Inrikes.

2017-03-10 07:00
 • ”Jag kan gå hårt åt de egna. Har vi olika uppfattning så är det klart att jag strider för det förslag jag har”, säger Martin Hytting, ordförande för Barnarps partiförening. Pressbild
  ”Jag kan gå hårt åt de egna. Har vi olika uppfattning så är det klart att jag strider för det förslag jag har”, säger Martin Hytting, ordförande för Barnarps partiförening. 
 • I måndags samlades Moderatkretsen för årsmöte på Grand Hotel i Jönköping. Flera partimedlemmar uttryckte innan mötet en oro för ett kuppförsök under mötet och mobiliserade sig för att motverka en kupp. Bild: Daniel Johansson
  I måndags samlades Moderatkretsen för årsmöte på Grand Hotel i Jönköping. Flera partimedlemmar uttryckte innan mötet en oro för ett kuppförsök under mötet och mobiliserade sig för att motverka en kupp. 
 • ”I två och ett halvt års tid har vi blivit motarbetade, trakasserade, förtalade och politiskt saboterade”, skriver Carin Berggren i sitt pressmeddelande. Pressbild
  ”I två och ett halvt års tid har vi blivit motarbetade, trakasserade, förtalade och politiskt saboterade”, skriver Carin Berggren i sitt pressmeddelande.

Kuppmakaren från Barnarp sätter skräck i Moderaterna

Vid första anblick ser de ut som vilken partiförening som helst. Men internt inom Moderaterna blickar nu allt flera mot vad som håller på att hända i Barnarp. Det här är berättelsen om ett parti där medlemmarna är rädda för sina egna partivänner. Och ett befarat maktövertagande som styr moderaterna högerut.

Den 21 februari i år uppdaterade ”Barnarps moderata partiförening” sin Facebook-sida. De meddelade glatt att föreningen har haft årsmöte och att en ny styrelse har blivit vald. Martin Hytting ska fortsätta som ordförande. Och med några små förändringar så fortsätter de flesta av de tidigare styrelsemedlemmarna på sina poster.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det är kända lokala politiker som sitter i styrelsen. Det är utan tvekan en stark partiförening med aktiva medlemmar som har många års erfarenhet av lokal- och regionpolitiken. Men det är någonting som inte stämmer. Ordföranden, Martin Hytting, är bosatt i Barnarp sedan flera år. Men de övriga bor utspridda i kommunen. Ingen av de övriga styrelsemedlemmarna har någon koppling till Barnarp.

Formellt är det inte fel att tillhöra en förening som saknar koppling till ens egen hemort. Men att så många sitter på så höga poster i en förening på en annan ort – det har vi sällan sett förut. Och det blir inte mindre märkligt när deras egna partimedlemmar uttalar sig om föreningen.

– Alla pratar om att vi måste hålla sams. Men helt plötsligt går man och startar en förening och isolerar sig. Det har alltid varit strid om kommunalrådsposterna. Men det här är extremt. Det här är mer systematiskt, säger en moderat i Jönköpings kommun.

Internt bland politikerna i Jönköping går det just nu ett flertal rykten om just moderaterna i Barnarpsföreningen. Men för att förstå vad som händer nu så måste vi gå några år bakåt i tiden – och vi måste lära känna den person som allt fler påstår är spindeln i nätet.

Man med makt

Martin Hytting är en man med makt både inom och utanför politiken. Under sin karriär har han följt sin svärfar Rune Tedfors genom både det skandalomsusade John Bauer-gymnasiet och nu som vd i friskolekoncernen Prolympia AB. Även svärfar sitter med i Barnarpsmoderaterna. 

Som politiker har han haft ett flertal höga poster både inom sitt eget parti och framför allt som regionpolitiker. Hytting sågs av många som den självklara efterträdaren till Håkan Jansson (M) när den senare avgick som regionstyrelsens ordförande förra året. Men vid det laget var det redan försent. Då hade redan flera av hans egna partivänner börjat vända sig emot honom.

Det är svårt att sätta fingret på när allting egentligen började. När hans interna motståndare ska beskriva honom använder de ord som vi sällan hör inom den lokala politiken.
– Han sätter kniven i ryggen på sina egna partivänner, säger en moderat politiker.

– Jag har aldrig varit med om att det har varit frid och fröjd när han har kommit till ett möte, säger en annan.

De målar upp en bild av en man som dras till makten. En man som aktivt bygger ett nätverk av ja-sägare runt sig. Som manipulerar och själv sitter i bakgrunden medan han skickar fram andra som skjuter ut hans projektiler under mötena.

De säger att han gång på gång försöker genomföra interna kupper. Att han under interna val flera gånger, antingen själv eller genom ombud, har lyft fram egna kandidater på sittande möte. Och det samtidigt som han innan dess ringt runt och samlat en majoritet som går emot valberedningens förslag. 

Hans partivänner beskriver en ständig osäkerhet när han sitter med på möten. Bara det att han finns i salen får dem att bli oroliga för att något oväntat ska ske.

Själv erkänner han att debatterna kan vara hårda.
– Jag kan gå hårt åt de egna. Har vi olika uppfattning så är det klart att jag strider för det förslag jag har, säger Martin Hytting.

Han fortsätter:
– Vi som har varit uppväxta i ungdomsförbundet är kanske lite mer hårdhudade i debatten än de som har kommit in senare.

Varför tror du att folk uttrycker det som att de är rädda för dig?
– Det är klart att man ser mig som erfaren, jag är relativt ung men ändå erfaren, man bedömer mig som ett hot men jag är inget hot, säger Martin Hytting.

Moderaterna i Jönköping är ett parti som under de senaste åren har lidit av flera interna strider. Gruppen runt Martin Hytting, som även sträcker sig utanför Barnarpsföreningen, är personer som under lång tid har suttit på maktpositioner inom partiet lokalt. Moderaterna i Jönköping har traditionellt varit konservativa. Ledningen i Jönköping har bestått av gammelmoderater som inte alltid kände sig helt bekväma med den vändning partiet tog under Fredrik Reinfeldt. Samtidigt kom det in nya krafter i partiet som var mer liberala än den lokala ledningen.

Läs vidare på nästa sida: Falangstrider inom partiet

Styrelsen för ”Barnarps moderata partiförening” – och var de bor:
• Martin Hytting, ordförande – Barnarp
• Ola Helt, vice ordförande – Jönköping
• Bo Grennhag, ledamot – Jönköping
• Chatrine Schander Ljungqvist, MQ – Tranås
• Magnus Berndtzon, ledamot – Gränna
• Per-Olov Norlander, ledamot – Jönköping
• Christoffer Gullberg, MUF – Gränna
• Fredrik Rönnecke, revisor – Bankeryd
• Rune Tedfors, revisor – Jönköping