Kultur & Nöje.

2017-06-02 12:00
Pressbild

Allt du inte visste om granar i Jönköping

Under hela sommaren kommer Jönköpings  läns museum att ställa ut föremål tillverkade av granar. Det är utställningen ”Från rot till barr” som lyfter fram bortglömda användningsområden av vårt vanligaste trädslag.

– På de här lite mer fancy restaurangerna använder de granskott i matlagningen också, säger Liselotte Munther, enhetschef publik verksamhet på museet.

I dag, fredag, är det invigning av Länsmuseets nya utställning ”Från rot till barr”. Utställningen är producerad av Hemslöjden Kronoberg och visar flera tänkbara användningsområden av granar.

Liselotte Munther konstaterar att granen förr användes till flera olika ändamål. Men i takt med att samhället har moderniserats så har vi ofta glömt vilket allsidigt träd det är. I dag används granen oftast bara till sågade produkter och massaved – trots att möjligheterna är betydligt större än så.

– Det är mer när man var tvungen att använda det som skogen och naturen gav som man använde mycket gran. Men vi har lite tappat den kontakten och använder lite mer processade produkter i dag, säger Munther.

Går att äta

Med utställningen hoppas Länsmuseet slå ett slag för ett hållbarare samhälle där vi ser fler möjligheter med den natur vi har runt omkring oss. Både slöjdare, konstnärer, företag och en kock har på olika sätt bidragit till utställningen. Och utöver rena bruksföremål så kommer utställningen också visa hur gran faktiskt till och med går att äta.

– Man kan använda grankotten till det och det lär vara en delikatess. De har gjort sirap av det. På de här lite mer fancy restaurangerna använder de granskott i matlagningen.

Utöver man och bruksföremål som korgar och kläder så går det också att göra salva mot brännsår av granens kåda, enligt Munther.

Under invigningen i dag berättar Knut Östgård om utställningen. Samtidigt kommer Sara Thorn att slöjda en överraskning av gran. Utställningen pågår till och med den 27 augusti.

 

•VAD? Utställningen ”Från rot till barr”.
•VAR? Jönköpings läns museum.
•NÄR? Invigning den 2 juni klockan 12.
•Utställningen pågår till och med den 27 augusti.