Inrikes.

2017-07-07 10:00
Rosa villan.  Bild: Daniel Johansson
Rosa villan.

Efter jäv-anklagelserna: ”Blir förödande för demokratin”

Tekniska nämndens beslut om Rosa Villan tog en oväntad vändning förra veckan. Tidigare kommunalrådet Elin Rydberg (S) anmäldes för jäv – på grund av vilka hon var vän med på Facebook.
​– Om man som politiker inte ska ha ett brett kontaktnät. Det blir ju förödande för demokratin, säger Elin Rydberg till ETC Jönköping.

Striden om vem som ska få ta över Rosa Villan på Vätterstranden har blivit en följetong i kommunen.Turerna har varit många ända sedan 2013. På tekniska nämndens möte den 20 juni såg allting ut att få ett slut – bara för att ta ytterligare en vändning.

Alliansen såg ut att ge sitt stöd till att företaget Yogabeat skulle få ta över lokalerna. Men S och MP fick väntat stöd av C i sitt motförslag om att återremittera ärendet igen. Det för att förhandla fram ett nytt avtal med Ungdomens nykterhetsförbund (UNF).


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


UNF har hela tiden varit den aktör som förespråkas av S. Men när återremitteringen blev ett faktum kom nästa vändning. Elin Rydberg, tidigare kommunalråd och andre vice ordförande i tekniska nämnden, anklagades för jäv. Anonyma källor pekade i Jönköpings-Posten ut henne som Facebook-vän med Simon Bremer och Samuel Somo på UNF. Därför har ärendet nu överklagats till förvaltningsrätten.

Stora problem för kommunpolitiken

Rydberg själv reagerar nu med förvåning.
– Jag kan förstå att någon som investerar hårt och driver ett företag kan bli besviken när det inte går sin väg. Men då hade jag hoppats att man kan föra en debatt som handlar om sitt eget företags förträfflighet i stället, säger hon.

Om vilka Facebook-vänner en politiker har ska innebära jäv blir det stora problem för kommunpolitiken, konstaterar hon. Elin Rydberg har närmare 800 vänner på Facebook.

Som de flesta andra med så många kontakter i sociala medier så känner hon långt ifrån alla privat. Och om det är jäv – vad händer då med alla andra beslut i kommunen?
– Säg frågan om en ny fotbollsarena i Jönköping. Den kan det rimligtvis inte finnas en enda Jönköpingspolitiker som kan besluta om ifall vi ska utgå från Facebook-vänner, säger hon.

Hon fortsätter:
– Eller ta hemtjänsten. Alla moderater skulle vara diskvalificerade från att driva hemtjänstfrågor eftersom de har partivänner som driver hemtjänstföretag. Nej, om man som politiker inte ska ha ett brett kontaktnät. Ska inte företagare och organisationer få prata med en politiker? Ska politiker veta och förstå allt själva utan att ta intryck från omvärlden – det skulle bli ett mycket märkligt samhälle.

Enligt Rydberg blev hon själv förvånad över att C röstade med oppositionens förslag. När hon lyfte det i tekniska nämnden trodde hon att Alliansens förslag skulle vinna. Nu hoppas hon att frågan kan lösas snabbt så att UNF verkligen kan få ta över om de fortfarande är intresserade.