Kultur & Nöje.

2017-10-27 12:00
 • Den största programpunkten i år är ”Natt på museet”. Frida Stenmark och Staffan Kolhammar är två av skådespelarna som ska ta med besökarna in i en spännande men inte allt för otäck värld. Bild: Daniel Johansson
  Den största programpunkten i år är ”Natt på museet”. Frida Stenmark och Staffan Kolhammar är två av skådespelarna som ska ta med besökarna in i en spännande men inte allt för otäck värld.
 • Josefine Ottosson berättar att det brukar vara många som besöker museet under lovet. Bild: Daniel Johansson
  Josefine Ottosson berättar att det brukar vara många som besöker museet under lovet.
 • Manusförfattaren Vera Zherdev låter både självaste John Bauer och karaktärerna från hans målningar vakna till liv. Bild: Daniel Johansson
  Manusförfattaren Vera Zherdev låter både självaste John Bauer och karaktärerna från hans målningar vakna till liv.

”Natt på museet” för höstlovslediga barn

Nu blir det höstlov igen. Och på Jönköpings läns museum öppnas återigen dörrarna för alla barn och ungdomar som är lediga från skolan.
​– Vi har något för alla åldrar, säger Josefine Ottosson, verksamhetsutvecklare.

Det har blivit en tradition att Länsmuseet öppnar dörrarna för barn och ungdomar som är lediga från skolan. När höstlovet drar igång kommande vecka har museet flera programpunkter som riktar sig just till dem.

Senast det begav sig med lovaktiviteter var under påsklovet i våras. Den gången lockade ägg-målningen så många besökare att barnen fick komma i omgångar för att få plats.
– Det brukar vara tryck här på loven, säger Josefine Ottosson, verksamhetsutvecklare.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Den största programpunkten den här gången är ”Natt på museet” – en satsning där i alla fall namnet är taget från Hollywoodfilmen med samma namn. Efter att museet har stängt för dagen släpps barnen in på både tisdag och torsdag. Som Ottosson beskriver det blir det spännande men inte för läskigt. I höstkvällens mörker kommer då både John Bauer och karaktärer från hans målningar att vakna till liv.

Kanske inte lika dramatiskt – men heller inte helt olikt handlingen i nämnda film.
– Vi har inte dinosaurier som i filmen. Men kanske drakar, säger Josefine Ottosson.

Pyssel och skapande

Även den här gången blir det pyssel för barnen under dagtid. På onsdagen bjuds barn och ungdomar in för att göra ljuslyktor. På torsdagen får de lära sig hur man skapar mönster att trycka på tyg.
– Allt är kostnadsfritt förutom ”Natt på museet” som kostar 50 kronor men då ingår också fika. Och det är öppet för alla, säger Ottosson.

För de allra yngsta finns utställningen ”Vardagens trassligheter” som beskrivs som en interaktiv lekutställning utifrån det lilla barnets perspektiv. Utställningen, som har varit igång sedan den 4 oktober, bjuder mjuka klädhögar, dammsugarslangar och annat som hör vardagen till – och där barnen får leka fritt.

Höstlov på museet: 

 • 31/10    13.00
  Höstlovsdropin hos Rörande rörelse i RUM 203
 • 31/10    19.10–20.10
  Natt på museet (för 7–10-åringar).
 • 1/11    11.00–11.15
  Gemensam aktivitet för de yngsta i utställningen ”Vardagens trassligheter”
 • 1/11    13.00–15.00
  Designa en ljuslykta.
 • 2/11    11.00–11.15
  Gemensam aktivitet för de yngsta i utställningen ”Vardagens trassligheter”
 •  2/11    13.00–15.00
  Skapa ett mönster att trycka på tyg.
 • 2/11    19.10–20.10
  Natt på museet (för 7–10-åringar)