Kultur & Nöje.

2017-05-26 12:00
Jönköpings marknad är det evenemang i Jönköping som drar allra mest besökare. Bild: Daniel Johansson
Jönköpings marknad är det evenemang i Jönköping som drar allra mest besökare.

Marknadsfeber i Jönköping

Tivoli, musik, marknadsknallar och en sötsliskig doft av sockervadd rullar in i Jönköping. I helgen är det återigen dags för Jönköpings marknad, och i år har nya event tagit sig in i programmet. "Vi försöker satsa lite extra för varje år", säger Simon Staflund, eventkoordinator på Jönköping City.

Jönköpings marknad är evenemanget i Jönköping som drar mest besökare om året. Precis som föregående år flyttar butikerna i city ut bland marknadssknallar och kramgoa maskotar. Vid Hamnplan kommer ett tivoli att slå upp portarna och från Hovrättstorget till Juneporten kommer en motorcykelkortege framskrida.  

Smaka på Småland

Den största nya satsningen för i år är något Jönköping City valt att kalla “Smaka på Småland”, en blandning av en skördemarknad och matmarknad. Vid Hamnplan kommer lokala jordbrukare och utställare med lokalproducerad mat mötas i samarbete med Hushållningssällskapet.
– Det kommer vara ett roligt, nytt inslag som vi förhoppningsvis kan fortsätta med och kanske kan bli ännu större, hoppas Simon Staflund.

– Vi har diskuterat med Hushållningssällskapet en längre tid. Under hösten är det ju mycket skördemarknader så vi tycker att det här är en kul grej att satsa på under våren. Och ett utmärkt tillfälle att marknadsföra det lokalproducerade.

Cityloppis

Ett annat nytt inslag under Jönköpings marknad kommer att vara en cityloppis vid Hovrättstorget.
– Vi har tidigare kört cityloppisar en söndag i månaden under sommarhalvåret, och nu gör vi en extra satsning under marknaden eftersom det är stor efterfrågan att få ställa ut på våra loppisar, säger Simon Staflund.

På Jönköpings citys hemsida kan privatpersoner kostnadsfritt anmäla sig att ställa ut på cityloppisen så länge borden räcker. Torget kommer att fyllas av 100 bord och loppisen kommer att pågå under hela helgen.

Vid Lillsjöplan, Atollen, kommer en gatufest för ungdomar att hållas i samarbete med kommunens Kultur- och fritidsförvaltning. Det blir en blandning av uppträdanden i form utav artister, trolleri, gatumusikanter, och en graffitiworkshop. Dessutom kommer det att finnas en Pokemonprofessor. Förra sommaren släpptes appen Pokemon Go som återigen väckte intresset för de japanska tecknade figurerna som blev populära under 90-talet.

– Det var en kille som klampade in hos oss på Brunnen och berättade att han var Pokemonprofessor. Han kan döma i tävlingar och ville visa oss hur man spelar kortspelet Pokemon, berättar Helena Höijer, fritidsledare vid Brunnen.

– Vi tyckte det var så kul så vi frågade honom om han kunde vara med på streetfesten, och han nappade direkt på det!

Jönköpings marknad drar igång nu på fredag morgon och håller på till söndag kväll.

 

ETC Jönkping tipsar: 
Fredag
• Jazzunderhållning, Hotellplan 12.00–14.00
• Jönköpings största After Work, Guvernören, 16.00–sent
• Nurshen Bayramowa, vinnare av årets minimelodifestival, Lillsjöplan, 17.00
• Musikquiz, Hotellplan, 18.00–20-00
• Träningsfest med Friskis & Svettis, Hoppets Torg, 18.00–20.00
• Motorcykelkorterge, Hovrättstorget genom Östra och Västra Storgatan till Juneporten, 20.00

Lördag
• Barngympa med Smurfarna, Hotellplan, 11.00
• Vikingakappen, Munksjön, 10.00–16.00
• Parad med Norrahammars musikkår och drill, city, 11.00–12.00
• Utmana några av guldhjältarna från HV71 i prickskytte, Hoppets Torg, 11.00–15.00
• Pubquiz, Hotellplan, 15.00
• Matmarknad – Smaka på Småland, Hamnplan, 10.00–16.00

Det här är bara ett urval av vad som händer under helgen. Tider och platser kan komma att ändras. Ett fullständigt och uppdaterat program finns på Jönköping Citys hemsida http://www.jonkopingcity.com