Reportage.

2017-07-14 10:37
  • En intervju med den kristna författaren och programledaren Maria Hallman blev ETC Lokaltidningars mest lästa artikel förra året. Här tillsammans med sin man pastor Stefan Hallman.  Bild: Daniel Johansson
    En intervju med den kristna författaren och programledaren Maria Hallman blev ETC Lokaltidningars mest lästa artikel förra året. Här tillsammans med sin man pastor Stefan Hallman.
  • Nyutgåva. Innan Prideparaderna 2018 ska en nyutgåva av ”Homosexualitet är synd” finnas ute, hoppas Maria Hallman.   Bild: Daniel Johansson
    Nyutgåva. Innan Prideparaderna 2018 ska en nyutgåva av ”Homosexualitet är synd” finnas ute, hoppas Maria Hallman.

Kristna högern växer – och röstar på SD

Tror på mirakel och starka ledare

Att beskriva de här församlingarna är vanskligt. Det har forskats väldigt lite kring vad de står för. Samtidigt är spektrat av olika församlingar så brett att det inte går att dra alla över en kam. En gemensam nämnare är däremot tron på mirakel och att de ofta har starka ledare. Församlingarna står ofta nära amerikanska rörelser med ledare utbildade antingen inom Livets ord eller i USA. En tydlig förändring är dessutom det politiska. Med de neokarismatiska församlingarna fick Sverige en del av det som i USA kallas kristen höger.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Svensk frikyrklighet har inte varit uttalat höger eftersom svensk frikyrklighet har varit så folkrörelseförankrad, säger Martin Berntson, docent i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Han fortsätter:
– När KDS bildades var det viktigt att man inte var höger eller vänster. Det kom sent att man var ett borgerligt parti.

Men de nya rörelserna var mer påverkade av USA. Medan frikyrkligheten blev mer liberal så började flera av de neokarismatiska församlingarna stå för en helt annan konservativ hållning.

– Trosrörelsen hade redan tidigt en politisk analys som var mer tydligt antisocialistisk än vad väckelserörelsen hade varit. Trosrörelsen hade ett mer profilerat ställningstagande mot svensk socialdemokrati. Redan här finns också en politisk analys som hämtar inspiration från USA, säger Sune Fahlgren, docent i teologi vid Teologiska högskolan i Stockholm.

Besökte Donald Trumps möten

Strömningarna syns tydligt i utbudet i bland annat Kanal 10. Fem dagar i veckan sänder kanalen ”CBN 700 Club” med Pat Robertson – en av förgrundsgestalterna inom den kristna högern i USA. Programmet är känt för att tydligt ta ställning och påverka de amerikanska presidentvalen. Robertson stöttade George W Bush och arbetade aktivt mot Barack Obama.

Även Maria Hallman visar var hon står inom amerikansk politik. Paret Hallman besökte under hösten USA för att gå på Donald Trumps möten. I boken, som skrevs innan valet, hyllar hon honom och skriver samtidigt ner Hillary Clinton som hon, likt Trump sade i valrörelsen, hoppas ska dömas till fängelse.

I Sverige finns i dag däremot inte särskilt många partier som står nära de här rörelserna. Kristdemokraterna har övergett det tydliga abortmotstånd som en gång i tiden var en av grundanledningarna till att partiet startade.
– När Ebba Busch Thor, som jag tycker skulle vara hemma och ta hand om sina barn, går i prideparaden. Då finns det inget kvar, säger Maria Hallman.

Fram till valet 2010 röstade paret på Kristdemokraterna. Men då, på valdagen, bestämde de sig för att byta parti. I stället hittade de Sverigedemokraterna.

SD fångade upp flera av de frågor som var viktiga för paret Hallman. De är Israelvänliga, de vill inte att homosexuella ska få adoptera barn, de vill att kristenheten ska få ta större plats i skolorna igen, de vill minska aborträtten och de vill ut ur EU. Paret Hallman började inte bara rösta på partiet. De skrev även in sig som medlemmar. Till en början mötte de då motstånd bland andra kristna.

– Det har kostat oss ganska mycket. Kristna syskon ville inte ha med oss att göra. Men i dag är det bättre. En del andra gör det med. Nu har det mjuknas upp och vi vill tro på att SD blir det största partiet, säger hon.

