Inrikes.

2017-10-06 10:00
  • Socialdemokraterna i regionfullmäktige vill satsa på fler tandläkare i Jönköpings län Jönköping University kan bli platsen där en tandläkarutbildning startar. Bild: Patrik Svedberg
    Socialdemokraterna i regionfullmäktige vill satsa på fler tandläkare i Jönköpings län Jönköping University kan bli platsen där en tandläkarutbildning startar.
  • Socialminister Annika Strandhäll vill satsa på tandvården. Bild: Erik Simander/TT
    Socialminister Annika Strandhäll vill satsa på tandvården.

S vill starta utbildning för tandläkare

Tidigare i höst kom beskedet att den S-ledda regeringen satsar på att fördubbla tandvårdsbidraget. Nu går Socialdemokraterna i regionfullmäktige vidare med frågan och vill samtidigt satsa på fler tandläkare i Jönköpings län.
​– Det måste finnas tandläkare som kan utföra arbetet också, säger Marcus Eskdahl (S), regionråd i opposition.

Tandvårdsbidraget för unga vuxna och äldre fördubblas från 300 kronor till 600 kronor per år. Det var en av satsningarna som kom fram när regeringen presenterade sin budget tidigare i höst.

– Du ska inte behöva gå med en klump i magen av ekonomisk oro inför nästa tandvårdsbesök. Välfärden ska ställa upp när du behöver den, sade socialminister Annika Standhäll då.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Men kostnaderna är inte det enda problemet med tandvården. Runt om i Sverige är det långa köer för att bli ny patient i tandvården. I Region Jönköpings län är det kö till ungefär hälften av klinikerna. Socialdemokraterna i länet ser därför ett behov av fler tandläkare i länet.

Undersöker möjligheterna

I det kommande budgetalternativet som S och MP lägger fram tillsammans i regionen lyfts frågan om en tandläkarutbildning i Jönköping. Förslaget är att undersöka möjligheten att starta en sådan utbildning i samarbete med Jönköping University.

– Det är svårt att få tidsbokningar på cirka hälften av våra tandvårdskliniker. För att möta behovet av att få hit fler tandläkare vill Socialdemokraterna undersöka möjligheterna att låta regionen tillsammans med högskolan starta en utbildning till tandläkare, säger Marcus Eskdahl.

Han fortsätter:
– Nu gör den socialdemokratiskt ledda regeringen en satsning på en fördubbling av det allmänna tandvårdsbidraget. Då måste det finnas tandläkare som kan utföra arbetet också, säger Eskdahl.

När en sådan satsning skulle kunna bli verklighet är oklart. Tandvården väntas bli en av de stora valfrågorna i länet nästa år.

 

• Det allmänna tandvårdsbidraget för alla fördubblas, med syftet att det ska bli billigare att gå till tandläkaren och därigenom stimulera regelbundna besök.

• Detta innebär att personer mellan 30 och 64 år får ett allmänt tandvårdsbidrag på 300 kronor per år och att personer mellan 22 och 29 samt 65 år eller äldre får ett allmänt tandvårdsbidrag på 600 kronor per år.

• Höjningen börjar gälla från och med den 15 april 2018.