Inrikes.

2017-11-29 07:00
  • Enligt SBAB:s kartläggning av bostads­priserna är Jönköpings prisnivå betydligt högre än i jämförbara kommuner. ”Ska man komma upp i ett större boende så krävs det två inkomster”, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB. BILD: Daniel Johansson
    Enligt SBAB:s kartläggning av bostads­priserna är Jönköpings prisnivå betydligt högre än i jämförbara kommuner. ”Ska man komma upp i ett större boende så krävs det två inkomster”, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.
  • Emma Persson. BILD: Press
    Emma Persson.

Ekonomen: Krävs två löner för bostadsköp i Jönköping

Bostadspriserna i Jönköping är betydligt högre än i jämförbara kommuner. Enligt ny statistik fån SBAB kan ett ensamförsörjande köksbiträde maximalt köpa en lägenhet på 36 kvadratmeter i Jönköping – samtidigt som samma lön hade räckt till 64 kvadratmeter i Borås.
​– Det är problematiskt att det krävs så höga löner om man vill äga sitt boende, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

Jönköping är Sveriges nionde största stad. Men sett till bostadspriserna är det i flera fall dyrare att köpa en lägenhet i Jönköping än i flera jämförbara städer. SBAB har tagit fram ny statistik baserat på uppgifter från SCB och Booli.se.

Få kvadratmeter även för välbetalda

I statistiken utgår de från medellönerna för flera utvalda yrkesgrupper. Sedan räknar de på kvadratmeterpriset i kommun efter kommun. Resultatet blir nedslående för den som vill köpa sitt eget boende i Jönköping. Även om du är en relativt välbetald arkitekt så kan du som ensamförsörjande i Jönköping inte köpa en lägenhet som är större än 82 kvadratmeter. I Helsingborg hade lönen räckt till 133 kvadratmeter och i Borås till 144 kvadratmeter. Är du en marknadsundersökare räcker lönen i Jönköping bara till 25 kvadratmeter trots att du har ett heltidsjobb. I Borås hade du fått en nästan dubbelt så stor lägenhet på 45 kvadratmeter.

– I Jönköping ser man att marknadsundersökare och köksbiträden inte får så många kvadratmeter helt enkelt. Ska man komma upp i ett större boende så krävs det två inkomster, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

Unga hänvisas till andrahand

De höga bostadspriserna ställer till det på flera sätt. Samtidigt som du måste ha en hög lön för att betala av på lånet så behöver du också klara av kontantinsatsen – som även den blir högre i takt med att priserna stiger. Och det här i en situation där det är brist på lägenheter. Emma Persson konstaterar att unga vuxna framför allt hänvisas till andrahandslägenheter med, i regel, betydligt högre hyror än för dem som får ett förstahandskontrakt.

– Andrahandshyrorna är ganska höga vilket gör att det kan vara svårt att spara till en kontantinsats samtidigt som man bor på det sättet, säger hon.

Värst är situationen förstås ändå i Stockholm. En grundskollärare kan som ensamförsörjande i Stockholm inte få mer än 24 kvadratmeter. I Jönköping hade lönen räckt till 63 kvadratmeter och i Borås till 111.

– Stockholm har blivit en otillgänglig stad för människor med normalinkomster. I dag måste människor i praktiken lägga ihop sin ekonomi för att kunna ta tillräckligt stora bolån. Man bör kanske inte ha yrkestiteln som första kriterium när man väljer sin partner, men det går samtidigt inte att förneka att det är något man så småningom måste ta ställning till om man bor här, säger Emma Persson, boendeekonom på SBAB.

Så många kvadratmeter kan du köpa i Jönköping jämfört med andra städer:

Köksbiträde    kvm:
Jönköping    36
Malmö    37
Örebro    50
Norrköping    51
Borås    64
Stockholm    14

Grundskollärare    kvm
Jönköping    63
Malmö    64
Örebro    88
Norrköping    89
Borås    111
Stockholm    24

Domare    kvm
Jönköping    100
Malmö    101
Örebro    139
Norrköping    140
Borås    177
Stockholm    39

Högt uppsatt finanschef    kvm
Jönköping    251
Malmö    254
Örebro    349
Norrköping    352
Borås    441
Stockholm    177