Välkomnas av Sverigedemokraterna

Kristna i stort röstar inte på SD. Bland regelbundna kyrkobesökare är det tvärtom procentuellt färre som röstar på partiet. Men i de neokarismatiska rörelserna ser det delvis annorlunda ut.

– Det finns i huvudsak på mindre orter. Det finns en inte så liten del nostalgi i sådana här sammanhang där man drömmer om en tid då väckelsen var starkare. Det är kopplat till en nostalgi som liknar den som präglar SD, säger Martin Berntson, docent i religionsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Men det är inte bara den konservativa hållningen om samhället som driver den här svenska kristna högern till SD. Det finns också ett tydligt motstånd mot islam inom delar av rörelserna. Maria Hallman uttrycker sig drastiskt när hon talar om islam. Hon säger att hon i första hand vill se kristna och judiska invandrare i Sverige. Samtidigt pratar hon, likt flera rörelser på den extrema högerkanten, om hur muslimskt barnafödande gör att de tar över i Västvärlden.

Inom SD välkomnas paret Hallman till partiet.
– Det är klart! Hon är självklart välkommen som medlem men jag vet att hon har gått väldigt långt i sina uttalanden, säger Samuel Godrén, gruppledare för SD i Region Jönköpings län.

Kan hennes åsikter vara ett problem för SD?
– Ja, vad ska man säga. Det blir väl först om hon får en förtroendepost. Då kan det ju bli problematiskt om man driver de frågorna väldigt hårt i fullmäktige eller så. Vi har vårt partiprogram och det måste vi hålla oss till. Men jag kan tänka mig att av de partier som finns så kanske SD ligger henne närmast.

Godrén understryker också att de frågor Hallman lyfter fram som anledning till att hon har gått till SD finns inom det partiet står för.

”Vi har varnat för den kristna högern”

Inom ”Socialdemokrater för tro och solidaritet” låter det annorlunda.
– Vi har i flera år försökt lyfta det och varna för den kristna högern. Men det känns som att väldigt få vill lyssna och tar det på allvar, säger Jonas Magnusson, ordförande i Jönköpings län.

Han hänvisar bland annat till hur Hallpressens ledarskribent Ana Maria Hernandez förminskade frågan i samband med att Hallpressen skrev om Hallmans bok.
– Det är helt uppenbart i år, när vi har ett kyrkoval och har ett parti med nära 20 procent i opinionsundersökningarna som företräder den här kristna inriktningen. Samtidigt som vi inom den kristna vänstern delar Paulus uppfattning om att här är icke jude eller grek, slav eller fri; man eller kvinna, slav eller fri. Alla är vi ett i Kristus.

Han fortsätter:
– Jag noterar att Hernandez genom att negligera dem ger dem arbetsro för en återigen växande konservativ gren inom svensk kristenhet som vinner mark genom Kristna värdepartiet och SD.

Hernandez själv konstaterar att meningen inte var att förminska dem. Hon ville i stället betona att långtifrån alla som är kristna och står till höger i politiken håller med Hallman.

Nyutgåva på gång

Under tiden arbetar Maria Hallman vidare. Just nu arbetar hon med en nyutgåva av sin bok ”Homosexualitet är synd” som hon hoppas ska komma ut senast i samband med Pridefestivalerna i Göteborg och Stockholm nästa år.

 Neokarismatiska församling:
• De neokarismatiska rörelserna i Sverige samlar totalt mellan 70 000 och 80 000 människor. Då räknas både Trosrörelsen, fristående församlingar och större rörelser som till exempel Hillsong. Även om det finns flera likheter mellan församlingarna går det inte att säga att alla står för de åsikter Maria Hallman för fram. Däremot konstaterar flera forskare att de åsikterna finns inom flera av de framför allt oberoende församlingarna i den neokarismatiska rörelsen.

• Den stora tillväxten har under senare år varit bland de fristående neokarismatiska församlingarna där 33 av ungefär 80 församlingar har startats från 2005 och framåt. En ännu större ökning har skett bland så kallade migrantförsamlingar. Då rör det sig om engelsktalande eller spansktalande församlingar i Sverige som startas av kristna migranter. De rörelserna har ofta sin grund i att Västeuropeiska kyrkor har missionerat i Afrika, Asien och Sydamerika. Sedan har församlingarna utvecklats vidare själva för att nu, genom migranter, starta helt nya rörelser i bland annat Sverige.