Kultur & Nöje.

2017-05-19 12:00
  • Pressbild
  • Pressbild
  • Pressbild

Monument över Österängen

På lördag invigs ”Monument” på Österängen. Skulpturer i fullformat, gjorda av invånarna själva, har placeras ut på området.
​ – Det har varit ett otroligt roligt och spännande projekt att jobba med, säger Johanna Linder på Österängens konsthall.

Under hela våren har Österängens konsthall jobbat ihop med lokalinvånare. Både vuxna och barn från bland annat Österängsskolan, Irakiska kulturföreningen och Birkagårdens fritidshem har var engagerade.

Tillsammans med konstnären Mattias Åkeson har de jobbat med monument. Tanken är att se hur monument kan utvecklas i olika former.
– När man säger monument tänker man på kungar och krigsherrar. Men det här projektet handlar om vad som händer om man gör monument över människors personliga erfarenheter, upplevelser och minnen, säger Johanna Linder.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Konstnärer från Irak

Tillsammans har deltagarna tagit fram ett 50-tal skisser, modeller och förslag på olika monument som kunde sättas upp på Österängen. Några av de här har de sedan gått vidare med och byggt ut till fullskaliga modeller.

De modellerna ställs nu ut som skulpturer utplacerade runt om på Österängen. De kommer att pryda området under helgen och plockas ner på måndag. Linder hoppas att någon av skulpturerna ska kunna göras om till en beständig skulptur på området.
– Projektet tar sitt avstamp i att det i stort sett inte fanns någon offentlig konst på hela Österängen.  Vi hoppas att en eller flera av de här skulpturerna skulle kunna bli permanenta.

Skulpturerna som har valts ut kommer från väldigt olika individer. Några barn har fått se sina skulpturer i fullformat. Och det samma gäller bland annat ett par nyanlända konstnärer från Irak.

Gör en egen skulptur

Utställningen pågår bara över helgen – men till hösten kommer den tillbaka. Då ska, enligt planen, flera av skulpturerna kunna visas upp i fullformat.
– Ett av målen var att ta oss ut ur konsthallen och spränga den vita boxen vi befinner oss i. Konst i dag handlar om så mycket mer än bara utställningar. Inom samtidskonsten i dag så använder man konstnärer och konstnärliga processer för att skapa olika dialoger kan man säga. Så för första gången jobbar vi så som vi vill jobba, säger Johanna Linder.

Hon uppmuntrar nu även fler att engagera sig i projektet. Konsthallen kommer att ta emot skisser och förslag på monument hela sommaren. Om ingen skulptur har placerats på din gård under helgen så kan du alltså göra en egen.

 

VAD? Monument.
VAR? Österängens konsthall
HUR? Utställning av skulpturer utplacerade i bostadsområdet. 

Vernissage på lördag klockan 12.00.