Inrikes.

2017-12-15 07:00
För Lena Nilsson är det en självklarhet att ordna en manifestation till stöd för alla de som utsatts för sexuella trakasserier, övergrepp och ofredanden.  Bild: Jennifer Berg
För Lena Nilsson är det en självklarhet att ordna en manifestation till stöd för alla de som utsatts för sexuella trakasserier, övergrepp och ofredanden.

Fackeltåg för kvinnors rätt i Jönköping

En manifestation kommer att hållas i Jönköping i form av ett fackeltåg. Det är Lena Nilsson som har tagit initiativet i kölvattnet av #metoo.
​– Drömmen är att slippa se sig om över axeln när man går hem på natten, säger hon.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Prenumerera och betala per månad. Avsluta när du vill.

Under hösten har internet exploderat av vittnesmål från kvinnor i alla olika åldrar som skriver om sexuella trakasserier, övergrepp och ofredanden under hashtagen #metoo. Den 14 januari arrangeras tysta fackeltåg i ett 20-tal orter och städer runt om i Sverige för att ena de som kämpar tillsammans.

Lena Nilsson, 61 år, är egenföretagare och lärare och har tagit initiativet för att anordna ett fackeltåg i Jönköping.

– Vi måste ha en nolltolerans mot allt överallt, vi måste få ett slut på tystnadskulturen och vi måste visa stöd för alla som ställer sig upp och berättar, säger Lena.

Tyst manifestation

Fackeltåget kommer att starta vid Hovrättstorget 15.00 och avslutas i Rådhusparken. Under tåget kommer det att råda tystnad. Inga plakat och ingen musik kommer att vara med och manifestationen är helt politiskt obunden. Att arrangera en manifestation för flera hundra människor kan låta jobbigt för vissa men för Lena var det en självklarhet.

– Det här är ingenting jämfört med de som stått upp och berättat 10–15 år efter övergreppen och tystnad. Jag vill visa mitt stöd och visa att jag håller alla dem i handen.

Det finns ett stort mörkertal när det kommer till sexuella trakasserier och övergrepp. Många som blir utsatta vågar eller vill inte anmäla eller berätta för någon om vad som har hänt. Efter att #metoo drog igång har fler vågat anmäla sina förövare och vittnesmålen fortsätter att fylla sociala medier. Konsekvenserna efter #metoo har varit stora. Tv-kanaler har avbrutit sitt samarbete med stora tv-profiler, politiker har lämnat sina uppdrag och högt uppsatta chefer har avgått. Allt efter att kvinnor har vågat berätta att de blivit utsatta för övergrepp.

– Det är allt fler som vågar anmäla, och det är allt fler som får stöd. Skammen måste lyftas över på de som förgripit sig på kvinnor och barn, säger Lena.

Lena menar även att alla måste börja tänka på sina handlingar och hur dessa kan påverka andra. Det kan handla om ord som sägs runt middagsbordet eller på julfesten med jobbet, men det kan även handla om hur vi skämtar om saker och vad vi lär våra barn.

”Ingen ska behöva vara rädd”

Många kvinnor vittnar om att de upplever en rädsla över att gå ensamma, framför allt på folktomma platser och i mörkret på kvällarna. En del går runt och håller hårt i nycklarna i jackfickan för att kunna avvärja ett eventuellt hot, andra går omvägar för att slippa obehagliga gator samtidigt som de pratar med en vän i telefon.

– Drömmen är att slippa se sig om över axeln när man går hem på natten. Varken kvinnor eller män ska behöva vara rädda, gatorna är för alla.

 

• #Metoo – Ljuset på makten – fackeltåg för kvinnors rätt

• När: 14 januari klockan 15.00.

• Var: Fackeltåget börjar vid Hovrättstorget och avslutas i Rådhusparken.

• Vem: Manifestationen är till för alla som identifierar sig som kvinnor och icke-binära, männen får gärna stötta utmed vägen.

• Bakgrund: #metoo började i USA efter att en Hollywoodproducent anklagats för våldtäkt av flera kända skådespelerskor. Skådespelerskan Alyssa Milano uppmanade kvinnor som varit med om sexuella trakasserier och övergrepp att använda hashtagen #metoo. Rörelsen fick oanade krafter, inte minst i Sverige. De senaste månaderna har skolelever, idrottare, kvinnor i missbruk och flera yrkesgrupper gjort egna upprop som vittnar om kränkningar, sexuella trakasserier och övergrepp.