Inrikes.

2017-03-17 07:00
 • I västgötska Stenstorp firar miljövänner just nu att Big Rock Energy AB har fått avslag på sin ansökan om att leta efter värdefulla ämnen på orten. Bild: Charlie Riedel/AP/TT
  I västgötska Stenstorp firar miljövänner just nu att Big Rock Energy AB har fått avslag på sin ansökan om att leta efter värdefulla ämnen på orten.
 • Dag Fredriksson. Bild: Privat
  Dag Fredriksson.
 • Här, i kontorshotellet i Jönköping, har Big Rock Energy AB sitt säte. I Jönköping har vi knappt hört talas om dem – men i Skaraborg möter de högljudda protester. Bild: Daniel Johansson
  Här, i kontorshotellet i Jönköping, har Big Rock Energy AB sitt säte. I Jönköping har vi knappt hört talas om dem – men i Skaraborg möter de högljudda protester.

Skarpa protester mot oljebolaget från Jönköping

I ett anonymt kontorshotell i Jönköping finns huvudkontoret för Big Rock Energy AB. I Jönköping har vi knappt hört talas om dem – men i Skaraborg har företaget redan väckt debatt under flera år. Där vill de bryta naturgas och skifferolja med ett ödelagt landskap som följd.

Företaget har sin adress i kontorshotellet på Slottsgatan 14 i Jönköping. Där, vid Östra torget, hyr de ett litet kontor i samma korridor som flera andra lokala företag. Just namnet Big Rock Energy syns däremot ingenstans på byggnaden. Det är bara moderbolagets namn Ulrich & CO AB som syns nere i foajén.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Borrningarna kan förstöra grundvattnet

I västgötska Stenstorp firar miljövänner just nu att det här prospekteringsbolaget har fått avslag på sin ansökan om att leta efter värdefulla ämnen på orten. Det efter flera år av överklaganden och protester från lokalbefolkning, kommuner och miljöaktivister. Myndigheten Bergsstaten sade till sist nej till deras ansökan om att att få leta efter naturgas och skifferolja i alunskiffret under Stenstorp, mellan Falköping och Skövde.

Bergsstaten pekar på risken att borrningarna kan förstöra grundvattnet, och det är precis vad miljöorganisationer, lokalbefolkning och andra har sagt genom hela processen. De säger att giftiga kemikalier, tungmetaller och radioaktiva ämnen kan frigöras och förgifta grundvattnet, vilket kan innebära allvarliga skador som består i landskapet under flera generationer.

Att myndigheten beslutar att avslå Jönköpingsföretagets ansökan innebär dock inte att processen nu tar slut. Ägarna bakom bolaget har begärt omprövning av beslutet. Och de har lyckats förut. Redan 2014 fick de genom systerbolaget, Big Rock Exploration AB, rätten att leta efter naturgas och skifferolja i ett närliggande område på närmare 18 000 hektar runt Falköping med dess platåberg Mösseberg och Ålleberg. Det trots att kommunerna, länsstyrelsen, LRF och Naturskyddsföreningen protesterade högljutt. I det området finns bland annat 23 Natura 2000-områden och sex planerade naturreservat.

Företagets affärsidé är att investera i mindre olje- och gaskällor som större bolag inte finner värda att lägga några större summor på. Förutom satsningen på Falbygden så har koncernen bland annat gjort investeringar i oljefält i Texas.

Måste ställa väldigt höga krav

Skifferolja, även känt som kerogenolja, är en syntetisk olja som skiljer sig väsentligt från vanlig råolja, petroleum, men som kan omvandlas till användbar form. Processen som krävs för att åstadkomma detta är dock mycket dyrare än förädling av vanlig råolja. I branschen tror man att utvinning av skifferolja kommer att bli mer lönsamt när oljekällorna sinar och den konventionella oljan blir dyrare. Men då återstår fortfarande problemet att utvinning och förädling av skifferolja har en väldigt negativ miljöpåverkan.

