Inrikes.

2017-08-25 08:00
Enligt uppgifter inifrån partiet så har ledande lokala miljöpartister under sommaren varit nära att ge upp. De har övervägt att helt lämna politiken. Bild: Daniel Johansson
Enligt uppgifter inifrån partiet så har ledande lokala miljöpartister under sommaren varit nära att ge upp. De har övervägt att helt lämna politiken.

Uppgivenhet inför valåret – miljöpartister nära ge upp

Med ett år kvar till valet är det mesta osäkert inom Miljöpartiet i Jönköpings kommun. Besvikelsen på de egna ministrarna har fått ledande miljöpartister att överväga allt ifrån att hoppa av politiken till att bilda ett nytt parti.
​– Det är svårt att hitta motivationen och entusiasmen för att gå in i en ny valrörelse, säger Mats Weidman, lokalt språkrör.

Bara dagar före valet 2014 såg allting bra ut för Miljöpartiet på riksplanet. Opinionsmätningar visade att MP kunde landa på över 10 procent. Gustav Fridolin pratade i medierna om kampen om att bli Sveriges tredje största parti. MP var de som skulle se till att SD inte fick den åtråvärda platsen.

Men det gick inte alls som det var tänkt. När rösterna var räknade hade MP, för första gången sedan 1998, minskat i ett val. De fick bara 6,89 procent av rösterna i riksdagsvalet – samtidigt som SD blev tredje största parti med sina 12,9 procent.

I Jönköping var det ändå till en början positiva känslor. Här hade partiet gått igenom en tung valrörelse kantad av interna stridigheter. Det var till stor del nya namn som fick platserna i kommun- och regionfullmäktige. Trots, eller kanske tack vare, all uppmärksamhet striderna fick i lokalmedia så växte partiet lokalt och fick för första gången fler röster i kommunvalet än i riksdagsvalet. Men det som sedan hände på riksplanet tog snabbt död på den glädjen.

Brunkolet första besvikelsen

Trots valnederlaget bildade MP regering med S. För första gången i partiets historia fick de ministerposter. Det eviga stödpartiet hamnade plötsligt i en situation de aldrig hade varit i förut. Och nu började snabbt besvikelserna komma på rad.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det började direkt med brunkolet som hade varit en av MP:s största valfrågor. Vattenfalls brunkol skulle stanna kvar i marken. Det skulle inte säljas. Men det kravet fick de nya MP-ministrarna snart släppa. Ungefär samtidigt kom diskussionerna om värdlandsavtalet med Nato. Nato skulle få rätt att placera trupper och genomföra övningar i Sverige. Bara veckor innan valet var MP starkt kritiska till avtalet. Några månader senare hade de egna ministrarna gett vika för S.

Allra tydligast blev det hösten 2015. MP:s dåvarande språkrör Åsa Romsom meddelade gråtande att partiet hade kommit överens med S om den tillfälliga lag som anpassade de svenska asylreglerna till EU:s miniminivå. Det var genast tydligt att partiet var splittrat i frågan. Och så sent som i mars i år ställde sig Miljöpartiet i Jönköping bakom en demonstration som protesterade mot den lag deras egna ministrar hade varit med och tagit fram.

Överväger starta nytt parti

Miljöpartiet i Jönköpings kommun har under hela mandatperioden varit några av de starkaste interna rösterna mot det som har skett på riksplanet. På kongressen i slutet av maj blev det däremot tydligt att de inte skulle kunna driva igenom någon drastisk förändring av den linje partiledningen har valt. Efteråt var det flera som upplevde att partiledningen på riksnivå inte längre tillät det att vara lika högt i tak i partiet som tidigare. Sedan dess har det varit en lång sommar där flera ledande lokala miljöpartister i Jönköping närmast har känt uppgivenhet – och den känslan har inte släppt ännu.

Enligt uppgifter inifrån partiet så har ledande lokala miljöpartister under sommaren varit nära att ge upp. De har övervägt att helt lämna politiken. Flera har känt att de inte kan gå in med full kraft i en valrörelse där de inte kan stå upp för det deras eget parti gör på riksplanet. Andra har funderat på att lämna moderpartiet och bilda ett eget lokalt miljöparti inför valet nästa år. Det finns miljöpartister i Jönköping som till och med har tänkt tanken att inte rösta på sitt eget parti i nästa riksdagsval.

I torsdags förra veckan träffades Miljöpartiets lokala styrelse för första gången efter semestrarna. Känslan av osäkerhet för hur de skulle gå framåt var tydlig även där. När ETC Jönköping pratar med dem vill de inte öppet säga hur de personligen tänker om framtiden. Men det blir ändå tydligt att allting inte är lika självklart som förut.

