Intervju.

2017-04-25 07:00
”Jag har spelat LoL sedan 2013, det var min bror som fick mig att börja spela. Jag tror jag tycker om spelet för att det har en lagom kombination av spelmekanik och strategi”, säger Joakim Ferring.  Bild Daniel Johansson
”Jag har spelat LoL sedan 2013, det var min bror som fick mig att börja spela. Jag tror jag tycker om spelet för att det har en lagom kombination av spelmekanik och strategi”, säger Joakim Ferring.

LoL-legendaren från Habo först i världen att nå Level 6

Habo-bon Joakim ”Ma5tery” Ferring har på kort tid blivit en legend inom spelet League of Legends. Det han har lyckats med har ingen av de 100 miljoner aktiva spelarna lyckats med förut.
​ – Jag mår faktiskt som bäst när jag hittar något att lägga all min tid och kraft på, säger han.

Online-spelet League of Legends (LoL) är ett av de mest spelade i världen. Prispotten under VM ligger på över 6 miljoner dollar. I likhet med andra online-spel så kan aktiva spelare ranka upp och få bättre förmågor. 

Men även om Joakim Ferring rankades i topp 1 procent av världens spelare, så var det inte nog.
– Nej, spelet har 100 miljoner spelare. Det betyder att det finns en miljon spelare som är bättre än jag är.  


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


När spelet sedan införde Mastery Score, tändes en idé.
– Ja, jag tänkte direkt att ”en dag ska jag slutföra alla Champions”. Jag är en completionist! Men jag hade inga planer på att bli den första i världen. Det förstod jag först de sista månaderna jag spelade för att nå Level 5 förra året. 

Tar framgången med ro

När han släppte skärmbilder och rapporterade sin framgång förra året, exploderade kanalen med kommentarer och frågor. Likaså i år, när han nådde Level 6. Men Ferring tar framgången med ro. Flera LoL-spelare kan tjäna pengar på spelet genom att direktsända sina matcher och den vägen tjäna sponsorpengar – men det är inget Ferring har planerat.

– Nej, har inte gjort det. Jag tänkte göra det förra året, men mitt bredband är för långsamt här i Habo. Så det blev inte av. Nu ska jag dessutom börja läsa till lärare, så jag kommer inte att ha särskilt mycket tid över till LoL. 

Som blivande lärare och LoL-spelare, har du något att säga till alla föräldrar som har barn som sitter länge vid datorspel?
– Mamma har alltid tyckt att vi ska sitta mindre tid vid datorn. Men det har ju jag och min bror struntat i. Vi har blivit lugna människor och inte ränt på stan. Så det är en fördel. Vi lärde oss mycket engelska genom spelet. Sedan blir man ju vuxen till slut också. Jag hoppas att jag kan överföra engagemanget för spelandet till läraryrket.

Vilken är din mest minnesvärda match under kampen att bli först i världen?
– Oj, jag får nog säga den sista matchen jag spelade för att levla upp till nivå 5, förra året. Jag bjöd in ett gäng kompisar till den matchen. Det var kul, för ingen av oss spelade seriöst utan hade bara kul. Det var skönt att veta att det var sista matchen, för jag hade spelat 4 000 matcher för att levla upp alla figurer under året.

4 000 matcher?
– Ja, och varje match tar i genom-snitt 30 minuter. Så jag hade ett schema där jag spelade 12 matcher per dag. För att nå level 6 i år, fick jag spela ytterligare 700 matcher.

Han fortsätter:
– När jag spelade för mastery den sista tiden bestod mina dagar i stort sett bara av 4–8 timmars skola, 8–12 timmars LoL, någon timme hushållssysslor och mat. 7 timmar sömn. Låter kanske som ett jobbigt liv men jag mår faktiskt som bäst när jag hittar något att lägga all min tid och kraft på, säger Joakim Ferring.

 

 

Joakim Ferring:
•Ålder: 24
•Känd för: Först i världen med att nå Level 6 för alla Champions i spelet League of Legends. Har spelat LoL sedan 2013. 

League of Legends:
•League of Legends (LoL) har 100 miljoner aktiva spelare varje månad. Online-spelet går ut på att spelarna ska förstöra motståndarlagets bas (och försvara sin egen). Det spelas vanligtvis med 5-mannalag. En spelomgång tar mellan 25 och 45 minuter.