Inrikes.

2017-02-04 07:16
”Vi vet tyvärr ofta mer om den amerikanska ursprungsbefolkningen än om vår egen, säger Moa-Sara Marakatt.  Bild: Daniel Johansson
”Vi vet tyvärr ofta mer om den amerikanska ursprungsbefolkningen än om vår egen, säger Moa-Sara Marakatt.

Kommunen glömde beställa samiska flaggor

På måndag ska den samiska flaggan för första gången hissas utanför Rådhuset. Efter ett beslut i höstas ska samernas nationaldag uppmärksammas i Jönköpings kommun – men allting har nästan fallit på målsnöret.
– En samisk flagga? Oj då, det måste jag kolla om jag har någon, säger tjänstemannen som ansvarar för flaggorna på kommunen.

Det var Moa-Sara Marakatt (V) som kom med förslaget. I en motion i kommunfullmäktige förra året föreslog hon att samernas, sverigefinländarnas, romernas och tornedalingarnas nationaldagar ska uppmärksammas av Jönköpings kommun.

Hon är själv same och brinner för minoritetsfrågor. Hon hade däremot aldrig trott att motionen skulle få det genomslag den fick.
– Den gick inte bara igenom utan alla partier var verkligen för den. Det hade jag inte vågat hoppas på, säger hon.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Enligt beslutet ska nu kommunen hissa minoriteternas flaggor under deras nationaldagar. Och under samernas nationaldag på måndag så är det dags för den första flaggdagen. Men in i det sista är det nu oklart om det här kommer att kunna bli verklighet – och det på grund av en simpel miss på kommunen.

– En samisk flagga? Oj då, det måste jag kolla om jag har någon. Jag har inte fått någon beställning. Jag har inga samiska flaggor, säger tjänstemannen som ansvarar för flaggorna när ETC Jönköping ringer en dryg vecka före flaggdagen.

Hur löser man det då?

– Det vet jag inte hur de har tänkt göra, säger han uppriktigt förvånat.

Beställningen verkar däremot ha gjorts. Den hade bara inte kommit fram till rätt person.

– Det har gått till tekniska kontoret och då är frågan hur de har spridit det i sina led, säger Anna Granath, registrator på Jönköpings kommun.

Hon fortsätter:

– Vilken tur att du ringde. Jag ska mejla min chef direkt. De ska köpa in flera flaggor, det är inte bara den samiska flaggan det här beslutet handlar om.

Efter att ETC Jönköping hade kontaktat kommunen görs till sist beställningen. När det är mindre än en vecka kvar till nationaldagen har flaggorna däremot fortfarande inte kommit fram – men tjänstemannen har fått ett löfte om att de ska vara på plats på måndag.

Oavsett om kommunen lyckas få fram sina flaggor eller inte hoppas Moa-Sara Marakatt att Jönköpingsborna själva väljer att uppmärksamma nationaldagen. Ett bra sätt att fira är att helt enkelt försöka lära sig mer om ursprungsbefolkningen, konstaterar hon.

– Vi vet tyvärr ofta mer om den amerikanska ursprungsbefolkningen än om vår egen, säger Moa-Sara Marakatt.