Inrikes.

2017-11-17 07:00
Malin Wengholm (M) har försökt förhandla      med SD om regionfullmäktiges budget. Men övriga allianspartier satte stopp.  FOTO: Daniel Johansson
Malin Wengholm (M) har försökt förhandla med SD om regionfullmäktiges budget. Men övriga allianspartier satte stopp. 

SD: Wengholm förhandlade om budgeten med oss

Regionstyrelsens ordförande Malin Wengholm (M) försökte, enligt flera uppgifter, förhandla med SD om budgeten. Men det stoppades av övriga allianspartier. 
Nu kommer det fram vad som låg bakom att den styrande alliansen förlorade budgetstriden i regionfullmäktige.
​– Kvällen innan sista dagen på budgetmötet så ringde hon och sade att det här blir tufft, säger Samuel Godrén (SD).

Det gick ett sus genom fullmäktigesalen när SD förra veckan plötsligt valde att lägga ner sina röster och släppte fram de rödgrönas förslag i budgetomröstningen. Innan dess hade SD:s gruppledare Samuel Godrén oväntat ställt ett ultimatum i talarstolen. Han lyfte SD-förslaget om minskad dokumentation i vården och sade att det block som går med på det skulle få deras röster.

Men bakom uttalandet fanns ett helt annat politiskt spel. Enligt SD hade kommunstyrelsens ordförande Malin Wengholm själv valt ut den frågan som något alliansen skulle kunna gå med på. Det efter flera kontakter mellan Samuel Godrén och M-ledaren.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Jag kontaktade Malin ungefär en vecka innan. Jag sade att vi vill att ni funderar på om ni inte kan bifalla det här med att man anställer fler vårdbiträden, säger Samuel Godrén till ETC Jönköping.

Wengholm ville, enligt honom, inte ta in frågan om vårdbiträdena. Då gav Godrén M-ledaren själv möjlighet att välja vilket SD-förslag som hon kunde tänka sig gå med på för att SD skulle rösta för alliansens budget.
– Jag sade att kolla om det finns något annat som ni vill stötta här. Det tyckte jag var att gå så långt som vi kunde.

Det ledde till att Malin Wengholm själv valde ut frågan om minskad dokumentation i vården från SD:s budget, enligt Samuel Godrén.
– Då sade hon när hon ringde att jag kan tänka mig det men jag måste förankra det i alliansen.

KD satte stopp

Med det trodde Godrén att frågan var löst. SD hade då som plan att rösta för alliansens budget som vanligt. Men på tisdagskvällen, efter den första dagen av debatter, hörde Wengholm plötsligt av sig igen.

–  Kvällen innan sista dagen på budgetmötet så ringde hon och sade att det här blir tufft. Alla i alliansen var inte med på det och då kom vi inte längre där.

Det var först efter det SD valde att lägga ner sina röster.

Sedan valet 2014 har SD varje år fram tills nu släppt fram alliansens budget. Som ETC Jönköping har berättat tidigare har de gjort det efter att, i flera fall, först haft kontakt med M-ledarna – först Håkan Jansson och sedan hans efterträdare Malin Wengholm. Trots det har alliansen flera gånger sagt att de inte förhandlar med SD. Uppgifterna om Wengholms diskussioner med Godrén blir därför känsliga internt inom alliansen.

Flera regionpolitiker säger att det var KD som till sist satte stopp för Wengholms försök att förhandla med SD. Det är något som KD:s regionråd Mia Frisk varken vill bekräfta eller förneka.
– Det vill jag inte svara på. De samtal som Malin och Samuel eventuellt har haft, det får stå för dem själva. Jag har varit tydlig med att vi inte förhandlar med SD, säger hon.

Öppnar för samarbete

Samtidigt öppnar nu Mia Frisk för ett blocköverskridande samarbete efter nästa val – för att undvika att motsvarande situation ska uppstå igen.

– Vår ingång är att vi går in för att få en alliansmajoritet med största möjliga KD-inflytande. Men skulle det visa sig att vi har en situation efter valet där SD är vågmästare så är vi inte beredda att ha den här situationen ingen. Då är det viktigt att vi hittar en bredare överenskommelse.

Du öppnar alltså för ett blocköverskridande samarbete?
– Ja, efter valet i så fall. Men det handlar också om nu med det fortsatta arbetet. Hur vi kan jämka oss framåt, säger Mia Frisk.

Fotnot: ETC Jönköping har sökt Malin Wengholm över telefon och sms. Men hon har inte svarat.