Kultur & Nöje.

2017-06-30 12:00
  • Lunchspionen betygsätter anonymt enskilda rätter på Jönköpings restauranger. ”Restaurangen tjänar på att folk säger något”, säger hen. Bild: Daniel Johansson
    Lunchspionen betygsätter anonymt enskilda rätter på Jönköpings restauranger. ”Restaurangen tjänar på att folk säger något”, säger hen.
  • Skärmdump

Hemlig spion sågar Jönköpings restauranger

Direktiven är stränga för att vi ska få lov att göra den här intervjun. Vi får inte avslöja vilket kön personen har, hur gammal hen är eller vad personen arbetar med till vardags. ETC Jönköping har träffat den hemlighetsfulle Lunchspionen
​– Det finns liksom ingen poäng med det här om restaurangägarna vet vem jag är, säger hen.

På Facebook kallar hen sig för ”Sveriges hårdaste matrecensent”. Sedan i april i år har personen skrivit matrecensioner på Facebooksidan ”Lunchspionen - Jönköping”. Och spionen verkar leva upp till sitt namn.

”Maten kommer in ganska fint upplagd men där slutar det positiva tyvärr”, skriver Lunchspionen om En Italienare & En Grek.

”Redan vid första tuggan känns en konstig bismak som kan tyda på ofräsch frityrolja”, står det om besöket på El Gordo.

Gynnar restaurangerna

Recensionerna har blivit en snackis i sociala medier i Jönköping de senaste veckorna. Vid flera tillfällen har läsare reagerat och gått in och försvarat sina lunchrestauranger som de tycker får för hårda betyg. Men Lunchspionen verkar veta vad hen pratar om.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Bakom pseudonymen finns en person med en kockutbildning i grunden. Däremot arbetar hen inte som kock utan har i dag ett arbete där hen, med Jönköping som bas, reser runt om i Europa. Det gör att personen till vardags äter på flera högt klassade restauranger. De erfarenheterna, och sin egen kunskap om mat, använder hen sedan till sina recensioner av Jönköpings lunchrestauranger.
– I Sverige är vi generellt dåliga på att säga till om vad vi tycker om maten. Tänk om kocken tappar saltet i potatisen och ingen säger något. Då fortsätter de att servera det hela dagen. Restaurangen tjänar på att folk säger något, säger Lunchspionen.

Lunchspionen startade hen just för att hjälpa restaurangerna att bli bättre. Själv är hen inte rädd för att säga till. Först under själva restaurangbesöket och sedan i recensionen. Samtidigt betonar hen att det som recenseras är enskilda restaurangbesök. De betyg som ges ska inte ses som ett betyg på hela restaurangen. Däremot kan det vara en spark i baken för att få dem att fortsätta göra det som är bra – eller förbättra det som kan bli bättre.
– Det kan vara så att kocken bara den dagen har haft en dålig dag. Och jag försöker skriva det också om det finns yttre omständigheter som jag känner till som kan ha påverkat maten just den dagen, säger Lunchspionen.

Låter inte miljön påverka betyget

Att det är just enskilda rätter som recenseras gör också att betygen ibland kan förvåna. Även om en fräsch miljö och bra service kan höja betyget så anstränger sig spionen att att inte låta sig påverkas för mycket av de yttre omständigheterna.
– Ställen som kan anses vara bukfylleställen kan få bra betyg för att de lyckades just den dagen. Och högt ansedda ställen kan på samma sätt få ett dåligt betyg, säger Lunchspionen.

Hen nämner som exempel att Restaurang Raggmunken på Solåsens industriområde fick högre betyg än HV-profilen David Petraseks restaurang El Gordo på Atollen.

Ser det som välgörenhet

Antalet följare på Facebook har växt stadigt under de senaste veckorna. Det har gett Lunchspionen blodad tand för att nu fortsätta recensera. Hur verksamheten kommer utvecklas framåt vågar hen däremot inte sia om.
– Jag vet inte vad jag kommer göra av det här i framtiden. Just nu vill jag bara hjälpa restaurang-ägarna att bli bättre. Jag ser det som någon form av välgörenhet.

Hen fortsätter:
– Jag slutar när det inte finns några dåliga restauranger kvar.