Inrikes.

2017-02-03 06:35
Carin Sollenberg drar, tillsammans med Eric Sporrong, igång standup-klubb på Dirty Dick’s på Smedjegatan.  Bild: Daniel Johansson
Carin Sollenberg drar, tillsammans med Eric Sporrong, igång standup-klubb på Dirty Dick’s på Smedjegatan.

Nu kör de igång Jönköpings egen standup-klubb

Mitt i lunchrusningen möter vi Carin Sollenberg utanför Dirty Dick’s på Smedjegatan. Det är här, där lunchgästerna nu trängs i restaurangen, som hon ska dra igång Jönköpings egen standup-klubb. 
​ – Vi chansar och hoppas att det ska gå, säger hon.

När vi träffar Carin Sollenberg är det en vecka kvar till premiären. På onsdag drar hon igång klubben tillsammans med Eric Sporrong, som just den här dagen ligger hemma med ett magsjukt barn.
– Det här är nog en chansning från både vår och Dirty Dick’s sida. Men vi tror att det ska gå, säger hon.

Tidigare försök

Och jo, det kanske är en chansning. Det har gjorts försök att få igång Jönköpings standup-scen tidigare. Först var det Oslipat på Spira och sedan för ett drygt år sedan ett försök att köra igång standup-kvällar på O’Learys. Ingen av satsningarna har blivit särskilt långvarig. Den här gången tror däremot arrangörerna att det ska gå bättre. Satsningen är på sätt och vis större än senast och samtidigt är lokalen mer anpassad till standup jämfört med hur det var på O’Learys.

– Den gången var det fel tid i veckan och fel tid på dygnet. Det var klockan 22 en fredagskväll på en sportbar. Det blev inte så lyckat, säger Eric Sporrong när vi når honom över telefon.

Sporrong var en av arrangörerna även den gången. Enligt honom var det då ett 50-tal i publiken varje gång. Men i och med att det var en sportbar, och alla självklart inte var där bara för att lyssna på standup, så lyckades de aldrig riktigt skapa den atmosfär som de hade hoppats på.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


På Dirty Dick’s är lokalen tvärtom betydligt mindre. Där hoppas de att lokalen ska göra att det blir mer intimt – med mer interaktion med publiken. Dessutom satsar de nu även på att ta in komiker utifrån. Det största namnet den första kvällen är Filip Hjelmér. Han kanske inte är känd för Parlamentet-tittarna men han driver själv standup-klubben Andralång Comedy i Göteborg. Klubben har under de senaste åren etablerat sig som en relativt stor standup-scen som tidvis lockar komiker som Magnus Betnér och Carl Stanley. Göteborgsklubben är dessutom något av en inspiration inför starten i Jönköping. Det är i första hand en scen där oerfarna komiker kan få uppträda för första gången – samtidigt som kvällarna kryddas med de som är mer erfarna.

 

För tankarna till något annat

Men så var det det här med namnet. JUCC, heter Jönköpings-klubben. Det står för Jönköping Underground Comedy Club. Men det för förstås tankarna till något helt annat – speciellt när det arrangeras på Dirty Dick’s.

– Vi hade en diskussion om att kalla det för helvetet, i och med att vi är i Jönköping, så att man kan stå på scenen och säga välkommen till helvetet. Men vi tänkte att det kanske är bäst att inte bränna alla broar på en gång.

Kommer det bli några juck på scenen då?

Det kan vara så att den instinkten vaknar, men vi får se, säger Eric Sporrong.