Kultur & Nöje.

2017-08-18 12:00
Festen invigs officiellt den 18 augusti med världspremiär för ”Aquanauts”, av världskända Cirkus cirkör, Stockholm konstsim herr och Neptun.
Festen invigs officiellt den 18 augusti med världspremiär för ”Aquanauts”, av världskända Cirkus cirkör, Stockholm konstsim herr och Neptun.

Blöt fest när stan firar vattnet

Det bli en blöt tillställning när vattenfestivalen H2O Jönköping dyker upp i staden. En uppsjö av aktiviteter finns med på schemat, bland annat världspremiär för föreställningen ”Aquanauts”, ett samarbete av Cirkus cirkör, Stockholm konstsim herr och Neptun konstsim.

– Vatten är vackert, det är en så stor del av stadens identitet. För mig skulle Jönköping vara en helt annan stad utan vattnet, säger Hellen Smitterberg, programansvarig för kulturdelen för H2O Jönköping.

H20 Jönköping – en fest på och omkring vatten, började i går den 17:e augusti och är en ny festival som anordnas i staden. Under elva dagar kommer Jönköping att vara smockat av vattenfyllda aktiviteter och utställningar på och omkring två av våra stora sjöar, Rocksjön och Munksjön. Här kommer fyra stora nationella idrottsevenemang äga rum: SM i rodd, allsvenskan i segling, cykelloppet Ralpha 12 Hills och Jönköping Marathon.

– Maratonet har slagit rekord i anmälningar. Det är hur mycket folk som helst som springer, så man får faktiskt inte plats med alla just nu. De har ett lyxigt problem, man måste få fram fler medaljer, säger Hellen Smitterberg.

Sport och kultur möts

Sommarens festival kombineras med en stor del kultur. Festen invigs officiellt den 18 augusti med världspremiär för ”Aquanauts”, av världskända Cirkus cirkör, Stockholm konstsim herr och Neptun.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det är jättespännande, jag vet att folk kommer att komma hit från andra städer för att titta på föreställningen, för den har ju inte gjorts innan, säger Hellen Smitterberg.

Under vattenfestivalen kommer ”Aquanauts” att framföras fyra gånger.
– Deras budskap kommer att handla mycket om kärlek och kärlek som är för alla, och då tycker jag att det är väldigt vackert att det är också är Pride, som har invigning på Spira den 23 augusti. Pridefestivalen ingår i H20 Jönköping i år, berättar Hellen Smitterberg.

En uppsjö av aktiviteter

Under festligheterna anordnas även en hel del föreläsningar, utställningar och vattenaktiviteter. Bland annat kommer en utomhusbio att visa filmen ”Dirty Dancing”, som fyller 30 år i år. Jönköping tar inspiration från Venedig, då man till exempel kan njuta av en gondolfärd i Munksjön. Man kan även se på sjöjungfrur när Mermaids of Jönköping visar upp sig, eller ta del av internationell kultur när Mustafa Al Darwish från Arabiska teatern framför nya och traditionella berättelser på arabiska. Dessutom kommer giraffer dyka upp på Jönköpings gator, men det ska understrykas att det inte är riktiga giraffer, utan akrobater från Xirriquiteula Teatre från Barcelona.

– Det är tre akrobater som går på gigantiska styltor för armar och ben och så är de utklädda. Även vuxna som ser dem beter sig som om att det är på riktigt och smeker nosen och kliar dem bakom öronen, det är så fascinerade att alla går in i det, säger Hellen som har sett girafferna uppträda innan i Belgien.

En utspridd stadsfest

H20 Jönköping är ett samarbete mellan Jönköpings kommun, Jönköping City och Destination Jönköping tillsammans med en mängd samarbetspartner.

– Man ska understryka att det här är inte en samlad stadsfest. Jönköpingsfesten var ju i rådhusparken, men H20 Jönköping är utspridd över hela staden, nu måste man leta sig fram till alla ställen. Flottarna kommer att gå mycket oftare på Munksjön, så idén är att man har program utspritt runt sjön och i närområdet till vattnet, säger Hellen Smitterberg.

 

• Var: Centrala Jönköping, omkring Munksjön och Rocksjön

• När: 17–27 augusti

• Hur: Se programmet på www.jkpg.com/h2ojonkoping.