Krönika. Adrian Ericson.

2017-11-17 19:30

Sluta haverera – låt fotbollen växa och leverera!

Höst betyder terminslunk. Om tre dagar släpps nästa hemtenta och jag låser in mig i Gränna en vecka tillsammans med mina böcker.

Innan dess gäller det att passa på att njuta. Det är trots allt ljuvligt att få plocka fram höstgarderoben igen. Mockaskorna, den kamelfärgade rocken, en schysst halsduk och ett par eleganta läderhandskar. Krigar till och med på med ett mustaschprojekt, november och mustaschkampen till ära. Emellertid med rätt patetiskt resultat.

Men vad gör det när det bjuds på högkvalitativ fotboll i helgen? Södra tar emot Trelleborg på Vallen. Jimmy Thelins fina lagbygge av gröna eleganter förtjänar allt stöd, särskilt nu med en allsvensk plats 2018 i potten. Nästan obligatorisk närvaro!

Likt en ettrig flintabit skaver det dock i bakgrunden. Frågan om var J-södra ska spela sina hemmamatcher framöver plågar både föreningen, politiken och fansen. Den förbaskade arenafrågan.

Förutsättningarna vet vi redan.

Stadsparken har ett förtjusande läge, men anläggningen är otillräcklig. Omkring ligger skyddsvärda grönytor samtidigt som planen är för smal och trafiksituationen ohållbar för en klubb med ambitioner att växa.

Jordbron å andra sidan har bra kommunikationer och tilltalande läge intill den nya stadsdelen vid södra Munksjön. Marken är för dålig för att bygga bostäder på, men kan efter en sanering nyttjas för en fotbollsarena. Det kommer kosta, men miljöskulden som finns där behöver tas om hand oavsett arenabygge eller inte.

Elmia har också diskuterats som ett alternativ. Strategiskt beläget i skarven mellan Huskvarna och Jönköping finns naturliga förutsättningar för flera lag att nyttja en arena. Elmia-området kan på så vis också stärkas som ett idrotts- och upplevelsecentrum.

Alternativ saknas därmed inte.

Frågan om en ny arena har sina tidiga rötter i 1970-talet. Samma årtionde som planeringen av Hallandsåsen började rulla igång, ni vet den där tågtunneln som tog 23 år att bygga? Det säger en del. Södras ordförande Mats Tidstrand berättar att han ofta möts av reaktioner som ”Va, har ni inte byggt arenan än?”, när han möter kollegor ute i landet. Det är direkt pinsamt.

Oavsett partifärg går det inte att betrakta frågan som något annat än ett politiskt haveri. Till valet har kommunen styrts av en minoritet ledd av Ann-Marie Nilsson (C) i fyra år. Innan dess höll Acko Ankarberg (KD) och senare Mats Green (M) i spakarna under sammanlagt åtta år.

Totalt har de tre haft det yttersta ansvaret för kommunen i tolv år. Utöver några spridda, illa förankrade förslag – har inget hänt.

Men vad är det vi ser nu? Jo, alldeles för ofta är det artiklar med kommunalrådet Andreas Sturesson (KD). Sittandes med händerna knäppta över buken, stirrandes med den där nästan aggressivt allvarsamma blicken. Budskapet: Det är oppositionens fel.

Det är på tok för låg nivå.

Jag skulle vilja citera en klassisk rubrik som Jönköpings-Postens dåvarande ledarredaktör Dan Sylvebo en gång toppade en ledartext med: ”Hoho Alliansen, det är ni som styr”

Det är bara att instämma. Nu är tid att ta ansvar, visa ledarskap och i en bred uppgörelse över blockgränsen se till att spaden kan sättas i marken. Då är oppositionen också skyldig att lyssna och kompromissa.

Folk är utleda på nya vändor. Vi behöver ingen egen Hallandsås. Inga fler hyllmeter utredningar. Vi behöver en arena.

Fotbollen förtjänar en värdig skådeplats där den kan växa och utvecklas. Där nya möten och minnen skapas i kärleken till sporten.

Vi ses på söndag! Obligatorisk närvaro.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter