Inrikes.

2017-09-08 10:00
Över fem miljoner personer har rätt att rösta i kyrkovalet. Men senast var det bara 12,8 procent som gjorde det.  Bild: Daniel Johansson
Över fem miljoner personer har rätt att rösta i kyrkovalet. Men senast var det bara 12,8 procent som gjorde det. 

Nu kan du förhandsrösta i kyrkovalet

Nu är förhandsröstningen igång för kyrkovalet. Med ditt röstkort kan du rösta var du än befinner dig i landet.
​– Vi hoppas att det ska öka valdeltagandet. Framför allt i och med att man har möjlighet att förtidsrösta ända fram till valdagen, säger Maria Kenstam, valsamordnare i Växjö stift.

Över fem miljoner personer har rätt att rösta. Men senast var det bara 12,8 procent som gjorde det. Som ETC Jönköping har skrivit tidigare har kyrkovalet därför framstått som närmast det bortglömda valet.

Men i år har Svenska kyrkan gjort ett par ansträngningar för att få upp intresset för valet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Framför allt så kan du i år för första gången förtidsrösta ända fram till valdagen. Om du befinner dig på resande fot kan du gå in på första bästa pastorsexpedition och be om att få ett röstkort utskrivet. Med det kan du sedan rösta i närmsta röstningslokal. Var den ligger hittar du på Svenska kyrkans hemsida där en interaktiv karta guidar dig rätt.

Förhandsröstningen har varit igång sedan den 4 september och pågår ända fram till valdagen den 17 september.

Resultat presenteras i realtid

Nytt för i år är också att resultaten i Växjö stift kommer att presenteras i realtid under rösträkningen. Växjö stift hoppas kunna skapa lite mer valvaka-stämning genom att rösträkningen går att följa direkt på samma sätt som i övriga val.

–Vi trycker på publiceringsknappen så fort det börjar växa fram valresultat redan när valnämnderna börjar räkna fram dem. Så det blir lite mer valvaka-känsla än det brukar vara, säger Maria Kenstam.

Hon fortsätter:
– Vi hoppas att det gör det lite mer spännande. Men de första resultaten blir förstås inte representativa.

I kyrkovalet har alla från 16 år eller äldre, och som blev medlemmar i Svenska kyrkan senast den 18 augusti i år, rösträtt. I sådana fall har du fått hem ett röstkort där det även finns information om vilken vallokal du kan rösta i på valdagen.

 

Relaterade artiklar