Reportage.

2017-07-14 10:37
  • En intervju med den kristna författaren och programledaren Maria Hallman blev ETC Lokaltidningars mest lästa artikel förra året. Här tillsammans med sin man pastor Stefan Hallman.  Bild: Daniel Johansson
    En intervju med den kristna författaren och programledaren Maria Hallman blev ETC Lokaltidningars mest lästa artikel förra året. Här tillsammans med sin man pastor Stefan Hallman.
  • Nyutgåva. Innan Prideparaderna 2018 ska en nyutgåva av ”Homosexualitet är synd” finnas ute, hoppas Maria Hallman.   Bild: Daniel Johansson
    Nyutgåva. Innan Prideparaderna 2018 ska en nyutgåva av ”Homosexualitet är synd” finnas ute, hoppas Maria Hallman.

Kristna högern växer – och röstar på SD

Medan Svenska kyrkan och de traditionella frikyrkorna moderniseras växer någonting helt annat fram i Sverige. Nya fristående församlingar startar nu över hela landet. Och flera av dem går att koppla till en ny kristen höger – som röstar på Sverigedemokraterna.
​– Kvinnan ska tillbaka till spisen, säger Maria Hallman, författare och programledare på kristna Kanal 10.

I våras kom boken Lurad! Kvinna, vad är det du har gjort!. Maria Hallmans bok är så kontroversiell att inte ens kristna tidningar i Sverige har skrivit om den. De enda etablerade medierna som har lyft fram den är Hallpressens lokaltidningar i Småland. Den enda etablerade bokhandeln som säljer den på nätet är bokhandeln kopplad till kristna Kanal 10 i Älmhult.

Boken mötte kritik i medierna

Efter att Hallpressen hade skrivit om boken i april gick bland annat ”Socialdemokrater för tro och solidaritet” ut och kritiserade den. Kritiken slogs dock ner av Hallpressens ledarskribent.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


”Hallmans åsikter är sällsynta i Sverige, även bland kristna, och delas av en sådan liten klick att de i praktiken är helt obetydliga”, skrev ledarskribenten Ana Cristina Hernandez och riktade i stället kritik mot den kristna vänstern.

Men frågan är om åsikterna verkligen är så sällsynta. Oavsett vad man tycker om budskapet så är det svårt att bara sopa det Maria Hallman säger under mattan. Hon är en del av en betydligt större kristen rörelse än vad som har framkommit i media tidigare. ETC Jönköping träffade henne på Smålandskonferensen i Aneby.

– Min passion för att göra det här är alla barn som lider. Sedan 1970-talet, när vi började med fri abort, har vi tagit död på 1,5 miljoner bebisar. Det skulle ha varit vår arbetskraft i dag. Och det har skett under en levande guds åsyn. Det drar förbannelse över ett land att man tar död på sina bebisar, säger hon.

Blev frälst i Citykyrkan 1972

Hallman är uppväxt i Sävsjö där hennes mamma var med i missionsförsamlingen. Hennes pappa var pingstvän sedan flera generationer. Som hon själv beskriver det blev hon frälst i Citykyrkan i Stockholm 1972. På den tiden leddes kyrkan av Stanley Sjöberg – en föregångare inom den svenska neokarismatiska rörelsen. Citykyrkan var en plats som tidigt lockade predikanter som till exempel amerikanska Benny Hinn. Det här var en period med stora omvälvningar inom kristenheten i Sverige. Det började talas om mirakel. De neokarismatiska rörelserna, som senare skulle bädda för bland annat Livets ord, började ta form.

Bara ett par år senare började Hallman åka runt på bussresor för att evangelisera Europa och senare USA. Vistelserna i USA blev allt fler och under början av 1980-talet utbildade hon sig under tre år på Faith School Of Theology i Maine.

Medan den nyfrälsta Maria Hallman reste runt som evangelist så levde hennes blivande man som missbrukare i Jönköping. Stefan Hallman var uppväxt på Råslätt. Som de själva beskriver det levde han ett hårt liv där flera av hans vänner dog av missbruk och i knivslagsmål. Han blev i sin tur frälst under en behandling inom LP-stiftelsen för att senare börja studera till pastor. Paret gifte sig 1986. En ung Carola Häggkvist sjöng på deras bröllop.

