Kultur & Nöje.

2017-03-24 12:00
Mian Lodalen Bild: Anna-Lena Ahlström
Mian Lodalen

Mian Lodalen gör det igen

Mian Lodalen är plötsligt pionjär igen. Som 54-åring överraskar Jönköpingsförfattaren sig själv med att skriva sin kanske viktigaste bok någonsin.
​– Den här boken fick en helt annan betydelse än jag över huvud taget hade kunnat drömma om när jag började skriva den, säger hon.

Mian Lodalen är van vid att stå på barrikaderna. I Jönköping minns vi henne som en aktiv del av ockupationerna på 1980-talet – långt innan författarkarriären. Hon blev sedan Sveriges första offentliga flata. Det var till och med hon som såg till att ordet började användas som något annat än bara ett skällsord. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Och nu är hon pionjär igen, även om hon först inte riktigt insåg det själv.
– Det var ett beställningsjobb. De sade att de ville att jag skrev något med hbtq-tema och jag fick fria händer.
Det var förlaget Vilja som hörde av sig. De är ett förlag som har specialiserat sig på böcker skrivna på lättläst svenska. Och det var exakt det de ville att Lodalen skulle göra. Hon skulle skriva den första boken som berörde hbtq-frågor men som var skriven på lättläst svenska.

Någonting helt nytt

Det var någonting helt nytt för Lodalen. Och hon insåg snabbt att det där var något betydligt svårare än hon först hade trott. Boken gick fram och tillbaka mellan henne och redaktören. Hon fick skriva om till lättare ord och kortare meningar. Hon konstaterar i dag att lättläst troligtvis är det svåraste hon har skrivit. Men till sist var den klar – den lättlästa romanen Första natten om ett lesbiskt par.

En kärlekshistoria med ett happy end

Det var först efter att boken var klar som Lodalen började förstå hur viktig den var. Hon insåg då alltmer vilka som läser lättlästa böcker. Dels är det en betydligt större del av befolkningen än vi oftast tror – 1 av 5 invånare behöver lättlästa böcker. Men framför allt är det också den typen av böcker som används när nyanlända flyktingar ska lära sig svenska.

– Det kommer hbtq-personer från länder där det är förbjudet och kanske till och med förlagt med dödstraff. Och så får de en bok i näven som inte problematiserar samkönad kärlek utan bara är en kärlekshistoria med ett happy end. Det är fantastiskt, säger Lodalen.

Hon fortsätter:
– Även om det är en pytteliten bok så är varje del som bidrar till demokratin jätteviktig. Kanske numera viktigare än någonsin när vi lever i den värld vi lever i.
Första natten gavs ut i januari och sprids nu både på skolor och på SFI-kurser.