Inrikes.

2017-06-30 07:00
  • Inger Krantz Bild: Anna Hållams
    Inger Krantz
  • Martin Hytting (M).  Pressbild
    Martin Hytting (M).

Hytting och Krantz fick frågor om chattgruppen

Ytterligare två moderater har lämnat sina poster efter ETC Jönköpings avslöjande. Båda har innan dess internt fått frågor om deras eventuella medverkan i den kritiserade chattgruppen.
​– Jag hade vid ett tillfälle svarat att jag kan vara med och koka kaffe, säger Inger Krantz.

Bara dagar efter ETC Jönköpings avslöjande, mitt under det pågående regionfullmäktigemötet den 20 juni, meddelade Martin Hytting att han lämnar regionpolitiken med omedel-bar verkan. Senare samma kväll meddelade Inger Krantz, till P4 Jönköping, att hon lämnar sitt uppdrag i kommunfullmäktige.

”Man inte kan lita på dem”

Hytting flaggade redan förra året för att han skulle lämna regionpolitiken vid nästa val. Att han lämnade redan nu kom dock som en överraskning. Anledningen till att han slutar redan nu säger han är för att gruppen ska få möjlighet att hitta en ersättare. Krantz säger å sin sida att hon slutar för att hon tappat förtroendet för partivänner efter att någon läckt uppgifterna om chattgruppen till ETC Jönköping.
– Man inte kan lita på dem som sitter med i fullmäktigegruppen utan att de springer till bland annat eran tidning, säger hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Vad som inte har kommit fram hittills är däremot att båda två internt har tvingats svara på frågor om den kritiserade chattgruppen. Martin Hytting står nära flera av de politiker som pekats ut för att ingå i gruppen. Enligt honom själv har regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) frågat om han varit med i chattgruppen efter ETC Jönköpings avslöjande.
– Malin har frågat om jag har skrivit något. 

Har du gjort det då?
– Jag har säkert skrivit något i något sammanhang men just det här materialet är väldigt hopklippt som jag har förstått det och det är svårt att se något sammanhang, säger han.

Tog beslutet oavsett avslöjandet

Själv vill han däremot inte kännas vid att det skulle ha påverkat hans val att sluta.
– Jag och min fru har bestämt att jag ska trappa ner den här verk-samheten för att i stället satsa på vårt eget.

Betyder det att du inte heller satsar på kommunfullmäktige så som du har sagt innan?
– Jag har sagt att jag står till förfogande och sedan får vi se. Hamnar man på baksidan av valsedeln så är det inte så roligt.

Även Inger Krantz har internt fått frågor om chattgruppen. I ljudfilen från moderaternas interna möte, som ETC Jönköping tagit del av, berättar Krantz själv att hon har anklagats för att ha varit med –vilket hon också medger för ETC Jönköping.
– Jag hade vid ett tillfälle svarat att jag kan vara med och koka kaffe, säger hon.

Krantz och Hytting blir kvar i partiet

Som hon förklarar det själv skulle hon koka kaffe på ett möte som de involverade i chattgruppen planerade. Det tog hon på sig att göra men i slutändan kunde hon inte medverka ens på det mötet. Hon har däremot inte skrivit några av de kränkande och rasistiska kommentarerna. 

Under det inspelade mötet ber även gruppledaren Peter Jutterström om ursäkt för hon internt felaktigt hade pekats ut för att ha haft en större roll i chattgruppen än hon hade.

Till skillnad från de tidigare avhopparna kommer Inger Krantz och Martin Hytting inte att lämna partiet.

 

Detta har hänt:
•2/5 Carin Berggren (M) avgår oväntat som kommunalråd.

•17/5 Den moderata kommunfullmäktigegruppen samlas för ett internt möte där gruppledningen väljer att berätta om den påstådda chatt-gruppen. Där ska det ha skrivits bland annat rasistiska uttalanden om andra partimedlemmar.

Gruppledningen pekar ut Carin Berggren samt tidigare gruppledaren AnneMarie Grennhag och tidigare vice gruppledaren Ola Helt som medlemmar i gruppen. Berggren avslöjar själv att riksdagsmännen Mats Green och Sotiris Delis har sagts ingå i chatt-gruppen. Inger Krantz säger själv att hon varit med vid ett tillfälle då hon fått frågan om att koka kaffe.

•29/5 Fullmäktigegruppen röstar för en uteslutning av Ola Helt. Samma kväll lämnar han frivilligt partiet tillsammans med Carin Berggren, AnneMarie Grennhag och Anders Jörgensson.

•30/5 AnneMarie Grennhags man, Bo Grennhag, och Ola Helts fru, Caroline Helt meddelar att de lämnar partiet.

•9/6 Moderaternas tf partisekreterare Anders Edholm besöker Jönköping.

•16/6 ETC Jönköping publicerar en ljudinspelning från mötet där moderaternas fullmäktigegrupp diskuterar chatt-gruppen. Carin Berggren reagerar med att polisanmäla andra moderater. Anmälan har lagts på en åklagare som för tillfället har semester. Det är oklart om han kommer driva ärendet vidare efter semestern.

•20/6 Martin Hytting lämnar sin plats i regionfullmäktige med omedelbar verkan. Inger Krantz meddelar samma kväll, till P4 Jönköping, att hon lämnar sin plats i kommunfullmäktige.