Kultur & Nöje.

2017-04-21 12:00
  • Bild: Press/Elstudio
  • Carolina Falkholt under utställningen Ord, ljud och kön på Mimers konsthall i Kungälv 2016.  Bild: Press/Elstudio
    Carolina Falkholt under utställningen Ord, ljud och kön på Mimers konsthall i Kungälv 2016.
  • Carolina Falkholt är en av Sveriges internationellt mest erkända graffitikonstnärer.  Bild: Press/Claudia Fried
    Carolina Falkholt är en av Sveriges internationellt mest erkända graffitikonstnärer.

Färg, form och feminism

I torsdags var det vernissage för Carolina Falkholts utställning Örat till marken på Österängens konsthall. Som en del av utställningen kommer hon även att förse området med en av sina berömda väggmålningar.
 – Det kommer att bli ett färgsprakande äventyr med feministiska förtoner, säger hon.

Carolina Falkholt är en av Sveriges internationellt mest erkända graffitikonstnärer. Hennes stora feministiska väggmålningar har väckt uppståndelse gång på gång under de senaste åren. 

Under 2014 valde Nyköpings kommun att dölja hennes verk i en högstadieskola efter att högljudda debattörer hade kritiserat att motivet var en vagina. De satte upp skivor över hela målningen. Och så sent som i fjol vandaliserade någon ett annat av hennes verk i Göteborg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men sakta börjar nu förståelsen öka. Skolan i Nyköping valde att ta ner skivorna och verket är nu synligt igen. Samtidigt turnerar Falkholt över världen med sin konst. 

Målning blev möbel

Hon är dock mycket mer än bara väggmålningarna. På Österängens konsthall ställer hon ut verket Örat till marken. Det är en av hennes målningar som hon har gjort om till en möbel. Den är i sin tur försedd med flera par hörlurar så att besökarna kan gå fram och lyssna. Det besökarna lyssnar på är ljud baserat på ett samtal som Falkholt hade i New York 2016 med den amerikanska konstnären Carolee Schneemann. Schneemann tillhör den första vågens feministiska konstnärer som började komma fram på 1960-talet.

Motivet är redan klart

Utställningen pågår till och med den 28 maj. Men innan den tar
slut kommer Falkholt även ha målat en av sina väggmålningar på Österängen. Den kommer att målas på en stor vägg på en av Vätterhems fastigheter. Enligt Falkholt själv kommer det att vara en av de största hon har gjort hittills i sin karriär.

Motivet för väggmålningen på Österängen är redan klart.
– Det kommer att vara väldigt mycket färg och form och feminism, säger Falkholt.

Hon fortsätter:
– Eftersom den ligger vid ett dagis så kommer det bli ett sagomotiv om kampen om yttrandefrihet i det offentliga rummet. Där kvinnor och andra marginaliserade grupper, i förhållande till superkapitalism och normativ struktur, blir en slags målerisk bakgrund i det demokratiska samhället.

Efter stoppet i Jönköping kommer Falkholt bland annat att resa till Ryssland i sommar för att planera en utställning. Och efter sommaren flyttar hon tillfälligt till USA för ett projekt där. 

 

VAR?
• Österängens konsthall.

NÄR?
• Utställningen hade vernissage i torsdags.

HUR?
• Carolina Falkholt ställer ut sitt verk Örat till marken och kommer från och med den 15 maj att måla en väggmålning på Österängen.