Kultur & Nöje.

2017-06-16 12:00
  • Bild: Amanda Kull
  • Bahman Pourjanaki tycker att Huskvarna har varit nedprioriterat i kommunen en längre tid och han vill skapa en plats där barn och ungdomar kan få utvecklas. Bild: Amanda Kull
    Bahman Pourjanaki tycker att Huskvarna har varit nedprioriterat i kommunen en längre tid och han vill skapa en plats där barn och ungdomar kan få utvecklas.
  • Leif ”Brand-Johan” Johansson drev Galleri Smedbyn i 40 år i de lokaler som Husqvarna FF nu har tagit över. Den 17 juni är det invigning av det nya aktivitetshuset.  Bild: Amanda Kull
    Leif ”Brand-Johan” Johansson drev Galleri Smedbyn i 40 år i de lokaler som Husqvarna FF nu har tagit över. Den 17 juni är det invigning av det nya aktivitetshuset.

Nu öppnar aktivitetshuset i Smedbyn

På lördag invigs Aktivitetshuset Smeden i Smedbyn i Huskvarna. Det blir 2 500 kvadratmeter stora lokaler med musik, konst, förenings- och bildningsverksamhet.
​– Vi vill få hela området attraktivt, och lyckas vi med det så vill man komma till Huskvarna, säger projektledaren Bahman Pourjanaki.

I 40 år drev Leif ”Brand-Johan” Johansson Galleri Smedbyn i lokalerna. Nu är huset sålt till Husqvarna FF som den 17 juni inviger det nya aktivitetshuset. 

Projekt Huskvarna Söder har varit igång sedan tre år tillbaka. Bahman Pourjanaki är interaktionsprojektledare och har tillsammans med Husqvarna FF gjort Smeden till aktivitetshus. Pourjanaki har själv spelat i fotbollslaget och ambitionen är att föreningen inte bara ska vara en fotbollsförening i framtiden utan en idrotts- och kulturförening där alla ska inkluderas. 

”Tillgängligheten finns inte”

Aktivitetshuset Smeden bärs upp av fyra ben som består av interaktion, föreningsverksamhet, bildningsverksamhet och kultur/konst. Målet är att få bygga om för att få in alla målgrupper som kan utveckla sin kreativitet med andra människor. Även det tidigare galleriet kommer att vara kvar i en mindre omfattning.
– Det är ett område där det bor massa människor med olika bakgrund, sexualitet, funktionalitet, och här blir en mötesplats för alla, säger Pourjanaki.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Han tycker att Huskvarna har varit nedprioriterat i kommunen en längre tid och han vill skapa en plats där barn och ungdomar kan få utvecklas.
– Tillgängligheten finns inte riktigt i Huskvarna i dag. Många nyanlända bor i det här området, så för dem kommer det här huset att vara jätteviktigt, det blir så pass nära att få ta del av kulturen och andra människors interaktion, säger Bahman Pourjanaki

Barn och ungdomar i fokus

Smeden blir en plats där framför allt barn och ungdomar kommer att sättas i fokus. Men det kommer även att finnas olika cirklar som under sommaren kommer vidareutvecklas för även kvinnor. Bahman Pourjanaki nämner till exempel körkortsteorier och extrasvenska som de har arrangerat för kvinnor tidigare.

– Ambitionen är att Smeden ska vara för hela Jönköpings kommun men främst för Huskvarna. Vi vill ha folk här från hela kommunen för att ta del av det vi har att erbjuda. 

Pourjanaki ser fram emot invigningen. Det här är det största projekt han har jobbat med, så det finns även en nervositet. Programmet har byggts upp under de tre åren som projektet har varit rullande.
– Jag tror att jag har koll på vilka saker ungdomarna är intresserade av, nu när man har jobbat tillsammans mycket.

”Vi vill få hela området attraktivt”

Under invigningen kommer att det vara familjeverksamhet för småbarn på förmiddagen. Under ceremonin kommer bland annat Brand-Johan att bli avtackad. Det kommer att finnas workshopar med dans, musik och konst. Och under konserten på kvällen kommer Bröderna Salazar och Gee Dixon & Kumba stå på scenen. Även lokala artister som Jill Svensson kommer uppträda under dagen. 

Framtida spelningar är inget som är fastställt ännu. Men det jobbas för fullt med att få föreläsningsserier och olika event till Smeden. Redan under sommaren kommer feriepraktikanter att få skapa aktiviteter i huset. Bahman Pourjanaki har valt att inte själv lägga upp en plan för ungdomarna, utan vill att de själva ska få jobba med det de är intresserade av.
– Vi vill få hela området attraktivt, och lyckas vi med det så vill man komma till Huskvarna, säger han.