Inrikes.

2017-09-15 07:00
Bild: Daniel Johansson

Moderaterna gör nystart – med nygamla idéer

Moderaterna har bildat tio olika arbetsgrupper som ska ta fram deras politik inför valet. Arbetsgruppernas namn skvallrar delvis om en kursändring i politiken i Jönköping. ETC Jönköping var som enda media på plats när partiet hade kickoff i lördags.

I lördags var det exakt ett år kvar till valet. Moderaterna i Jönköpings kommun samlades då på Rosenlunds herrgård för att lansera sin nya hemsida – och visa upp sig som ett enat parti.

Internt pågår däremot fortfarande diskussionen om vilka som var med i den kritiserade chattgruppen – och som fortfarande sitter kvar i fullmäktigegruppen eller på andra höga positioner. Den diskussionen väntas växa sig starkare under hösten när listorna ska sättas inför valet.

Samtidigt kämpar den nya lokala ledningen med att visa att partiet fortfarande ändå fungerar och arbetar politiskt.

”Har du blivit varm i kläderna?”

Efter en kort fotosession höll Peter Jutterström ett kort tal för de samlade inne i herrgården.
– I går var det någon som frågade: Har du blivit varm i kläderna? Jag sa: Varm i kläderna? Jag är svettig, började det nytillträdda kommunalrådet.

Sedan han gick han vidare till att beskriva det arbete som nu pågår inför valet.

Tio arbetsgrupper

Moderaterna har tillsatt tio arbetsgrupper där totalt 50 medlemmar aktiverat sig för att ta fram politiken inför valet. Varje grupp har fått ett specifikt område att diskutera. I de flesta av grupperna är det inga större överraskningar. Grupperna ska bland annat diskutera näringsliv, företagsklimat, stadsbyggnad och migration. Två av grupperna har däremot namn som skvallrar om mer specifika valfrågor. Gruppen som ska diskutera kultur och fritid heter ”Kultur och fritid – samt arenor”. En annan grupp heter ”Socialtjänst och alkoholpolicy”.

Peter Jutterström vill inte föregå gruppernas arbete och vad de kommer fram till. Men han medger att det här kan finnas möjliga valfrågor.

Förlängda öppettider på krogarna låg tidigare högt upp på Moderaternas agenda i Jönköping. I den senaste valrörelsen var däremot frågan som bortblåst.

Den enda som drev frågan i valrörelsen var fullmäktigeledamoten Kent Ly – som dessutom,  delvis på grund av det, fick stark kritik av de då internt mäktiga medlemmarna i chattgruppen.
– Det har varit partilinjen tidigare. Jag vet inte varför man släppte den frågan, säger Peter Jutterström.

Kommer det här bli en valfråga?
– Det tror jag. Jag har svårt att tänka mig att det skulle landa på annat sätt. Ska jag som sitter i rådhuset bestämma när du ska ta din sista bärs?

Även arenafrågan väntas bli en viktig fråga i valet. De moderater som öppet propagerade för en fotbollsarena vid Jordbron förra hösten ingick eller stod nära den grupp som sedan lämnade partiet och bildade Demokraterna. Att frågan nu lyfts fram kan alltså betyda att partiet i valrörelsen kommer att lyfta problemen med arenabeslutet.

– Vi måste ha en strategi för att ta oss fram i den här snårskogen. Det är helt rimligt att man tar en titt på det för det är ohyggligt mycket pengar, säger Peter Jutterström.

Arbetsgrupperna ska lämna in ett första utkast på vad de har kommit fram till den 9 oktober.

 

Detta har hänt: 

  • 2/5 Carin Berggren (M) avgår oväntat som kommunalråd.
  • 17/5 Den moderata kommunfullmäktigegruppen samlas för ett internt möte där gruppledningen väljer att berätta om en chatt-grupp där flera moderater medverkat. Där ska det ha skrivits bland annat rasistiska uttalanden om andra partimedlemmar. Samtidigt ska de ha konspirerat om hur de ska ta över makten inom partiet i Jönköping.
  • Gruppledningen pekar ut Carin Berggren samt tidigare gruppledaren AnneMarie Grennhag och tidigare vice gruppledaren Ola Helt som medlemmar i gruppen. Berggren avslöjar själv att även riksdagsmännen Mats Green och Sotiris Delis har sagts ingå i chatt-gruppen.
  • 29/5 Fullmäktigegruppen röstar för en uteslutning av Ola Helt. Samma kväll lämnar han frivilligt partiet tillsammans med Carin Berggren, AnneMarie Grennhag och Anders Jörgensson. De fyra blir politiska vildar men sitter kvar på sina poster i kommunstyrelsen, utskott och nämnder.
  • 16/6 ETC Jönköping publicerar en ljudinspelning från mötet där moderaternas fullmäktigegrupp diskuterar chatt-gruppen.
  • 20/6 Martin Hytting lämnar sin plats i regionfullmäktige med omedelbar verkan. Inger Krantz meddelar samma kväll, till P4 Jönköping, att hon lämnar sin plats i kommunfullmäktige. Båda hade internt fått frågor om de ingick i chatt-gruppen.
  • 15/8 Peter Jutterström (M) tar över som kommunalråd efter Carin Berggren.
  • 23/8 Carin Berggren, AnneMarie Grennhag, Ola Helt, Bo Grennhag och Anders Jörgensson bildar det nya partiet Demokraterna.