Inrikes.

2017-06-22 17:34
Nordiska motstånds­rörelsens och Föreningen svenska intressens loggor.­  Bild: Daniel Johansson
Nordiska motstånds­rörelsens och Föreningen svenska intressens loggor.­

Så sprider sig nynazistiska organisationer i ­Jönköping

Nazististiska och fascistiska ­gruppers aktiviteter ökade kraftigt i Jönköpings kommun förra året. Samtidigt är de ändå klart färre än under 2014 då Svenskarnas parti demonstrerade i stan.

ETC Jönköping har kartlagt vilka av organisationerna som är aktiva
i kommunen.

Under första maj 2014 demonstrerade Svenskarnas parti på Jönköpings gator. Kyrkklockorna ringde och varnade för fara. Och Jönköpingsbor samlades på Väster för att protestera.

Ett år efter protesterna valde Svenskarnas parti att lägga ner verksamheten. Men det betyder inte att de nazistiska organisationerna försvann. I stället har andra organisationer växt sig starkare.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Expos kartläggning

Expo kartlägger varje år de nazistiska organisationernas aktiviteter. Under 2014, när Svenskarnas parti var som starkast, genomfördes 146 aktiviteter i Jönköpings kommun. Sedan dess har det minskat drastiskt bara för att igen börja öka under 2016. Framför allt är det Nordiska motståndsrörelsen (tidigare Svenska motståndsrörelsen red. anm.) som nu växer. Av de 42 nazistiska aktiviteter som genomfördes i Jönköpings kommun under 2016 var 19 genomförda av Nordiska motståndsrörelsen. Så sent som i februari i år demonstrerade de och delade ut flygblad i centrala Jönköping. Då var det i samband med nystarten av organisationens Smålands­avdelning – den så kallade Näste 7.

– De satsar på alltifrån propagandaspridning till att man kamptränar inför det man ser som ett kommande heligt raskrig, säger Bilan Osman, utbildare på Expo.

Sveriges mest våldsamma

Säpo kallar Nordiska motstånds­rörelsen för Sveriges våldsammaste nazistorganisation. Det var de som gick till attack mot den antirasistiska­ demonstrationen­ i Kärrtorp den 15 december 2013. Det är personer med kopplingar till dem som nu åtalas för bombdåden mot två asylboenden och en samlingsplats för vänstersympati­sörer i Västsverige. Och det var en av deras­ medlemmar som misshand­lade en 28-årig man till döds i Finland förra året.

Samtidigt är organisationen väldigt seriös i sin nationalism. De försöker, enligt Expo, främja sig från 1990-talets skinnskallar.

– Man är trött på det som var förr där folk dök upp fulla, och kanske drogpåverkade, på möten. Nordiska motståndsrörelsen satsar på att vara ordentliga i sin extremhöger. Man vill att medlemmar ska känna att det är viktigt att träna inför det här heliga raskriget som man tror att ska komma, säger Bilan Osman.

En annan verksamhet som syns alltmer i Jönköping är ”Motgift”. Det började som nazistiska Svenskarnas partis podd under namnet ”Radio framåt”. Senare har det utvecklats till både förlagsverksamhet, tv och en webbtidning. ”Motgift” samarbetar med flera nazistiska organisationer i Sverige. Enligt Expos kartläggning genomförde de 23 aktiviteter i Jönköpings kommun under 2016.

Skramlar till dömd våldsbejakare

Det som skiljer Jönköpings län från de flesta andra kommuner i Sverige­ är däremot ”Föreningen­ Svenska­ intressen”. Föreningen­ ­bildades, enligt Expo, i Småland under 2015 och ska bestå till stora delar av tidigare medlemmar i Svenskarnas parti. Föreningen har en ordförande­ från Vaggeryd och deras logga är närmast på detaljnivå snarlik­ ­Jönköpings kommunvapen. 

De beskriver sig själva som en ”så positiv kraft som möjligt för svenska nationalister att samlas­ kring”. De arrangerar egna national­dagsfiranden och vandringar i naturen. Dessutom samlar de in pengar till Jonas Andersson, tidigare partisekreterare i Svenskarnas parti. Han dömdes i maj i år för våldsamt upplopp efter partiets demonstration i Eskilstuna på första maj 2012. Totalt ska han betala 15 000 kronor i böter, vilket nu Smålandsföreningen försöker­ samla pengar till. Enligt deras egen hemsida har de redan fått ihop närmare hälften av beloppet.

Föreningen hade två aktiviteter i Jönköping under 2015, enligt Expo. Under 2016 hade de enbart aktiviteter i Vaggeryd.

Att antalet aktiviteter ökar behöver däremot inte vara så alarmerande som det kan låta. Det är framför allt genom propagandaspridning som aktiviteterna ökar. Som propagandaspridning räcker det med att medlemmar i någon av organisationerna har klistrat upp klistermärken med deras budskap. Totalt ökar antalet aktiviteter i kommunen från 24 under 2015, till 42 under 2016.

– Det kan vara klistermärken, det kan vara en manifestation, det kan vara en konsert eller annat. Den vanligaste formen av aktivitet är propagandaspridning, att man delar ut klistermärken eller flygblad, säger Bilan Osman.

Kolla upp främmande symboler

Hon konstaterar ändå att det finns skäl att följa upp det om antalet aktiviteter fortsätter att öka. Hon rekommenderar Jönköpingsbor att hålla koll på de flygblad och klistermärken som dyker upp i kommunen. På Expos hemsida har de en guide där du kan se från vilken organisation de kommer.

– Ser man ett klistermärke­ som man inte känner igen, och som kanske har en särskild symbol,­ så kan man kolla upp vad det är för symbol. Man kan klicka in på vår sajt där vi har ett helt symbollexikon, säger hon.

Nordiska motståndsrörelsen, som i dag växer snabbast, är långt ifrån några lammungar. I deras eget partiprogram slår de fast att de ska arbeta för en enad nordisk ”raslojal” stat bestående av Sverige, Finland, Norge, Danmark och Island. De vill upprätta ett institut som genom ”genetiska profileringar rasbedöma samtliga människor som fått svenskt medborgarskap efter 1975”. De vill ”genast påbörja­ återsändandet av merparten av de rasfrämlingar som befinner­ sig inom Nordens gränser”.