Kultur & Nöje.

2017-03-31 12:00
  • Hela utställningen finns nu uppsatt på Länsmuseet. Den pågår till och med den 14 maj. 
    Hela utställningen finns nu uppsatt på Länsmuseet. Den pågår till och med den 14 maj. 
  • Elsa Ågren och Ylvali Kjellberg på Junedalsskolan är själva med på bilden de har skapat. De kallar den: ”Brudar – för mycket kärlek göms i garderoben” . 
    Elsa Ågren och Ylvali Kjellberg på Junedalsskolan är själva med på bilden de har skapat. De kallar den: ”Brudar – för mycket kärlek göms i garderoben” . 

Normstorm på Länsmuseet

På onsdag är det vernissage för utställningen Normstorm på Jönköpings länsmuseum. Skolever har själva utformat verken som ska få oss att omvärdera normerna vi omges av.

Sedan i onsdags finns hela utställningen på plats i Jönköpings länsmuseum. En brandman i slöja, en tjej på en moped och en kille i keps som dansar balett. Det är några av de bilder vi möts av under utställningen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Det är skolever på Stadsgårdsskolan, Junedalsskolan, Rosenlundsskolan, Attarpsskolan och Per Brahegymnasiet som står för bilderna. Och projektet hyllas av elverna själva.
– Det är viktigt att prata om, och att börja uppmärksamma normkritiskt tänkande i ung ålder. Alla i vår klass har öppnat ögonen och tyckt att det har varit ett lyckat och kul och intressant projekt, säger Ylvali Kjellberg som tillsammans med Elsa Ågren har tagit foto där de är ett förälskat par.

Drivits sedan 2012

Projektet har drivits i kommunen sedan 2012. Förhoppningen är att inte bara de medverkande skolorna ska ta del av det som görs. Arrangörerna hoppas att flera skolklasser kommer att besöka utställningen.
– Det är en oerhört viktig och angelägen utställning som inte lämnar besökaren oberörd. Jag hoppas alla kommer hit och ser vad de modiga eleverna har skapat utifrån sina egna erfarenheter och lär sig mera, säger Josefine Ottosson, verksamhetsutvecklare på länsmuseet.

Normstorm är ett samarbete mellan skolorna, Jönköpings kommun, Kvinno- & tjejjouren Jönköping, Mediacenter Jönköpings län och Jönköpings länsmuseum.

Vad?
Normstorm – en utställning som vill få oss att omvärdera våra normer.
Var?
Jönköpings länsmuseum.
När? 
29 mars–14 maj 2017
Vernissage
 
5 april 17.30