Reportage.

2017-08-09 06:00
  • De har redan lyckats köpa den första båten.  Bild: Press
    De har redan lyckats köpa den första båten. 
  • Ship to Gaza är på turné genom Sverige för att sprida information och samla in pengar inför deras enda mål: Att bryta Israels blockad av Gazaremsan. Bild: Press
    Ship to Gaza är på turné genom Sverige för att sprida information och samla in pengar inför deras enda mål: Att bryta Israels blockad av Gazaremsan.
  • Mehmet Kaplan var en av elva svenskar ombord på Ship to Gaza-flottans fartyg då de bordades av ­israelisk militär. Bilden togs när han anlände på Arlanda efter att han hade deporterats ut ur Israel. Bild: Henrik Montgomery/TT
    Mehmet Kaplan var en av elva svenskar ombord på Ship to Gaza-flottans fartyg då de bordades av ­israelisk militär. Bilden togs när han anlände på Arlanda efter att han hade deporterats ut ur Israel.

Ship to Gaza kommer till Jönköping

Trots det kaotiska politiska läget i Gaza riskerar de allt för mänskliga rättigheter. Ship to Gaza är på turné genom Sverige för att sprida information och samla in pengar inför deras enda mål: Att bryta Israels blockad av Gazaremsan. Nästa vecka besöker de Jönköping.

”Vi ger inte upp. Folket i Gaza väntar på oss”, säger Ship to Gazas ordförande i Sverige, Jeannette Escanilla.

 

De har redan lyckats köpa den första båten. Med den har den partipolitiskt och religiöst oberoende ideella föreningen Ship to Gaza åkt på en turné längs södra Sveriges kuster och besökt städer för att informera om nästa års aktion. I början av sommaren 2018 ska de segla genom Europas kanaler för att uppmärksamma politikerna i Europa om det krisartade läget, för att sedan segla vidare mot Gazas hamn för att bryta den blockad som den infekterade konflikten mellan Israel och Palestina har orsakat.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Situationen i Gaza är ohållbar. FN har annonserat att det är omöjligt att bo i Gaza om man inte agerar i dag för att bryta den tioåriga blockaden. Människorna i Gaza måste få sjukvård, skolorna rustas upp, och de måste få tillgång till mediciner, mat och el. Det är brist på allt i Gaza, säger Jeannette Escanilla.

Tar sikte mot Jönköping

Sedan juni 2007, i samband med slaget om Gaza, har en blockad av Israel både till lands och sjöss skurit av Gazaremsan från resten av omvärlden. Genom att Ship to Gaza skulle lyckas ta sig till Gazas kust skulle de uppnå sitt mål att bryta denna blockad.

Den 6–8 augusti kommer Ship to Gaza att besöka Jönköping för att informera om den krisartade situationen i Gaza, väcka engagemang och skramla in pengar. Den 7 augusti kommer de att befinna sig på Hoppets torg, då det kommer att hållas tal och spelas musik.

– Vi siktar på att få fram pengar till fler båtar, men också att fler människor ska ansluta sig till oss och hjälpa till. Vår paroll för denna aktion är: Armada for Gaza – lastad med fred och solidaritet.

Hon berättar att det redan är många människor som har fått upp intresset efter deras besök i olika städer under kampanjen.

Jeannette var med på resan till Gaza förra året som Sveriges representant på Women’s Boat to Gaza där 13 kvinnor från olika nationaliteter fanns med i besättningen.

Vägrar ge upp

De kom så nära som 35 sjömil från Gaza när det som inte fick hända, hände. Båten bordades på internationellt vatten av israelisk militär och besättningen togs till fånga.

– Det var en mycket sorglig upplevelse. Och från båten såg vi städerna runt omkring, norrut lyste de som vilken annan stad som helst, men Gaza var i mörker. Vi visste att folk i Gaza väntade på oss. De hade förberett en mottagning för när vi skulle komma.

De satt fängslade i två dygn innan de blev deporterade. Nu är Jeannette och de övriga kvinnorna som var med på båten portade från Gaza i tio år och har inte tillåtelse att komma till Västbanken. Men Jeannette Escanilla kommer inte att ge upp.

– Jag ska försöka. Jag vill åka med igen, och det som hände förra året får inte hända igen. Ship to Gaza hoppas att kunna bryta blockaden. Det handlar om människa till människa och jag känner mig inte fri när folk i Gaza är instängda i det största utomhusfängelset i världen. När vi väl kommer till Gaza är det en stark symbolisk handling. Det som händer då är ett historiskt ögonblick för världen och Israel får ge sig. Folket i Gaza får sin frihet att leva som resten av människor i världen.

Om man lyckas bryta blockaden kommer båtarna att skänkas till Gaza för att användas till en skola som utbildar människor i fiskeyrket.

– Alla är välkomna, vi behöver så mycket hjälp vi kan få. Det handlar om mänskliga rättigheter och att folk i Gaza behöver sin frihet. Blockaden är orsaken till folkets lidande.

Fakta

2010 fick Ship to Gaza stor uppmärksamhet i svenska medier. Då anslöt deras fartyg M/S Eleftheri Mesogeios till konvojen Freedom Flotillia. Ombord fanns bland andra författaren Henning Mankell och riksdagsledamot Mehmet Kaplan.

Den 31 maj bordades sex av fartygen av den israeliska flottan på internationellt vatten då konvojen hade vägrat lyda den israeliska militärledningen om kursändring.

Nio personer dödades och ett dussintals skadades. Besättningen fördes till fängelse och utvisades.