Kultur & Nöje.

2017-10-06 12:00
Bild: Momovu Photography

Jönköpingsband ger ut debutalbum

Rockbandet Hällas har under de två senaste åren turnerat runtom i norra Europa. Nu ger de ut sin debutskiva och laddar för releasefest i Jönköping.
​– Vi har kommit mycket längre än jag trodde, säger sångaren Tommy Alexandersson.

Senast Jönköpingsbandet Hällas spelade i Berlin möttes de av en publik som bar deras tröjor och sjöng med i låtarna. Två år efter sin debut-EP har de blivit ett omskrivet band på rockbloggar och tidningar. När de nu ger ut sin debutskiva laddar de för en turné genom både Sverige och norra Tyskland.

Grabbarna spelar progressiv rockmusik med influenser av heavy metal. Deras musikvideon och utstyrsel på scenen skriker 1970-tal så mycket att det nästan blir ironiskt. Men så är också tanken att det ska synas att de har kul – medan de spelar musiken de älskar.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Det är alltid med glimten i ögat. I våra videos så försöker vi skoja till det. Det är så vi själva försöker ha det. Det är en kompisgrej fortfarande och får inte bli för seriöst, säger Tommy Alexandersson.

Känd från radio

För Jönköpingspubliken är Alexandersson kanske mest känd som sidekick till Hasse Pettersson i P4 Jönköping. Men vid sidan av journalistkarriären har Hällas växt fram sedan bandet bildades i Jönköping 2011.I december 2015 släppte de sin debut-EP med fyra låtar på ”The Sign Records”. Sedan dess har de turnerat runt med sin musik.

– Vi har varit i Tyskland ett par vändor och spelat på festivaler och klubbar. Men vi har fått tacka nej till mycket spelningar också för vi bor i tre olika städer Det är svårt att hinna med allting, säger Alexandersson.

Ändå har bandet redan hittat sin publik. De har nu 14 000 lyssnare per månad på Spotify – vilket är väldigt bra för ett ungt band i en så smal genre.

– Vi har lirat i Berlin tre gånger. Sista gångerna kom det folk som redan hade tröjorna och kunde sjunga med i låtarna. Vi har kommit mycket längre än vi hade trott på fyra låtar.

Debutalbumet ”Excerpts from a future past” går vidare i samma tema som EP:n. Om en vecka har bandet turnépremiär på Geronimos FGT i Stockholm. Veckan efter blir det lanseringsfest för albumet på Sofiehof Underjord i Jönköping. Då gästas de även av Linköpingsbandet Night.

– Jag hoppas att det blir en rolig kväll, att mycket kompisar kommer. Vi kommer bjuda på en ordentlig spelning. Det blir en riktig show, säger Tommy Alexandersson.