Inrikes.

2017-03-06 08:00
Margareta Sylvan och Mats Weidman ställde sig bakom demonstrationen som kritiserade regeringen som deras eget parti är en del av. Bild: Nicklas Ödman
Margareta Sylvan och Mats Weidman ställde sig bakom demonstrationen som kritiserade regeringen som deras eget parti är en del av.

Miljöpartiet i Jönköping kritiserar sin egen partiledning

Nu går Miljöpartiet i Jönköping öppet ut och kritiserar sin egen partiledning.
​– Vi gick till val på en varmare och mänskligare politik. Om inte regeringen för den politiken är jag inte sen att tala om det för dem, säger Mats Weidman, lokalt språkrör för Miljöpartiet.

Efter kommunfullmäktigemötet förra veckan möttes politikerna av en demonstration. ”Tillsammans för Jönköping, ”Integrera Mera” och studieförbundet ABF krävde svar från Jönköpingspolitikerna. De ville veta vad de skulle göra för att påverka den nuvarande regeringens politik gällande ensamkommande flyktingbarn.

Lokal enighet

Miljöpartiets två lokala språkrör, Margareta Sylvan och Mats Weidman, ställde sig genast som en del av demonstrationen – trots att de kritiserade den regering som deras eget parti är en del av.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Dagen innan hade MP:s lokala partigrupp enhälligt ställt sig bakom ett uttalande som kritiserar den egna partiledningen. I uttalandet, som de har skickat till migrationsminister Morgan Johansson och partiets egna statsråd, kommer de med skarp kritik mot den nuvarande politiken.

”Det som vi ser hända just nu i Sverige är inte värdigt en svensk regering”, skriver de.

De reagerar framför allt på hur afghanska flyktingbarn drabbas av regeringens vändning i migrationspolitiken. De hoppas att de på det här viset kan bidra till att den egna partiledningen tänker om.

Ingenting att komma tillbaka till

– Det finns ingen logik i att skicka hem dem. Många av de här, de allra flesta av dem i Jönköpings kommun i alla fall, har inte några minnen från Afghanistan. De flesta har ingen relation till landet. Alla de känner har flytt. Det är hela byar som har fått fly. De har levt som illegala flyktingar i ett annat land, ofta Iran eller Pakistan. Och de har inget nätverk, ingenting att komma tillbaka till. Och det är dit man tänker utvisa dem. Det är inhumant, det är inte mänskligt, säger Mats Weidman.

Han fortsätter:

– Dessutom behöver vi den här arbetskraften. Sverige som nation skulle må bra av att de får stanna. Vi kan ha en förståelse för att man stoppade upp det stora flöde som var 2015 – men de som har kommit in behöver vi ta hand om.

Inget gensvar

Än så länge har de inte fått något svar från vare sig de egna ministrarna eller Morgan Johansson. Men de lokala språkrören drar sig inte för att fortsätta kritisera den egna partiledningen.

– Vi gick till val på en varmare och mänskligare politik. Om inte regeringen för den poltiken är jag inte sen att tala om det för dem, säger Mats Weidman.