Årskrönika.

2017-12-29 07:00

ETC Jönköpings årskrönika

En tillbakablick på året som gått. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

#1
Det var det första numret av ETC Jönköping. Med flera, både öppna och anonyma, uppgiftslämnare kunde vi visa hur Alliansens kontakter med SD sett ut under mandatperioden. Vi kunde i detalj beskriva hur både Håkan Jansson (M) och hans efterträdare Malin Wengholm haft kontakt med SD. Vi kunde visa hur även Rune Backlund (C) deltog i ett möte för att förhandla med dem trots att hans egen partiledare tydligt tagit avstånd från all form av sådant samarbete. Samtidigt kunde vi visa hur det förekom en intern kritik mot de egna ledarna inom S – mot hur Alliansen tillåtits ta makten trots att de rödgröna var det större blocket.

#3
Med tillgång till interna protokoll och flera interna uppgiftslämnare kunde vi visa vad som egentligen hände med Miljöpartiet i Jönköping inför valet 2014. Vi beskrev hur partiet mellan 2006 och 2014 hade en ledning som drev partiet i en riktning som medlemmarna själva inte ville. Och hur de lyckades hålla medlemmarna under sig trots stark intern kritik. Men också hur partiet på kort tid växte med ett flertal nya medlemmar som inte alls var nöjda med att MP på lokal nivå agerade stödparti till Alliansen.

– Jag kan inte beskriva det med ord. Det var en så obehaglig stämning. Det blev en så absurd situation, sa en miljöpartist som mindes tillbaka på de åren.

#4
Få tog det på allvar när Peter Jutterström gick ut och sa att Jönköping skulle satsa på att bli kulturhuvudstad. En stad som satsar så lite på kultur är chanslös redan från början, konstaterade de flesta. Men var kom egentligen idén i från? Vi gick in på djupet och kunde skildra telefonsamtalet som startade allting. Hur den dåvarande teaterkonsulenten på Spira, Marie Reifelton, lyckades övertala Jutterström att Jönköping som region har en stor chans att bli kulturhuvudstad. Det är alltså inte enbart Jönköpings kommuns kultur som skulle vara avgörande. Med allt annat inräknat – Abba, Ikea, Pippi Långstrump och hela det unika Småländska landskapet – så var tanken inte helt orimlig. Men motståndet fortsätter samtidigt vara starkt.

 

#12
Efter sex års frånvaro så började det plötsligt ryktas om att Jönköpings filmfestival skulle återuppstå. I tysthet hade planerna redan diskuterats i en liten krets på kommunen. Vi avslöjade att planerna inte bara fanns utan skulle bli verklighet under 2018. Samtidigt gav vi historiebeskrivningen av den hyllade festivalen.

 

#20
De interna striderna inom Moderaterna var mycket värre än någon hade vågat tro. Under stort hemlighetsmakeri lämnades det över en ljudfil, från ett internt möte med Moderaternas fullmäktigegrupp, till ETC Jönköping. Ljudfilen visade sig vara äkta och där avslöjades bakgrunden till de interna bråken. På ljudfilen fick fullmäktigeledamöterna, mot tystnadslöfte, veta att ett antal högt stående moderater deltagit i en chattgrupp på Facebook där de hade konspirerat om hur det skulle få makten inom partiet efter valet 2014. Det samtidigt som de uttryckt närmast rasistiska uttalanden om egna partimedlemmar. Dåvarande kommunalrådet Carin Berggren och kommunstyrelseledamöterna AnneMarie Grennhag pekades ut som medlemmar i chattgruppen. Efteråt lämnade de partiet.

 

#24
På Höglandet arbetar en pastorsfamilj aktivt med att sprida en ny kristenhet i Sverige som är kopplad till den kristna högern i USA. Vi träffade Maria Hallman – författare, programledare och pastorsfru – för en lång och uppmärksammad intervju där hon berättade ingående om sitt sätt att se religionen och politiken. Om hur hon anser att kvinnan bör gå tillbaka till köket och varför hon anser att homosexualitet ska förbjudas. Reportaget blev för många en första inblick i en rörelse som växer i Sverige just nu. Och hur Sverigedemokraterna är det parti som lockar stora delar av de som tillhör de här rörelserna.

#27
Carina Ödebrink gav beskedet att hon ställer upp i riksdagsvalet 2018. Det ledde till huvudbry för Socialdemokraterna i Jönköpings län. Som distriktsordförande var hon mer eller mindre självklar som etta på riksdagslistan – men vad skulle då hända med Peter Persson och andra framträdande företrädare. Vi gick in på djupet med hur resonemanget gick internt inom partiet. Vi kunde visa starka interna krav på förnyelse i partiet. Samtidigt gav vi oss på att försöka gissa vilka de fyra toppnamnen skulle bli. Och vi hade rätt på i alla fall de tre första.

 

#45
Sotiris Delis (M) petades plötsligt från riksdagslistan inför Moderaternas stämma. ETC Jönköping kunde som enda media förklara bakgrunden. Det samtidigt som vi för första gången kunde ge en tydligare beskrivning av den kritiserade chattgruppen som vi avslöjade i juni. Sotiris Delis hade varit en aktiv del av chattgruppen. Han hade inte skrivit de grövsta kommentarerna men han hade, enligt flera uppgifter till ETC Jönköping, deltagit i flera diskussioner och bland annat erbjudit sig bjuda på champagne när gruppen firade att partikollegan Folke Solheim misslyckats med sin personvalskampanj i valet 2014. Valkommittén fick full tillgång till chattgruppen som i alla fall då fortfarande fanns kvar på Facebook. Efter att de sett vad Delis skrivits valde de att utesluta honom från listan.