
  • Murphys överklagade socialnämndens beslut om att dra in deras serveringstillstånd och kom undan med en varning efter förvaltningsrättens dom. Bild: Daniel Johansson
    Murphys överklagade socialnämndens beslut om att dra in deras serveringstillstånd och kom undan med en varning efter förvaltningsrättens dom.
  • Sky-baren Vy fick ett serverings­tillstånd – men förutsatt att hissarna skulle låsas mellan 1:a och 16:e våningen.  Bild: Daniel Johansson
    Sky-baren Vy fick ett serverings­tillstånd – men förutsatt att hissarna skulle låsas mellan 1:a och 16:e våningen.
  • ”Jag tycker att man kan ta en rejäl diskussion och utreda det”, säger Ola Nilsson (KD), socialnämndens ordförande, som nu öppnar för en utredning om förlängda öppettider på krogen. Montage: Daniel Johansson Porträttbild: Anna Hållams
    ”Jag tycker att man kan ta en rejäl diskussion och utreda det”, säger Ola Nilsson (KD), socialnämndens ordförande, som nu öppnar för en utredning om förlängda öppettider på krogen.

Det våras för alkohol i Smålands Jerusalem

Debatten har pågått i flera år men nu kommer en oväntad vändning. Socialnämndens ordförande, Ola Nilsson (KD), öppnar för att utreda förlängda öppettider på krogen. ETC Jönköping har kartlagt hur alkoholpolitiken har förändrats i Jönköpings kommun och vad politikerna på båda sidor om blocken vill ska hända nu.

För drygt två veckor sedan kom beskedet från kammarätten. De tar inte upp kommunens överklagan. Murphys får därför behålla sitt serveringstillstånd efter en närmare ett år lång kamp mot socialnämnden i Jönköping. Det var det senaste av en lång rad uppmärksammade fall där nämnden påstås tolka alkohollagen för strikt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Under våren 2015 gick debatten om alkoholpolitiken het i Jönköpings kommun. Socialnämndens ordförande avgick – för att sedan plötsligt återkomma som om ingenting hade hänt. Vi ska titta närmare på vad som egentligen hände och på vad politikerna nu vill. Men först blickar vi tillbaka på det Jönköping som en gång var. Och varför det egentligen blev som det blev.

Skillnaden då och nu

Alkoholpolitiken i Jönköping har de senaste åren varit en infekterad fråga. Enskilda politiker har drivit frågan om en liberalare hållning där framför allt diskussionen om längre öppettider på krogarna har återkommit gång på gång. Vad många däremot glömmer är hur mycket som -faktiskt har hänt under de -senaste drygt 20 åren.

1994 fanns det 5,6 restauranger med serveringstillstånd per 10 000 invånare i Jönköpings län, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. Det här var innan Jönköping University började växa på allvar. Det var före planerna på att skapa ”Skandinaviens mest attraktiva stadskärna i sin storlek”. Jönköping var då en stad med runt 115 000 invånare – och befolkningsökningen hade mer eller mindre stannat av.

Före den starka inflyttning, som bland annat högskolan senare skulle bidra till, var invånarna i Jönköping under 1990-talet en relativt homogen grupp. Frikyrkligheten var fortfarande stark och Jönköping gjorde skäl för namnet ”Smålands Jerusalem”. Alkohol-politiken i Jönköping var, enligt flera lokalpolitiker som har varit med länge, närmast en ickefråga. Starka nykterhetsförespråkare fanns i stort sett i varje parti.

Tidigare reportage

En journaliststudent på Södra Vätterbygdens folkhögskola gjorde under mitten av 1990-talet ett reportage om Jönköpings nattliv. I reportaget går hon på tomma och mörka gator i centrala Jönköping. I de få restauranger som är öppna är ljudnivån låg och människorna stillsamma. Studenten, som senare flyttade från stan, konstaterar krasst i reportaget att nattlivet knappt existerar.

Under den här tiden höll kommunen- strikt på bland annat en praxis som försökte förhindra att för många restauranger etablerades på en för liten yta. Man oroade sig framför allt för en överetablering på Väster i centrala Jönköping och var där väldigt restriktiv med att ge nya alkoholtillstånd. Det där försvann successivt. Och när kommunens nya alkoholpolitiska riktlinjer trädde i kraft 2003 fanns det inte längre med. Vad gäller öppettiderna ändrades däremot inte särskilt mycket. 2003 kunde en restaurang få serveringstillstånd till klockan 03.00 vid ”enstaka tillfälle som exempelvis nyårsafton”.

Läs vidare på nästa sida: Invånarantalet steg