Inrikes.

2017-02-10 12:00

Premiär för Romeo och Julia på Spiras scen

Under fredagskvällen är det premiär för Romeo och Julia i Jönköping. William Shakespeares världsberömda kärleksdrama är först ut i Smålands musik och teaters nya storsatsning på att varje år sätta upp en klassiker på teaterscenen på Spira.

Det är en klassiker som spelas upp på scenen. Och det märks när Smålands musik och teater (SMOT) bjuder på några scener inför den samlade presskåren. Replikerna är Shakespeare, dramat är Shakespeare – även om musiken och scenografin skvallrar om att det här trots allt sätts upp 2017.

Annorlunda utmaning

Men att göra Shakespeare är inte enkelt. Utmaningarna blir annorlunda än då pjäsen är mer okänd för publiken. Romeo och Julia har, utöver århundraden av olika uppsättningar på teatrar, dessutom filmatiserats ett otal gånger. Det är få som inte kan berättelsen och känner till hur den slutar.

– Det man måste göra, och det måste alla som jobbar med det göra, är att läsa manuset som om det precis har dumpit ner som en bilaga i ett mejl från någon helt okänd, säger regissören Stefan Marling.

Han fortsätter:
– Men man får inte hamna i fällan att vi måste hitta något nytt bara för den sakens skull.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


 

Publiken avgör

Stefan Marling har tagits in till SMOT just för den här pjäsen. Och han vet vad han pratar om. Han arbetar till vardags som konstnärlig ledare för Romateatern på Gotland – som har specialiserat sig på just Shakespeare. Och även om han blygsamt konstaterar att det blir publiken som får avgöra hur bra de har lyckats så sparar han inte på superlativen när han beskriver pjäsen i sig.

– Det är en av Shakespeares största och allra bästa pjäser. Det är humor, lekfullhet och livsglädje. Det är extremt spännande skrivet. Den här pjäsen har allt, säger han.

Konflikt mellan generationer

Men, trots att han inte uttryckligen har letat efter någonting nytt i pjäsen, så tror han att teaterbesökarna i den här uppsättningen kommer att upptäcka just någonting nytt. Stefan Marling, som själv är tonårsförälder, har fastnat för konflikten mellan generationerna snarare än mellan de två konkurrerande familjerna som pjäsen handlar om.

– Min ingång blev generationerna. De unga gör något som de inte kan dela med sig av och som då blir väldigt farligt, säger han.

Han fortsätter:
– För mig säger pjäsen mycket om att lyssna på ungdomarna. Låt dem inte försvinna in bakom sina skärmar och spel.

Romeo och Julia är först ut i SMOT:s storsatsning på att varje år bjuda på en klassiker på Spira. Enligt den nya planen ska de sätta upp en musikal under hösten och en klassiker på våren. Pjäsen har premiär under fredagskvällen och kommer att spelas åtminstone fram till mitten av mars.