– Hade de tänkt utvinna energiinnehållet ur skiffern här så måste de bryta upp den, mala sönder den och koka loss skifferoljan, och det vore en enorm miljö- och landskapsförstörelse, säger Jan Lindholm från Naturskyddsföreningen i Skaraborg.

Han fortsätter:
– Minerallagen säger att det måste vara sannolikt att det finns någonting att hitta för att få ett prospekteringstillstånd. Men vi har sagt hela tiden att det inte finns någonting att hitta i marken här. Man har ju letat förut, och det finns lite gas, men inte så att det räcker till någonting

Lindholm säger att Naturskyddsföreningen absolut inte är emot all gruvdrift, men att man måste ställa väldigt höga krav. Han förklarar att alunskiffer nästan alltid ligger under rik och bördig jordbruksmark och konstaterar att det i Sverige finns alunskiffer i Skåne, Västergötland, Närke, Östergötland och Jämtland. Men just att det är jordbruksmark gör att allting blir så mycket svårare.

– Lagstiftningen borde ta hänsyn till hur marken gör bäst nytta. Man kan bruka den i generationer med vettigt lantbruk, men om man bryter upp skiffern så förstör man den för all framtid. Då går marken aldrig att återställa, säger han.

”Nästan aldrig någonting positivt”

I debatten brukar det ofta sägas att gruvdrift och jakt på naturresurser skapar arbetstillfällen och bidrar till utveckling av landsbygden. Men det argumentet imponerar inte på Lindholm.
– Om man tittar på sådana här exploateringar ur landsbygdens perspektiv, och hur de ger och hur de tar, så ger de nästan aldrig någonting positivt då de arbetstillfällen som skapas äts upp av den skada som har gjorts.

Dag Fredriksson, kommunekolog i Jönköping och som själv bor i Stenstorp, konstaterar att det finns en kampvilja i bygden mot just exploateringsbolaget. Enligt honom kommer motståndet mot exploateringen att mobiliseras snabbt om de driver frågan vidare.
– Det har funnits viss gruvverksamhet i trakten tidigare, så folk vet vad det handlar om, säger han.

Han syftar på Ranstadsverket, som var en gruva på orten där man 1965–1969 utvann uran avsett för den svenska kärnkraften. När det fanns planer på att återuppta verket under 1970-talet protesterade både lokalbefolkningen och kommunerna så kraftigt att planerna lades ner.

”Vi avvaktar”

Fredriksson är dessutom kritisk till att man prospekterar efter olja när allt pekar på att vi måste bryta med oljeberoendet och ställa om till ett fossilfritt samhälle.
– Det här är ren profitjakt. Det känns absurt att man fortfarande är inne på det här spåret när pola-r-isarna smälter. Men så länge det fortfarande är billigare att fortsätta borra efter fossilbränslen och man inte betalar för alla miljökostnader så kommer det nog fortgå, säger han.

Big Rock Energys ägare Ulrich Andersson vill inte ge någon kommentar till ETC Jönköping. Han kan inte svara på huruvida bolaget kommer att överklaga Bergsstatens beslut.
– Vi avvaktar för att se hur situationen utvecklas, men i övrigt vill jag inte ge en kommentar i nuläget, säger han.

 

 • Ulrich & Company AB är moderbolaget i koncernen där Big Rock Energy AB ingår. Företaget grundades av Jönköpingsbon Ulrich Andersson 1999.
 • Enligt hemsidan investerar bolaget i råvarusektorn genom att starta och driva nya verksamheter inom bland annat olja, gas, mineraler och andra råvaror. De hjälper även andra företag med bland annat kapitalanskaffning.
 • Bolagets omsättning har minskat kraftigt de senaste åren. 2013 hade bolaget omsatt närmare 2 miljoner kronor under tre år i rad – bara för att 2015 omsätta 408 000 kronor.