Kultur & Nöje.

2017-05-12 12:00
  • Pressbild
  • Pressbild
  • Pressbild

Jönköpingspjäs uppmuntrar skapande

På lördag får du se pjäsen ”Picasso – pojken som erövrade världen” på Jönköpings länsmuseum. Efter att skolorna har sett den under veckan så visas den nu för allmänheten.
​– Mitt i allt det andra så blir det väldigt humoristiskt. Det finns något roligt för alla åldrar, säger Peter Ericson, regissör och manusförfattare.

”Picasso – pojken som erövrade världen” handlar om den kända konstnärens liv. Pjäsen följer honom från barnsben och till hans framgångar som konstnär i vuxen ålder. Och genom Picasso följer vi också ett Europa som förändras. Hitler kommer till makten. Det blir inbördeskrig i Spanien. Och allt det här medan Picasso försöker orientera sig i världen och hitta sitt uttryckssätt.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Sattes upp första gången 2004

Peter Ericson var med och satte upp pjäsen för första gången 2004. Nu, 13 år senare, är det dags igen. Men åren till trots har hans manus snarare växt till sig under de här åren menar han. Ensemblen beskriver pjäsen delvis som en uppmuntran till att våga växa och pröva sig fram. 

– Tänk om han hade lyssnat på de som sade att det är fel att måla så. Då hade vi inte haft den konstskatten. Och hur många Picasso går vi miste om för att konstnärer anpassar sig efter andra, säger Hanna Schön som spelar huvudrollen.

Hon och Mathias Lithner gör de flesta av rollerna i pjäsen. Utöver det har de hjälp av Lou Paquin och Paloma Pinto från Jönköpings sinfonietta. De både bidrar med musiken och deltar med mindre roller i pjäsen.
– Det är väldigt roligt. Vi har inte samarbetat så här förut, säger Lou Paquin.

Pjäsen rekommenderas för åldrarna sju till elva år. Efteråt bjuds besökarna in till museets skaparverkstad där de uppmuntras till att själva börja skapa.

 

Lou Paquin och Paloma Pinto från Jönköpings sinfonietta, står för musiken medan Mathias Lithner och Hanna Schön spelar rollerna.