Kultur & Nöje.

2017-06-22 20:45
På fredag den 23 juni dansar vi in sommaren under midsommarafton.  Bild: TT
På fredag den 23 juni dansar vi in sommaren under midsommarafton. 

Här firar du midsommar i Jönköping

Snart välkomnar vi sommaren med en av de största högtiderna i Sverige. Dans kring midsommarstången, blomsterkransar och ”Små grodorna” – för de som väljer att stanna kvar i Jönköping finns det många olika traditionella midsommarfiranden att välja mellan. 

På fredag den 23 juni dansar vi in sommaren under midsommarafton, men redan på torsdagen smygstartar firandet på vissa platser i Jönköping. På Hovslätts hembygdsgård är alla välkomna att samlas klockan 18.00 på torsdagen för att klä midsommarstången. Även vid Fjällstugan på Bymarken träffas man dagen innan midsommarafton för att klä stången.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Då samlar vi några barn och vuxna som har med sig blommor och grönt och så lövar man stången, en liten familjetradition, säger Nils-Erik Emme vid Fjällstugan. 

Sång och dans

Dagen efter börjar midsommarfirandet klockan 15.00 med sång och dans kring nyklädd majstång.

–  Gabriel Djärf och Eva Åkerlund-Sobsczyik är lekledare kring midsommarstången. De är väldigt käcka som kan bära denna traditionen levande.

En timma senare underhåller trollkarlen Jimmy Svärdhagen med sin föreställning ”Magisk show”. Kvällen avrundas med en konsert med Ingemar Olsson. 

– Om man nu är en barnfamilj är man bland andra 500 barn och föräldrar, absolut överfullt med sommarklädda människor som dansar och leker tillsammans, säger Sven-Erik Emme. 

Under fredagen väntas många andra traditionella midsommarfiranden. I Stadsparken börjar firandet på eftermiddagen med sång och dans kring majstången, och där för att underhålla med musik är artisten Alec Björedahl. Efter dansen tar Huskvarna folkdanslag över för en dansuppvisning. 

Vid IKHP-stugan i Huskvarna ordnar i år Hakarpspojkarna midsommarfirande i klassisk tappning under eftermiddagen med lekar, lotterier, hoppborg och godishjul. Vid dansen kring midsommarstången kommer Christer Möller stå för musikunderhållningen. Dessutom kommer man passa på att ha invigning av den nya IKHP-stugan. Entré för firandet är 50 kronor, barn under 15 år går gratis. 

Musikunderhållning 

I Bankeryd firas det på Vidablick från eftermiddag till kväll med klassisk dans kring majstången. Med på festligheterna är även clownen Mike med en trollerishow för gamla som unga. Utöver de traditionella festligheterna blir det musikunderhållning och skönsång under aftonen med Millan Holm för att sjunga ”Visor i sommartid”, och Per-Åke Wennerberg och Rolle Pettersson kommer att framföra ”Soltrumpet och pianoblomster”. Parkeringen kommer att vara gratis vid Vidablick och för att vara med kostar entrén 40 kronor. 

Även mot Gränna och Visingsö kommer midsommarstänger resas. Intill hamnen på Gränna camping börjar festligheterna klockan 15.00 vid campingens reception med trubadur och dans kring midsommarstången. Firandet forsätter även på midsommardagen med trollet Duns som berättar sagor ur ”Bland tomtar och troll”. 

För den som letar efter en idyllisk midsommarafton i svensk tradition firas det i Röttle By med start klockan 14.00 bland skön natur, klassiskt röda hus och med utsikt över Röttleån och Vättern. Förutom dans kring midsommarstången finns det chokladhjul, fiskdamm och lekar. 

Midsommarmeny

På Bauergården i utkanten av byn Bunn firar man högtiden tillsammans med byalaget i Bunn. På Bauergården har man öppet som vanligt med sillbuffé en speciell midsommarmeny, välj fritt mellan de svenska klassikerna gravad oxfilécarpaccio och matjessilltårta fram till klockan nio på kvällen.

– Och sedan blir det en marsch till midsommarfirandet i Bunn där man har danser, traditionella klänningar och uppvisningar, säger Gustav Kalogirou, platschef på Bauergården.

I det lilla samhället Bunn brukar det samlas tusentals besökare för midsommarfirandet. För de som är sugna på att äta på Bauergården kan man reservera bord för att ta del av midsommarfavoriterna. 

Läs vidare på nästa sida: Midsommarfirandet i Jönköping