Inrikes.

2017-08-18 07:00
Carin Berggren  Pressbild: Anna Hållams
Carin Berggren

Frånvarande toppmoderat tog ut full lön

Sedan Carin Berggren i maj meddelade att hon skulle lämna kommunalrådsposten har hon synts till allt mindre i Rådhuset. Det trots att hon har fortsatt lyfta sin lön på över 60 000 kronor i månaden. 
​– Sedan dess har jag bara sett henne här två gånger. Hon bara försvann, säger en anställd på Rådhuset.

Den 2 maj meddelade den dåvarande moderaten Carin Berggren att hon skulle sluta som kommunalråd i augusti. Kort senare lämnade hon även Moderaterna och blev politisk vilde.

I måndags arbetade hon formellt sin sista dag. Men frågan är vad hon har gjort däremellan. Flera som arbetar på Rådhuset flaggar nu för att hon knappt har synts till sedan den dagen i maj.
– Sedan dess har jag bara sett henne i Rådhuset två gånger. Hon bara försvann, säger en anställd.

Hen fortsätter:
– Att man inte är här på heltid behöver inte betyda något. Men att ett kommunalråd är här så exceptionellt lite har jag inte varit med om innan.

Det finns ingen logg eller annan möjlighet för att kontrollera hur mycket ett kommunalråd verkligen arbetar. Det varierar dessutom alltid mycket från politiker till politiker hur mycket tid de väljer att tillbringa på arbetsplatsen – även om de flesta, och så även Carin Berggren, normalt tillbringar ganska mycket tid i Rådhuset.

De andra kommunalråden, som har kontor i samma korridor, vill ogärna kritisera sin kollega. Men inte heller de kan gå i god för att hon har varit på plats.

– Hon har säkert skött sina uppdrag. Det utgår jag från. Men jag vet ju inte vad andra kommunalråd gör, säger Mona Forsberg (S).

– Jag har väl egentligen mest mött henne i samband med kommunstyrelsesammanträden, säger Andreas Sturesson (KD).

Ersättare saknades

En anställd på Rådhuset, som väljer att vara anonym, säger att hen bara har sett Carin Berggren i Rådhuset under två vanliga arbetsdagar sedan början av maj. Och de dagarna ska hon dessutom bara ha varit där halva dagen.
– Hon har över 60 000 kronor i månaden i lön från våra skattepengar och har tagit semester i tre månader. Det är inte okej, säger en annan anställd.

Utöver de två dagarna Berggren sägs ha varit på Rådhuset har hon däremot deltagit under möten i kommunfullmäktige, kommunstyrelsen och de utskott hon sitter i. Totalt är det ett tiotal möten sedan 2 maj. Men under sin sista arbetsdag i måndags var hon inte heller med i ledningsutskottet där hon sitter som 1:e vice ordförande. Berggren hade inte meddelat i förväg att hon skulle vara borta och hon hade heller inte kallat in någon ersättare.

– Jag vet inte varför hon inte kom men jag reagerar och tycker att det är anmärkningsvärt att hon inte kommer och inte heller skickar någon ersättare, säger Anna Mårtensson (L), ledamot i ledningsutskottet och kommunstyrelsen.

Hon fortsätter:
– Carin Berggren är 1:e vice ordförande. Så är Ann-Marie Nilsson sjuk eller bortrest då är det hon som ska leda mötet. Då är det hon som har utslagsröst. Det är inte så ofta vi har omröstningar där, men det händer faktiskt. Och vi vet inte hur hon kommer att rösta om hon ens kommer.

Mårtensson reagerar starkt på att Berggren forfarande sitter kvar på sina poster, i kommunstyrelsen och ledningsutskottet, trots att hon har lämnat Moderaterna. Juridiskt går det inte att tvinga henne att hoppa av posterna. Men, till skillnad från kommunfullmäktigeplatsen, så är det poster som hon har fått i egenskap av moderat och som en del av majoritetens uppgörelse efter valet.

– Den platsen har man inte fått personkryss till. Den har man fått som en del av majoriteten och en del av Moderaterna. Nu blockerar hon för Moderaterna och det går ut över alliansen, säger Anna Mårtensson.

Vägrar svara på frågor

Carin Berggren är 1:e vice ordförande i kommunstyrelsen och ledningsutskottet. Även om hon inte är kommunalråd längre innebär hennes övriga poster att hon är kommunens mäktigaste politiker de dagar kommunstyrelsens ordförande, Ann-Marie Nilsson, inte kan vara på plats.

Men trots sin position vill hon inte svara på några frågor över telefon om vad hon har gjort sedan i maj. Hennes tidigare kommunalråds-nummer är inte i bruk längre och hon håller sitt privata telefonnummer hemligt för journalister. När ETC Jönköping ändå får tag på henne hänvisar hon till att få frågorna skriftligt över Facebook. Hon får då frågorna skriftligt – men Berggren vill ändå inte svara.

– Anonyma anklagelser har jag fått nog av. Jag har min almanacka där jag ser vad jag har gjort.

Så jag avstår från att svara, skriver hon kort.

Sedan blockerar hon reportern på Facebook så att det inte går att ställa fler frågor.

   

Detta har hänt: 
•2/5 Carin Berggren (M) avgår oväntat som kommunalråd.
•17/5 Den moderata kommunfullmäktigegruppen samlas för ett internt möte där gruppledningen väljer att berätta om en chatt-grupp där flera moderater har medverkat. Där ska det ha skrivits bland annat rasistiska uttalanden om andra partimedlemmar. Samtidigt ska de ha konspirerat om hur de ska komma över makten inom partiet i Jönköping. Gruppledningen pekar ut Carin Berggren samt tidigare gruppledaren AnneMarie Grennhag och tidigare vice gruppledaren Ola Helt som medlemmar i gruppen. Berggren avslöjar själv att även riksdagsmännen Mats Green och Sotiris Delis har sagts ingå i chatt-gruppen.
•29/5 Fullmäktigegruppen röstar för en uteslutning av Ola Helt. Samma kväll lämnar han frivilligt partiet tillsammans med Carin Berggren, AnneMarie Grennhag och Anders Jörgensson. De fyra blir politiska vildar men sitter kvar på sina poster i kommunstyrelsen, utskott och nämnder.
•30/5 AnneMarie Grennhags man, Bo Grennhag, och Ola Helts fru, Caroline Helt meddelar att de lämnar partiet.
•16/6 ETC Jönköping publicerar en ljudinspelning från mötet där Moderaternas fullmäktigegrupp diskuterar chatt-gruppen. Carin Berggren reagerar med att polisanmäla andra moderater. Men anmälan läggs ner av åklagaren utan att utredas av polisen.
•20/6 Martin Hytting lämnar sin plats i regionfullmäktige med omedelbar verkan. Inger Krantz meddelar samma kväll, till P4 Jönköping, att hon lämnar sin plats i kommunfullmäktige. Båda hade internt fått frågor om de ingick i chatt-gruppen.
•15/8 Peter Jutterström (M) tar över som kommunalråd efter Carin Berggren.