– Vi har väldigt mycket att bygga på och vi har gjort ett bra gediget jobb i Jönköping. Men det krävs att det verkligen finns en uppställning bland medlemmarna för att alla ska orka gå vidare, säger Margareta Sylvan, lokalt språkrör i Jönköping.

Hur var känslan under styrelsemötet?
– Det var lite limbo-stämning hos vissa och andra känner att nu satsar vi.

Hennes språkrörskollega är ännu tydligare.
– Just den här valrörelsen känns det svårt att stå upp för de frågor man brann för förra gången. Det är svårt att hitta motivationen och entusiasmen för att gå in i en ny valrörelse, säger Mats Weidman.

Känslan hos medlemmarna

Men även han betonar att mycket beror på känslan hos de övriga partimedlemmarna. Han hoppas att de tillsammans lyckas peppa varandra för att orka satsa framåt.
– Jag tror att vi har förutsättningar för att göra en bra valrörelse trots att vi inte får någon bra draghjälp från riks som jag känner det, säger Mats Weidman.

Medlemsmötet blir ett startskott

Både Weidman och Sylvan pekar framåt mot det medlemsmöte Miljöpartiet i Jönköping kommer att ha om knappt två veckor – den 7 september. Det blir då första gången alla samlas sedan sommaren. Det blir på många sätt startskottet på valåret. Och den känsla medlemmarna har med sig därifrån kommer sannolikt att färga mycket av valrörelsen.

– Jag ska försöka gjuta mod och engagera medlemmar om att fortsätta på den inslagna vägen som vi tog 2014. Det finns ändå en positiv stämning i lokalavdelningen jämfört med för några år sedan och det är högt i tak, säger Erik Hugander, en av två lokala ordföranden.

Han fortsätter:
– Det är tydligt att MP på riksnivå har tappat även i väljarstöd. Det kan slå blint så att det drabbar även kommunen. Men vi i Jönköping skäms inte en dag för det vi gör i kommunen. Vi måste förklara för väljarna i Jönköpings kommun att de får utvärdera vår insats separat.

Betyder det att ni skäms för vad de gör på riksnivå?
– Ja, det gör jag ibland. Eller, skäms och skäms, men jag tycker att det är sorgligt. Miljöpartiet har bleknat på riksnivå och det får inte hända i lokalavdelningen. Vi måste fortsätta vara färgstarka och tydliga, säger Erik Hugander.

Kan gå till val med helt egna frågor

Och på många sätt är också Miljö-partiet i Jönköpings kommun mer färgstarka än vad partiet är på riksplanet. De har flera offensiva förslag som sannolikt kommer att bli en del av valrörelsen. Lokalt har partiet bland annat lyft det egna förslaget om att bygga en helt ny stad mellan Barnarp och Tenhult. De pratar även om att Jönköpings kommun ska satsa på urinseparerande toaletter i nybyggen. Och det argumenterar ständigt för att kommunen ska börja bygga mera i trä.

Svårigheten handlar snarare om att samla trupperna och få medlemmarna att bortse från det som sker på riksnivå. Det mest troliga scenariot är, enligt flera miljöpartister, att partiet lokalt går till val med helt egna frågor – samtidigt som de fortsätter att öppet visa att de inte alltid håller med partiledningen på riksnivå.

– Vi har en pedagogisk utmaning framför oss och det är en balansakt, säger Erik Hugander.

Han fortsätter:
– Vi har avvikande åsikter mot vad Miljöpartiet har på riksnivå och då kan vi inte bara vara tysta. Jag viker mig inte.

Menar du att väljarna ska uppmanas att rösta på MP lokalt men inte i riksdagsvalet?
– Nej, vi kommer att ha en lång lista med riksdagskandidater. Men det är viktigt att man överväger vilken kandidat man röstar på, säger Erik Hugander.

Fotnot: Reportaget baseras på ett flertal intervjuer med miljöpartister i både Jönköpings kommun och distriktet i övrigt.

Lösningarna som diskuteras inom MP i Jönköping:
1. Lämna politiken

  • Flera lokala miljöpartister är nära att ge upp och helt lämna politiken på grund av att de inte längre känner igen sitt eget parti på riksnivå.

2. Bilda ett nytt parti

En del lokala miljöpartister har övervägt att lämna moderpartiet och bilda ett lokalt miljöparti för kommun- och regionvalen.

3. Strunta i rikspolitiken

  • ​Det mest troliga scenariot är, enligt flera lokala miljöpartister, att MP i Jönköping fortsätter gå sin egen väg men fortfarande som en del av MP. I så fall tar de fram sina egna frågor att driva och fortsätter att öppet kritisera partiledningen när de känner att det är befogat.