”Kvinnan ska vara en hjälp till mannen”

Pastorsparet har haft långt ifrån lika stor betydelse för svensk kristenhet som Stanley Sjöberg eller Livets ords Ulf Ekman. Men de kom att bli pionjärer inom någonting annat som i dag sätter sin prägel på tusentals kristna i Sverige.

Vi återkommer till det. Men först ska vi se vad det egentligen är Maria Hallman står för. Vi låter henne själv berätta. Och hon beskriver ett Sverige i kris. En skenande statsskuld. Sjukskrivningar som ökar. Våldtäkter som blir fler. Och självmordsstatistik som slår i höjden.

En stor anledning till det är, enligt Hallman, att Sverige har frångått skapelseordningen. Det vill säga den tanke hon ser att den kristna guden hade när jorden skapades. Att Sverige tillåter abort är ett stort problem, enligt henne. Men det är bara en del av allting.

– Mannen skapades först. Kvinnan skapades från mannens sida, från ett revben. Hon skapades inte från hans huvud. Hon skapades inte från hans fot. Gud skapade henne till att vara vid sidan om mannen. Och det står tydligt vad som är hennes uppgift. Hennes uppgift är att vara en hjälp till mannen, säger Maria Hallman.

Det här är kontroversiellt även inom kristendomen. Men Maria Hallman står för sina åsikter.
– Mamma ska tillbaka hem till köket, säger hon.

Vill kriminalisera homosexualitet

Maria Hallman börjar prata om Karl Marx. Enligt henne separerade han medvetet på mannen och kvinnan och tvingade ut kvinnan i arbete. Samtidigt tvingade han, enligt henne, barnen in på förskolan. Enligt Hallmans sätt att se det är hela Sverige, och en stor del av västvärlden, i dag påverkade av den synen. Och det leder till en förbannelse över länderna.

Ännu värre blir det, enligt Hallman, när vi dessutom lyfter frågan om sex och homosexualitet.
– Jag menar att homosexualiteten skulle vara kriminell. Den ska förbjudas. För det är något fruktansvärt, säger Hallman.

Hon fortsätter:
– Gud har aldrig skapat någon homosexuell. Då skulle Gud vara schizofren. Han befaller att vi ska föröka oss. Rena bondvettet säger att två hanar kan inte få barn och två kvinnor kan inte få barn. Du måste ha en hane och en hona för att det ska bli barn.

Maria Hallman beskriver hur hon arrangerade ett bokbål när bland annat Jönköpingsförfattaren Mian Lodalen kom ut med boken ”Liten handbok i konsten att bli lesbisk”.
– Den boken brände vi. Vi var 20 stycken som samlades och drog ut varje blad och brände den, säger hon.
 

Läs vidare på nästa sida: För giftermål, emot skilsmässa

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter

 Neokarismatiska församling:
• De neokarismatiska rörelserna i Sverige samlar totalt mellan 70 000 och 80 000 människor. Då räknas både Trosrörelsen, fristående församlingar och större rörelser som till exempel Hillsong. Även om det finns flera likheter mellan församlingarna går det inte att säga att alla står för de åsikter Maria Hallman för fram. Däremot konstaterar flera forskare att de åsikterna finns inom flera av de framför allt oberoende församlingarna i den neokarismatiska rörelsen.

• Den stora tillväxten har under senare år varit bland de fristående neokarismatiska församlingarna där 33 av ungefär 80 församlingar har startats från 2005 och framåt. En ännu större ökning har skett bland så kallade migrantförsamlingar. Då rör det sig om engelsktalande eller spansktalande församlingar i Sverige som startas av kristna migranter. De rörelserna har ofta sin grund i att Västeuropeiska kyrkor har missionerat i Afrika, Asien och Sydamerika. Sedan har församlingarna utvecklats vidare själva för att nu, genom migranter, starta helt nya rörelser i bland annat Sverige.