Inrikes.

2017-07-07 07:00
 • Enligt Selma Dazdarevic, apotekschef på Lloyds Apotek, försöker de informera kunderna om prisskillnaderna. Men kunderna litar ändå ofta mera på sin läkare – ovetande om att läkaren inte vet vad medicinen kostar. Bild: Daniel Johansson
  Enligt Selma Dazdarevic, apotekschef på Lloyds Apotek, försöker de informera kunderna om prisskillnaderna. Men kunderna litar ändå ofta mera på sin läkare – ovetande om att läkaren inte vet vad medicinen kostar.
 • Apoteken får själva sätta priset på läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet – vilket i praktiken innebär tydliga prisskillnader. Bild: Daniel Johansson
  Apoteken får själva sätta priset på läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet – vilket i praktiken innebär tydliga prisskillnader.
 • Vid köp av läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet, och då inte innebär en lika tydlig kostnad för staten, får inte apoteken erbjuda dig ett billigare alternativ. Bild: Daniel Johansson
  Vid köp av läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet, och då inte innebär en lika tydlig kostnad för staten, får inte apoteken erbjuda dig ett billigare alternativ.

Stora prisskillnader mellan apotek i Jönköping

Får du recept på ett läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet så varierar priserna mellan apoteken i Jönköping. Och, även om de skulle vilja, får inte apoteken erbjuda dig ett billigare alternativ.
​– Mer informerade patienter får billigare läkemedel, säger Mikael Hoffmann, chef på stiftelsen Nätverk för läkemedelsepidemiologi, NEPI.

ETC Jönköping har kartlagt prisskillnaderna på några vanliga läkemedel på apoteken i centrala Jönköping. Det handlar om läkemedel som är receptbelagda men som inte ingår i högkostnadsskyddet. Där är det fri prissättning för apoteken – vilket i praktiken innebär tydliga prisskillnader mellan apoteken i Jönköping.

Skjuts fram

Det här är en del av ett större problem som just nu utreds på uppdrag av Socialdepartementet. Tanken var att utredningen skulle presenteras i juni men den har nu skjutits fram till den 15 oktober.

Apoteken får själva sätta priset på läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet. Det leder till att läkaren inte kan veta vad just din medicin kommer att kosta och kan därför inte skriva ut det som blir mest förmånligt för dig.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Samtidigt skriver apoteken sällan ut priserna på hemsidan eller någon annanstans. Du som patient vet inte vad det kommer att kosta dig förrän du har köat och kommit fram till kassan.
– Det här känns inte riktigt kul för dig som patient. Det kan vara två alternativ av olika substanser som kan vara lika bra men där det ena kostar mindre. Då tycker man att läkaren kulle välja det billigare. Men han vet å andra sidan inte vad det kostar, säger Mikael Hoffmann, överläkare i klinisk farmakologi och chef på stiftelsen NEPI.

Har påtalat problemen

NEPI inrättades efter beslut i riksdagen 1994 för att främja forskning och utveckling inom läkemedelsinformation. De har vid flera tillfällen påtalat hur privatiseringen av apoteksmarknaden har slagit mot patienter som får receptbelagda läkemedel utanför högkostnadsskyddet. Hoffmann ser flera problem med det nuvarande systemet.

– Det här är inte som att köpa schampo eller en huvudvärkstablett där du kan besluta att avstå om du vill. Här har din läkare fattat beslut om att det här ska du ha. Då borde samhället ha ett ansvar, säger han.

När det samtidigt råder fri prissättning blir det ännu svårare.
– Motargumenten från apoteken är att de ska konkurrera med lägre priser. Men ingen förstår hur det ska gå till om inte patienterna vet vad det kommer att kosta, säger Hoffmann.

Fem procents skillnad

Prisskillnaden på två av de tre läkemedel som ingår i ETC Jönköpings kartläggning är fem procent mellan det billigaste och dyraste apoteket. Problemet är däremot större än så. När det handlar om läkemedel som ingår i högkostnadsskyddet är apoteken tvingade att erbjuda dig det billigaste alternativet. Precis som på vilken annan marknad som helst är det stora prisskillnader mellan olika märken även om produkten innehåller mer eller mindre exakt samma sak.

Men när det handlar om läkemedel som inte ingår i högkostnadsskyddet, och då inte innebär en lika tydlig kostnad för staten, så får inte apoteken erbjuda dig ett billigare alternativ. Och här är prisskillnaderna betydligt större. När ETC Jönköping kontrollerar vad det skulle kosta om läkemedlet byts ut mot ett billigare alternativ skiljer det till och med 16 procent i pris.

Enligt Selma Dazdarevic, apotekschef på Lloyds Apotek, försöker de informera kunderna om prisskillnaderna. Men kunderna litar ändå ofta mera på sin läkare – ovetande om att läkaren inte vet vad medicinen kostar.

”Vill ha det som doktorn har skrivit”

Samma sak sker även när det handlar om läkemedel inom högkostnadsskyddet. Även om apoteket erbjuder det billigare alternativet så vill flera kunder ha det som läkaren ha skrivit.
– En stor del tror att det doktorn har skrivit är bäst. De säger att de vill ha det som doktorn har skrivit, säger hon.

Hon fortsätter:
– Vi exponerar det billigare alternativet. Vi arbetar mycket med information och berättar för kunderna om prisskillnaden. Men det är staten som bestämmer.

Svek löftet till väljarna

När alliansregeringen, med socialminister Göran Hägglund (KD) i spetsen, genomförde avregleringen lovade de att receptbelagda läkemedel skulle kosta lika mycket eller lite även i fortsättningen. Men där har de svikit sitt löfte, konstaterar Hoffmann.
– Man svek löftet till väljarna. Det lättaste nu skulle vara att säga till svenska folket att man nu tänker göra om och göra som man sade, säger han.

 

KÅVEPENIN Granulat till orala droppar, lösning 250 mg/ml. 20 ml
Apotea: 147 kr
Lloyds Apotek, Juneporten: 165 kr
Kronans Apotek, Hälsan: 174 kr
Apotek Hjärtat, Hoppets torg, 165 kr

PRISSKILLNAD: 5,4 %

VIAGRA
Tablett 100 mg (Pfizer)
Lloyds Apotek, Juneporten: 1299 kr
Kronans Apotek, Hälsan: 1308 kr
Apotek Hjärtat, Hoppets torg, 1292 kr

PRISSKILLNAD: 1,2 %

VAGIFEM
Vaginaltablett 10 mikrog, 24 styck
Lloyds Apotek, Juneporten: 349 kr
Kronans Apotek, Hälsan: 359 kr
Apotek Hjärtat, Hoppets torg, 343 kr

PRISSKILLNAD:  4,7 %