Inrikes.

2017-06-28 06:00
  • Peter Jutterström (M). Bild: Anna Hållams
    Peter Jutterström (M).
  • Carin Berggren (M).  Bild: Anna Hållams
    Carin Berggren (M).

Jutterström kan få ta över efter avhoppen

Peter Jutterström tar över som ­kommunalråd för Moderaterna, ­förutsatt att Carin Berggren gör som hon har sagt.

”Det är ett svårt läge att kliva in på. Det finns inget som heter smekmånad”, säger han.

I skuggan av ETC Jönköpings avslöjande förra veckan samlades Moderaternas fullmäktigegrupp i måndags. Trots att mötet till viss del kom att handla om chatt-gruppen – och ljudinspelningen om den som har publicerats i ETC – så genomfördes omröstningen om vem som ska ta över som kommunalråd.

Peter Jutterström vann omröstningen och är i och med det sannolikt Moderaternas nya kommunalråd från och med augusti. Men ännu är inte allting klart.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Avhoppare och politiska vildar

När den här tidningen går i tryck har Carin Berggren fortfarande inte formellt sagt upp sig som kommunalråd. Hon ska, enligt vad hon har sagt till Jönköpings-Posten, göra det på onsdag. Och tillsammans med de andra avhopparna sitter hon kvar som politisk vilde i kommun­styrelsen. Den posten ser hon inte ut att vilja lämna.

Enligt kommunens reglemente ska ett kommunalråd sitta som ordinarie i kommunstyrelsen. Peter Jutterström är enbart ersättare och avhopparna blockerar möjligheten för honom att få en ordinarie plats. Moderaterna hoppas nu att de övriga partierna ska gå med på ett avsteg från reglementet. Det har skett i ett par fall tidigare då ett nytt kommunalråd har stigit in tillfälligt i slutet av en mandatperiod.

– Förhoppningen här är att man kan se det som ett avsteg från reglementet för att det är så kort tid kvar, säger Peter Jutterström.

I dag sitter Peter Jutterström som ordförande i kultur- och fritidsnämnden. Vem som tar över som ordförande där, när och om Jutterström blir kommunalråd, är ännu oklart. Enligt Jutterström kommer partiet att fatta beslut om det först i augusti.

Viktiga frågor kan hamna på hyllan

Jutterström kommer att gå in som kommunalråd med ansvarsområde 3. Det innehär att han har ansvar för bland annat stadsbyggnadsfrågor – men även beredningsansvar för kulturfrågor. Någon storsatsning inför den planerade ansökan om Jönköping som kulturhuvudstad, vilket Jutterström har drivit som nämndsordförande, vågar han där­emot inte hoppas på.

– Jag tror inte att det blir någon förändring den här mandat­perioden. Det är så lite tid kvar, säger han.

– Men jag får känna Alliansen på pulsen.

Med bara ett år kvar till valet kommer i stället mycket av tiden gå åt till att förbereda partiet inför valåret. Samtidigt kommer han att få lägga tid på att bygga upp tilliten inom Alliansen igen efter de slitningar som har varit hela mandat­perioden.

Något lätt jobb blir det däremot inte för Peter Jutterström. Avhopparna väntas fortsätta blockera delar av Alliansen politik. Samtidigt fortsätter de interna diskussionerna om chatt-gruppen som ETC Jönköping avslöjade förra veckan. Flera personer som har ingått i chattgruppen finns ännu kvar på höga poster i partiet.

ETC Jönköping har sökt Moderaternas tillförordnade partisekreterare Anders Edholm som, enligt vad som sägs på ljudinspelningen, nu arbetar aktivt med frågan. Vi hänvisas däremot till länsförbundsordförande Gottlieb Granberg. Han vill inte ge något svar på hur partiet går vidare med frågan nu.

Både Mats Green och Sotiris Delis­ sägs ju ha varit med i chattgruppen. Båda sitter kvar som riksdagsleda­möter och Mats även som vice ord­förande i länsförbundsstyrelsen. Hur arbetar ni vidare med det här?

– Det är en intern process så det går inte att säga så mycket mer om det. Vi har en plan och vi följer den och tar hänsyn till vad som händer under tiden. Det här ska vi reda ut på något vis, säger Gottlieb Granberg.

Detta har hänt

2/5 Carin Berggren (M) avgår oväntat som kommunalråd.

17/5 Den moderata kommunfullmäktigegruppen samlas för ett internt möte där gruppledningen väljer att berätta­ om den påstådda chatt-gruppen. Gruppledningen pekar ut Carin Berggren samt tidigare gruppledaren AnneMarie Grennhag och tidigare vice gruppledaren Ola Helt som medlemmar i gruppen. Berggren avslöjar själv att riksdagsmännen Mats Green och Sotiris Delis har sagts ingå i chatt-gruppen. Där ska det ha skrivits bland annat rasistiska uttalanden om andra partimedlemmar.

29/5 Fullmäktigegruppen röstar för en uteslutning av Ola Helt. Samma kväll lämnar han frivilligt partiet tillsammans med Carin Berggren, AnneMarie Grennhag och Anders Jörgensson.

30/5 AnneMarie Grennhags man,
Bo Grennhag, och Ola Helts fru, Caroline­ Helt meddelar att de lämnar partiet.

9/6 Moderaternas tf partisekreterare­ Anders Edholm besöker Jönköping.

16/6 ETC Jönköping publicerar en ljudinspelning från mötet där Moderaternas fullmäktigegrupp diskuterar­ chatt-gruppen. Carin Berggren reagerar­ med att polisanmäla andra ­moderater. Anmälan har lagts på en åklagare­ som för tillfället har semester.­ Det är oklart om han kommer att driva ärendet vidare efter semestern.