Kultur & Nöje.

2017-03-03 12:00
Marcus Appelberg utanför Österängens konsthall. Han är själv en utflyttad konstnär som nu är verksam och studerar i Berlin. Bild: Daniel Johansson
Marcus Appelberg utanför Österängens konsthall. Han är själv en utflyttad konstnär som nu är verksam och studerar i Berlin.

Jönköpingskonstnärer kommer hem

I morgon lördag är det vernissage för Homecoming Queen på Österängens konsthall. 16 konstnärer med bakgrund i Jönköping kommer hem för att ställa ut sina verk.
– Jag har pratat mycket om relationen till Jönköping med alla, säger curatorn Marcus Appelberg.

Jönköping har lägst antal konstnärer i landet. Här finns bara 1,02 konstnärer per 1 000 invånare, enligt en kartläggning som har gjorts av Konstnärsnämnden. Men vi har desto fler konstnärer som har en bakgrund i Jönköping – men som har flyttat härifrån för att vara verksamma på andra orter.

Österängens konsthall slår nu ett slag för alla dessa konstnärer. Med utställningen Homecoming Queen visar de ett brett utbud av verk gjorda av forna Jönköpingsbor.
– Det är ett sätt att få tillbaka konstnärer hit, säger Marcus Appelberg, styrelseordförande på konsthallen och samtidigt curator för utställningen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Appelberg är själv en av de utflyttade konstnärerna. Han är sedan några år verksam i Berlin även om hans engagemang i konsthallen har fått honom att återvända hem allt oftare. Den gemensamma nämnaren bland konstnärerna i utställningen är just kopplingen till Jönköping. De ställer ut verk inom både fotografi, video, skulptur, keramik och måleri. 

Relationen till Jönköping

De flesta av dem är unga och studerar konst på olika orter runt om i världen. Inför utställningen har det även sammanställts en katalog där Appelberg pratar med de andra om dels den konstnärliga processen – men också om relationen till Jönköping.
– Det är väldigt tydligt att det är många som inte kan tänka sig att flytta tillbaka. Det är många som inte har någon relation till Jönköping längre, säger Appelberg.

Vad kan man göra för att de ska komma tillbaka?
– Ja, jag har inga konkreta förslag. Men man märker att det inte finns så mycket här som lockar. Det är många som beskriver Jönköping som en tråkig stad kulturellt. Man kände sig motarbetad när man jobbade med kultur här och då känns det mer -tillåtande i de större städerna.

Utställningen ger ändå en inblick i det konstnärsskap som kunde ha blomstrat i Jönköping. Och, i kombination med katalogen, visar den på den bredd av konstnärsskap som i alla fall en gång har tagit avstamp just här.
– De försvinner från radarn när de flyttar härifrån. På det sättet är den här katalogen viktig för att visa politiker och andra att det finns konstnärer från Jönköping som är unga och studerar, säger Marcus Appelberg.   

Var? Österängens konsthall.
När?  4 mars–9 april / Vernissage på lördag 13.00.
Hur? Utflyttade Jönköpingskonstnärer kommer hem för utställningen Homecoming Queen.