Inrikes.

2017-11-03 07:00
Båda MP-språkrören i Jönköpings kommun, Margareta Sylvan och Mats Weidman, väljer att lämna politiken inför valet nästa år. Bild: Daniel Johansson
Båda MP-språkrören i Jönköpings kommun, Margareta Sylvan och Mats Weidman, väljer att lämna politiken inför valet nästa år.

MP-topparna hoppar av: ”Svårt stå för politiken”

Båda MP-språkrören i Jönköpings kommun lämnar sina poster inför valet nästa är. Besvikelsen på det egna partiets politik på riksplanet har till sist tagit bort all motivation att gå in i en valrörelse.
   – Jag tycker att vi har gjort ett jättebra jobb i Jönköping. Men jag har svårt att stå för MP:s politik i övrigt, säger Margareta Sylvan.

I augusti avslöjade ETC Jönköping att flera högt stående miljöpartister i kommunen övervägde att lämna politiken. Nu blir det verklighet. Efter en mandatperiod som har kantats av besvikelser över partiets egna politik på riksplanet så väljer nu båda språkrören, Margaretha Sylvan och Mats Weidman, att inte ställa upp för omval. De räknar med att lämna posterna som språkrör senast när listorna inför valet fastställs i februari.

– Jag har meddelat valberedningen. Jag ställer inte upp på någon lista för något parti i valet, säger Mats Weidman.

”Känner inte igen partiet”

Båda språkrören säger att beslutet har mognat fram under det senaste året. För Weidmans del fattades beslutet slutligen när han insåg att MP sannolikt kommer att godta att Sverige fortsätter sälja vapen till diktaturer.

Som ETC Jönköping berättade i augusti började däremot tvivlet långt tidigare. Efter valet 2014 fick Miljöpartiet för första gången ministerposter. Men det innebar också rejäla kompromisser. Redan tidigt tvingades de bryta vallöftet om att Vattenfalls brunkol skulle stanna kvar i marken. Sedan kom värdlandsavtalet med Nato och så småningom den nya migrationspolitiken.

– Jag känner inte igen partiet på riksplanet. Vi är ett parti sprungna ur fredsrörelsen. Att närma sig Nato är inte förenligt med det, säger Mats Weidman.

Han fortsätter:
– Efter kongressen började jag fundera allvarligt på om jag skulle fortsätta med detta eller inte. Och där har jag inte hittat tillbaka till motivationen.

Både Sylvan och Weidman betonar att de ändå är nöjda med mycket av det som partiet har åstadkommit lokalt i Jönköping. Även om de har suttit i opposition så var MP bland annat en stor del av beslutet att rädda Axamoskogen. Weidman pekar också på förslaget om att bygga en ny stad mellan Barnarp och Tenhult. Det är ett förslag som de hoppas att övriga partier kommer att tvingas förhålla sig till längre fram.

Hälften av medlemmarna har lämnat

Sedan valet 2014 har runt hälften av medlemmarna i MP i Jönköpings kommun lämnat partiet. Flera av dem har uppgett just rikspolitiken som anledning till att de inte vill vara medlemmar längre. Varken Weidman eller Sylvan har planer på att lämna partiet. De säger sig också vara öppna för eventuella poster i nämnder efter valet – men det är något annat än att stå i en valstuga och argumentera för partiets politik i stort.

– På vallistan står jag på något sätt officiellt för den politik partiet för även på riksplanet. Det skulle jag ha väldigt svårt att göra just nu, säger Margareta Sylvan.

Kommer du ändå att rösta på MP i nästa val?
– Ja, det finns inget partiprogram som ligger mig så varmt om hjärtat som Miljöpartiets. Det är bara det att man skulle följa partiprogrammet också, säger Margareta Sylvan och hon får medhåll av Mats Weidman.

Både Sylvan och Weidman kommer att sitta kvar på sina poster, bland annat som ledamot och ersättare i kommunstyrelsen, mandatperioden ut. Vilka som blir nya talespersoner i MP kommer sannolikt att klubbas igenom i samband med att vallistorna fastställs på årsmötet den 26 februari.

 

Det här händer nu: 
Just nu pågår de lokala nomineringarna inom MP inför valet nästa år. Den 15 november–8 december pågår sedan Miljöpartiets provval i kommunen. Resultatet i provvalet är vägledande för valberedningen som i sin tur senast den 15 januari ska lägga fram sina förslag på vallistor. Listorna klubbas formellt på årsmötet den 26 februari. Toppnamnen på kommunlistan i valet väntas bli de två nya lokala språkrören.