Inrikes.

2017-08-16 06:00
En betydligt större Jönköpings-delegation än vanligt tar plats på SSU:s kongress. Efter att på ett par år ha ökat från 200 till 600                  medlemmar är SSU i Jönköpings län numera det femte största distriktet i landet.  Bild: Press
En betydligt större Jönköpings-delegation än vanligt tar plats på SSU:s kongress. Efter att på ett par år ha ökat från 200 till 600 medlemmar är SSU i Jönköpings län numera det femte största distriktet i landet. 

SSU-kongressen: Jönköpings delegation rekordstor

En rekordstor delegation från Jönköpings län är just nu på SSU:s kongress i Älvsjö. Antalet medlemmar har närmare tredubblats i länet de senaste åren.

 

Under fredagen invigs SSU:s kongress på Stockholmsmässan i Älvsjö. Ungdomsförbundet firar 100 år och det väntas bli en kongress med flera kända talare och stora festligheter.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Från Jönköping är det en betydlig större delegation än vanligt som tar plats på kongressen. Under de senaste åren har SSU i Jönköpings län tredubblats från 200 medlemmar till runt 600. De är nu det största ungdomsförbundet i länet och femte största SSU-distriktet i landet. Det innebär fler delegater på kongressen. 16 personer från Jönköpings län, 14 ombud och två kongressledare, är på plats.

Under kongressen kommer det att hållas tal av bland annat LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, finansminister Magdalena Andersson och statsminister Stefan Löfven. Men samtidigt ska SSU forma sin politik inför valet.

Inga större överraskningar väntas

Det väntas vara en ganska enad kongress utan några större överraskningar. SSU från länet kommer att driva fram ungefär samma frågor som drevs på Socialdemokraternas kongress i våras.

– Vår delegation kommer framför allt att driva arbetsrättsliga frågor och vinster i välfärden. Det är dels för att vi tycker att partiet har gjort framsteg i den frågan i och med aprilkongressen. Men vi vill säkra att partiet vågar vara modiga och ta steget ganska snart. Att hela välfärden ska vara fri från vinst till privata aktörer, säger Anna Franzén.

Under kongressen väljs också en ny förbundsstyrelse för SSU. Valberedningen föreslår där Samrina Gadzo, 20, från Jönköping som ett av flera nya namn i förbundsstyrelsen.